Flört mobil uygulamalarında deneyimlerin ve kimliklerin sergilenmesi
The experiences and the performances of identities on dating applications
- Tez No: 1013139
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kimlik, Yakınlık, Identity, Intimacy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar ve Medya Bilim Dalı
Özet
Mobil uygulamaların partner arayışlarında kullanımı geçtiğimiz on yıl içinde hızla yaygınlaşmıştır. Bu tez, Türkiye'deki kuir öznelerin flört mobil uygulamalarını neden ve nasıl kullandıklarını, kimliklerini nasıl sergilediklerini ve ne tür yakınlıklar kurduklarını açıklamayı amaçlamaktadır. Flört mobil uygulamalarının Türkiye'de yaygın bir kuir kullanıcı kitlesi olmasına rağmen, ilgili literatür Anglo-Amerikan bağlamlarına odaklanmaktadır. Araştırmanın kuramsal ve kavramsal çerçevesi kuir çalışmalar, eleştirel yakınlık çalışmaları ve dijital yakınlık çalışmalarının kesişim noktasında yer almaktadır. Bu çerçevede, Türkiye'deki kuir öznelerin kullanım motivasyonlarını, kimlik performanslarını ve yakınlık tercihleri ile deneyimlerini biçimlendiren teknolojik ve kültürel unsurları incelemek adına iki nitel yöntem tercih edilmiştir. Örneklem olarak ele alınan Hornet ve Bumble flört mobil uygulamalarını nasıl deneyimlediklerine dair nitel veri toplamak adına gezinti yöntemi kullanılmış ve 12 kuir bireyle yarı-yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bulgular, kullanım motivasyonlarının, kimlik performanslarının ve yakınlık deneyimlerinin, heteronormatif toplum yapısıyla bağlantılı olduğu kadar günümüz dünyasının kültürel ve maddi koşullarındaki dönüşümler, flört mobil uygulamalarının yapıları ve farklı kültürel kullanımları ile de ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Flört mobil uygulamaları, Türkiye'de kuir kimlikler ve yakınlıklar için yeni yollar ve karşılaşmalar sunsa da uygulamaların yapıları ve kullanıcılar arası etkileşimler aracılığıyla hetero/homonormativiteyi, normatif beklentileri ve toplumsal cinsiyet ile cinsellik normlarını yeniden tesis etmekte; bu nedenle özgürleştirici imkânlar ile sınırlayıcı dinamiklerin iç içe geçtiği ikircikli bir deneyim alanı oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The use of mobile apps in the search for partners has become increasingly widespread over the past decade. This thesis aims to understand the world of online queer dating in Türkiye, explaining why and how queer individuals use dating apps and what kinds of intimacies they form. Although dating apps have a widespread queer user base in Türkiye, the relevant literature focuses on Anglo-American contexts. The theoretical and conceptual framework of the research lies at the intersection of queer studies, critical intimacy studies, and digital intimacy studies. Within this framework, two qualitative methods were selected to examine the technological and cultural factors shaping queer individuals' motivations for use, identity performances, and intimacy preferences and experiences in Türkiye. To collect qualitative data on how participants experienced the dating mobile apps Hornet and Bumble, which were selected as the sample, the walkthrough method was employed, and semi-structured in-depth interviews were conducted with 12 queer individuals. While dating apps offer new spaces and opportunities for queer identities and connections in Türkiye, they also reinforce heteronormativity, normative expectations, and gender and sexual norms through their structures and user interactions; as a result, they create an ambivalent space where liberating possibilities and restrictive dynamics are intertwined.