Ivf(in vitro fertilizasyon) için kontrollü over stimülasyonu yapılan hastalarda progestin primed(PPOS) ve GnRH antagonisti protokollerinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of progestin-primed ovarian stimulation (PPOS) and GnRH antagonist protocols in patients undergoing controlled ovarian stimulation for in vitro fertilization (ivf)
- Tez No: 906002
- Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN AKDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: GnRH antagonistleri, oosit toplama, progestin, GnRH antagonists, oosit pick up, progestin
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
GĠRĠġ VE AMAÇ: Bu çalıĢmada, erken LH dalgalanmalarının önlenmesi amacıyla GnRH antagonistleri veya progestin primed overyan stimülasyon (PPOS) yöntemleri kullanılarak COS uygulanan hastalarda prematür ovulasyon oranları, elde edilen oosit sayıları, geliĢen yüksek kaliteli embriyo sayıları ve bu embriyolarla gerçekleĢtirilen embriyo transferleri sonrasında elde edilen canlı gebelik sonuçlarının karĢılaĢtırılması hedeflenmiĢtir. GEREÇ VE YÖNTEM: Ocak 2022 – Mart 2024 tarihleri arasında, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezine baĢvuran, 18 yaĢından büyük, 43 yaĢından küçük, IVF için kontrollü over stimülasyon yapılan hastalardan PPOS ve GnRH antagonist protokol uygulanan, dıĢlama kriterlerini karĢılayan 200 hasta çalıĢmaya dahil edildimiĢtir. Ardından bu hastalardan elde dilen toplam oosit, MII oosit, 2PN fertilizasyon sayıları, toplam embriyo kaliteleri, beta HCG pozitifliği, canlı gebelik sonuçları, OHSS oranları, kullanılan gonadotropin dozları ve süresi gibi parametreler değerlendiriĢmiĢtir. BULGULAR: Hasta gruplarının yaĢ, vücut kitle indeksi, embriyo transfer yaĢı, transfer edilen embriyo sayısı, endometrial kalınlık, infertilite süresi, FSH, AMH, PRL, TSH ve T4 düzeyleri gibi parametreler arasında istatistiksel olarak anlamlı olan bir fark bulunmamıĢtır. (P˃0.05). PPOS protokolü, GnRH antagonist protokolü arasında toplanan oosit sayısı bakımından fark olsa da yüksek kaliteli embriyo ve klinik canlı gebelik oranları açısından benzer oranlara sahiptir. SONUÇ: Bu çalıĢma, infertilite tanısı ile IVF uygulanan hastalarda GnRH antagonist tedavi protokolünün günlük enjeksiyon gerektirmesi ve maliyetinin yüksek olmasına karĢın, yeni bir tedavi yöntemi olarak tanımlanan PPOS protokolünün kullanım kolaylığı ve daha düĢük maliyeti ile dikkat çektiğini ortaya koymaktadır. Bunun yanında, PPOS protokolünün toplanan oositlerin kalitesini olumsuz etkileyebileceği ve embriyo kalitesini ve gebelik oranlarını azaltabileceği yönündeki endiĢelere rağmen, iki protokol arasında bu sonuçlar açısından belirgin bir fark olmadığı görülmüĢtür.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study was to compare the frequency of premature ovulation, the number of oocytes retrieved, the number of high-quality embryos developed, and the cumulative pregnancy outcomes following fresh or frozen embryo transfers (ET) in patients undergoing controlled ovarian stimulation (COS) using either GnRH antagonists or progestin primed ovarian stimulation (PPOS) to prevent early LH surges. MATERIALS AND METHODS: Between January 2022 and March 2024, 200 patients aged between 18 and 43 years, who met the exclusion criteria and underwent controlled ovarian stimulation for IVF at the Assisted Reproductive Technologies Center of Sakarya University Faculty of Medicine, were included in the study. Among these patients, the total number of oocytes retrieved, the number of MII oocytes, 2PN fertilization rates, total embryo quality, beta HCG positivity, live birth outcomes, OHSS rates, and the doses and duration of gonadotropins used were evaluated. RESULTS: There was no statistically significant difference between the patient groups in terms of age, body mass index, embryo transfer age, number of embryos transferred, endometrial thickness, duration of infertility, and levels of FSH, AMH, PRL, TSH, and T4 (P˃0.05). Although there was a difference in the number of oocytes retrieved between the PPOS and GnRH antagonist protocols, the rates of high-quality embryos and clinical live births were similar between the two groups. CONCLUSION: This study highlights that while the GnRH antagonist protocol requires daily injections and is associated with higher costs, the PPOS protocol, recognized as a new treatment approach, offers ease of use and lower costs. Despite concerns that the PPOS protocol may negatively impact oocyte quality and reduce embryo quality and pregnancy rates, no significant differences were observed between the two protocols in these outcomes.