Tokat organize sanayi bölgesindeki örnek bir heyelanın incelenmesi ve stabilite analizi
Investigation and stability analysis of a sample landslide in Tokat organized industrial zone
- Tez No: 1013037
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYHAN BAŞALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geri analiz, Heyelan, Sonlu elemanlar yöntemi, Zemin iyileştirme, Şev stabilite analizi, Back analysis, Landslide, Finite element method, Soil improvement, Slope stability analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Heyelanlar, ülkemizde çok sık meydana gelmekte olup can kaybından ziyade çoğunlukla ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu durum, heyelanın riski taşıyan alanlarda önceden önlem alınmasının önemini ortaya koymaktadır. Yapılan tez çalışmasında, Tokat ili Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yer alan aktif bir heyelan sahası incelenmiş ve şev stabilite analizleri gerçekleştirilerek uygun iyileştirme yöntemleri belirlenmiştir. Çalışma alanı, Tokat ili merkez ilçesi Kaleardı mahallesinde yaklaşık 9 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. Araştırma kapsamında heyelan türleri, oluşum mekanizmaları, arazi ve laboratuvar inceleme yöntemleri ile şev stabilitesi analiz teknikleri ele alınmış doğal ve insan kaynaklı faktörlerin etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmada yöntem olarak saha gözlemleri, sondaj verileri ve laboratuvar deneylerinden elde edilen veriler kullanılmış, arazi kesitleri oluşturularak sonlu elemanlar yöntemine dayalı Plaxis 2D programı ile modellemeler yapılmıştır. Mevcut durum analizinde güvenlik katsayısının kritik seviyede olduğu belirlenmiş ardından farklı kazık sistemleri (tek sıra ve çift sıra, farklı çap, boy ve aralık kombinasyonları) denenerek stabilitenin artırılması hedeflenmiştir. Ayrıca deprem etkileri de analizlere dâhil edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, başlangıçta göçme sınırına yakın olan şevin uygun zemin iyileştirme yöntemleri ile güvenli hale getirilebildiğini göstermiştir. Özellikle başlıklı çift sıra kazık sisteminin en uygun çözüm olduğu belirlenmiş ve bu yöntemle güvenlik katsayısının kabul edilebilir düzeye yükseltildiği saptanmıştır. Sonuç olarak, heyelan riski bulunan alanlarda önceden gerçekleştirilecek zemin iyileştirme çalışmalarının, can ve mal kayıplarının önlenmesinde kritik bir rol oynadığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Landslides occur very frequently in our country, and rather than causing loss of life, they mostly result in economic losses. This situation highlights the importance of taking preventive measures in advance in areas at risk of landslides. In this thesis study, an active landslide site located in the Tokat Organized Industrial Zone (OIZ) was examined, and slope stability analyses were conducted to determine appropriate remediation methods. The study area covers approximately 9 hectares in the Kaleardı neighborhood of the central district of Tokat Province. The research addressed landslide types, formation mechanisms, field and laboratory investigation methods, and slope stability analysis techniques, while evaluating the effects of natural and human-induced factors. The study utilized data from field observations, borehole data, and laboratory tests. Field cross sections were created, and modeling was performed using the PLAXIS 2D program based on the finite element method. In the current condition analysis, it was determined that the safety factor was at a critical level; subsequently, various pile systems (single-row and double-row, with different combinations of diameter, length, and spacing) were tested to enhance stability. Additionally, seismic effects were incorporated into the analyses. The results obtained have shown that the slope, which was initially close to the failure limit, can be made safe through appropriate ground improvement methods. In particular, the double-row pile system with caps was determined to be the most suitable solution, and it was found that this method raised the safety factor to an acceptable level. In conclusion, it has been demonstrated that soil improvement works carried out in advance in areas at risk of landslides play a critical role in preventing loss of life and property.