Yardımcı üreme teknikleri ile tedavi olan hastalarda hCG enjeksiyon günü ile oosit toplama günü arasındaki östradiol seviyesi değişim oranının IVF-ICSI sonuçlarına etkisi
The effect of the rate of change in estradiol levels between the day of hCG injection and the day of oocyte retrieval on IVF-ICSI outcomes in patients undergoing assisted reproductive technology
  1. Tez No: 1013184
  2. Yazar: DİDE ALMİRA ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAN KABUKÇU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İn Vitro Fertilizasyon, Yardımcı Üreme Teknikleri, İnsan Koryonik Gonadotropin, Oosit, Östradiol, In Vitro Fertilization, Human Chorionic Gonadotropin, Oocyte, Estradiol
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, IVF/ICSI taze embriyo transferi (ET) sikluslarında hCG tetikleme günü ile oosit toplama (OPU) günü arasındaki serum östradiol (E2) değişim dinamiklerinin (mutlak fark ve değişim yüzdesi); laboratuvar parametreleri ve gebelik başarısı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışmada Pamukkale Üniversitesi IVF Merkezinde Mart 2020–Haziran 2025 tarihleri arasında uygulanan IVF/ICSI siklusları incelendi. Embriyo transferi yapılmayan veya iptal edilen sikluslar, freeze-all uygulananlar, suprafizyolojik E2 düzeyi (>3000 pg/mL) saptanan olgular ve eksik hormon verisi bulunan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Toplam 849 taze ET siklusu çalışmaya dahil edildi. Tüm olgularda GnRH antagonist protokolü ile konrollu overyan stimülasyon yapıldı. Serum E2 düzeyleri, hCG günü ve OPU gününde ölçülerek mutlak fark ve yüzde değişim hesaplandı. Hastalar E2 yüzde değişimine göre Grup A (≤−45%), Grup B (−45%<E2≤−30%) ve Grup C (≥−30%) olarak sınıflandırıldı. Bulgular: Genel gebelik oranı %46,0 (391/849) olarak saptandı. Gebelik oranları E2 yüzde değişim grupları arasında anlamlı farklılık gösterdi (Grup A %37,0; Grup B %51,1; Grup C %49,7; p=0,001). Post-hoc analizlerde belirgin E2 düşüşü olan Grup A'nın hem Grup B hem de Grup C'ye kıyasla daha düşük gebelik oranına sahip olduğu görüldü. Sürekli değişken analizinde gebelik elde edilen olgularda E2 yüzde değişiminin gebelik elde edilemeyenlere kıyasla daha az negatif olduğu saptandı (medyan −35,1% vs −39,5%; p=0,00045). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, E2 yüzde değişiminin gebelik ile bağımsız ve anlamlı bir ilişki sergilediği doğrulanmıştır (aOR 1,008; p=0,049). Buna karşın, hCG-OPU arasındaki mutlak E2 farkı ile gebelik arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p=0,454). Sonuç: GnRH antagonist protokolü uygulanan taze ET sikluslarında, hCG günü ile OPU günü arasındaki belirgin serum E2 düşüşü (%45'ten fazla), klinik gebelik oranlarında anlamlı azalma ile ilişkilidir. Periovulatuvar E2 değişim yüzdesi, mutlak hormon ölçümlerine kıyasla implantasyon başarısını ve gebelik potansiyelini daha iyi yansıtan dinamik bir biyobelirteç olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of periovulatory estradiol (E2) change between the hCG trigger day and oocyte pickup (OPU) day on embryological parameters and clinical pregnancy outcomes in fresh IVF/ICSI cycles. Materials and Methods: This retrospective cohort study included IVF/ICSI cycles performed at Pamukkale University IVF Center between March 2020 and June 2025. Cycles without embryo transfer, cancelled cycles, freeze-all cycles, cases with supraphysiologic E2 levels (>3000 pg/mL), and cycles with missing hormonal data were excluded. A total of 849 fresh embryo transfer cycles with complete E2 measurements on both hCG trigger day and OPU day were analyzed. All patients were managed using a GnRH antagonist protocol. Serum E2 levels were measured on the hCG trigger day and OPU day, and both absolute difference and percentage change were calculated. Patients were categorized into three groups according to E2 percentage change: Group A (≤−45%), Group B (−45%<E2≤−30%), and Group C (≥−30%). The primary outcome was clinical pregnancy, defined as the presence of an intrauterine gestational sac with fetal cardiac activity on transvaginal ultrasonography. Results: The overall clinical pregnancy rate was 46.0% (391/849). Clinical pregnancy rates differed significantly among E2 percentage change groups (37.0% in Group A, 51.1% in Group B, and 49.7% in Group C; p=0.001). Post-hoc analyses demonstrated that patients with a marked E2 decline (Group A) had significantly lower pregnancy rates compared with Groups B and C. In continuous analyses, the E2 percentage change was less negative in patients who achieved clinical pregnancy compared with those who did not (median −35.1% vs −39.5%; p=0.00045). In multivariable logistic regression analysis, the percentage change in serum estradiol (E₂) showed an independent but borderline association with clinical pregnancy (adjusted OR 1.008 per 1% increase; p = 0.049), whereas the absolute E₂ difference between the hCG trigger day and the oocyte pick-up (OPU) day was not significantly associated with pregnancy outcomes (p = 0.454). Conclusion: In fresh IVF/ICSI cycles using a GnRH antagonist protocol, a marked decline in serum E2 levels (>45%) between the hCG trigger and OPU day is associated with significantly lower clinical pregnancy rates. The periovulatory E2 percentage change appears to be a more robust dynamic biomarker for predicting implantation success compared to static and absolute hormonal measurements