Farklı formlarda fosforlu gübre uygulamalarının Aspir (Carthamus tinctorius L.)'in bazı verim ve kalite özelliklerine etkisi
Effect of different forms of phosphorus fertilizer applications on some yield and quality characteristics of safflower (Carthamus tinctorius L.)
  1. Tez No: 1013128
  2. Yazar: BİLAL CULPAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Aspir, Fosfor, Gübreleme, Tohum verimi, Yağ oranı, Safflower, Phosphorus, Fertilization, Seed yield, Oil ratio
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü araştırma ve uygulama arazisinde 2024 yılında yapılan bu çalışmada farklı formlarda fosforlu gübre uygulamalarının aspirde verim ve kalite özelliklerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada iki aspir çeşidi (Dinçer ve Olas), iki gübre formu (18-46-0 ve 7-21-0) ve dört fosfor dozu (0, 3, 6 ve 9 kg/da) kullanılarak yazlık olarak kurulmuştur. Deneme, 'Tesadüf Blokları Bölünen Bölünmüş Parseller Deneme Desenine' göre çeşitler ana parselde, gübre formları alt parselde ve fosfor dozları alt-alt parsellerde olacak şekilde 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Bu amaçla denemede çıkış süresi, çiçeklenme gün sayısı, olgunlaşma gün sayısı, bitki boyu, dal sayısı, tabla sayısı, tabladaki tohum sayısı, tabla çapı, bin tane ağırlığı, tohum verimi, yağ oranı ve yağ verimi gibi özellikler incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, çeşitlerin artan fosfor dozlarına verdiği tepkiler farklılık göstermiş, en yüksek tohum ve yağ verimi 9 kg/da fosfor uygulamasıyla Olas çeşidinden elde edilmiştir (sırasıyla 197,01 ve 74,38 kg/da). Doz ortalamalarında en yüksek tohum ve yağ verimi sırayla 187,93 ve 61,94 kg/da ile 9 kg/da fosfor uygulamasından elde edilmiştir. Doz uygulamalarında çeşitlerin yağ oranı değerleri %32,52-32,86 arasında değişmiş fakat bu farklılık istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Araştırma sonucu bir bütün olarak ele alındığında, Tekirdağ ekolojik koşullarında aspir bitkisi için en uygun fosfor dozunun, her iki gübre formunda da 9 kg/da olarak uygulanmasının uygun olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, conducted in 2024 at the Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, Tekirdag Namık Kemal University was to determine the effects of different forms of phosphorus fertilizer applications on the yield and quality characteristics of safflower. Two safflower cultivars (Dinçer and Olas), two fertilizer forms (18-46-0 and 7-21-0) and four phosphorus doses (0, 3, 6 and 9 kg/da) were used in the study. The experiment was conducted with three replications using a Split-Plot Experimental Design, where cultivars were assigned to the main plots, fertilizer forms to the sub-plots, and phosphorus doses to the sub-sub-plots. Days to emergence, days to flowering, days to maturity, plant height, branch number, head number, number of seeds per head, head diameter, thousand seed weight, seed yield, oil content ve oil yield were investigated in the study. According to the results of the study, the responses of the cultivars to increasing phosphorus doses differed, and the highest seed and oil yields were obtained from the Olas cultivar with the application of 9 kg/da phosphorus (197.01 and 74.38 kg/da, respectively). The highest seed and oil yields were obtained from 9 kg/da phosphorus application with 187.93 and 61.94 kg/da, respectively. Across the dose applications, the oil content of the cultivars ranged between 32.52% and 32.86%; however, this difference was not found to be statistically significant. Based on the overall results of the study, it can be concluded that under the ecological conditions of Tekirdağ, the most suitable phosphorus dose for safflower is 9 kg/da, and this rate is suitable for application in both fertilizer forms.