Mekanik sırt ağrısı olan hastalarda torakal manipülasyonun ve klasik masajın ağrı, esneklik ve uyku kalitesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Investigation of theeffects of thoracic manipulation and classical massage on pain flexibility and sleep quality in patients with mechanica back pain
  1. Tez No: 1013224
  2. Yazar: AYŞE BAŞAYAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZDEN BASKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, Kas ağrısı, Kas-iskelet manipülasyonları, Pittsburg uyku kalitesi ölçeği, Back pain, Muscle ache, Musculoskeletal manipulations, Pittsburg sleep quality index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızın amacı, mekanik sırt ağrısı yaşayan hastalarda torakal manipülasyonun ve klasik masajın ağrı, esneklik ve uyku üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Çalışmamıza Bigadiç ilçesinde yaşayan, en az 3 aydır mekanik sırt ağrısı bulunan, 18–65 yaş arası 60 hasta alındı. Klasik masaj grubu (n = 30) ve torakal manipülasyon grubu (n = 30) olmak üzere iki grup oluşturuldu. Hastalara demografik veri formu, Görsel Analog Skala, Kısa Form-36, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, New York Postür Analizi, esneklik testleri (otur-uzan, gövde ekstansiyonu, sağ ve sol lateral fleksiyon), kas kuvveti ve endurans testleri uygulandı. Her iki gruba 20 seans hot pack ve 20 seans TENS uygulaması yapıldı. Dört hafta boyunca klasik masaj üst sırt bölgesine haftada 2 kez uygulandı; üç kez genel stroking, musculuserectorspinae ve musculustrapezius üzerine üçer kez stroking ve kneading yapıldı ve masaj üç kez genel stroking ile sonlandırıldı. Torakal manipülasyon, T1–T12 arası vertebralara haftada bir kez uygulandı. Uygulamada prone pozisyonunda bilateral hipotenar manipülasyon, kelebek tekniği, prone pozisyonunda uygulanan unilateral manipülasyon, dog tekniği, kostotransvers manipülasyon ile üst ve orta torakal manipülasyon teknikleri kullanıldı. Her iki grupta da ağrıda anlamlı azalma görüldü. Esneklik testlerinde klasik masaj grubunda tedavi sonrası otur-uzan, gövde ekstansiyonu ile sağ ve sol gövde lateral fleksiyonunda; torakal manipülasyon grubunda ise otur-uzan ve sol gövde lateral fleksiyonunda anlamlı değişim saptandı. Endurans testlerinde klasik masaj grubunda yalnızca gövde ekstansiyonunda iyileşme görülürken, diğer parametrelerde her iki grupta da anlamlı değişim saptanmadı. Yaşam kalitesi indeksinde her iki grupta da anlamlı iyileşmeler bulundu. Gruplar arası karşılaştırmada enerji-canlılık (vitalite), ruhsal sağlık ve ağrı parametrelerinde klasik masaj grubu lehine anlamlı farklar saptandı. Kas kuvveti ölçümlerinde her iki grupta da kas gruplarında anlamlı iyileşme görülmedi. Postür analizi ve uyku kalitesi sonuçlarında her iki grupta da anlamlı iyileşme saptanmadı. Sonuç olarak klasik masaj ve torakal manipülasyon, fizyoterapide mekanik sırt ağrısının yönetiminde etkili yöntemlerdir; ancak fonksiyonel kazanım ve yaşam kalitesinde daha geniş ve tutarlı iyileşme sağlayan yaklaşım klasik masaj olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the effects of thoracic manipulation and classical massage on pain, flexibility, and sleep quality in patients with mechanical back pain. The study included 60 patients aged between 18 and 65 years who had been experiencing mechanical back pain for at least three months and were living in the Bigadiç district. The participants were divided into two groups: the classical massage group (n = 30) and the manual therapy (thoracic manipulation) group (n = 30). All patients were evaluated using a demographic data form, Visual Analog Scale, Short Form-36, Pittsburgh Sleep Quality Index, New York Posture Analysis, flexibility tests (sit-and-reach, trunk extension, right and left lateral flexion), muscle strength, and endurance tests. Both groups received 20 sessions of hot pack and transcutaneous electrical nerve stimulation. Over a four-week period, classical massage was applied to the upper back region twice weekly, while thoracic manipulation was applied once weekly to the T1–T12 vertebrae. A significant reduction in pain was observed in both groups, with classical massage being more effective in pain reduction. In flexibility tests, significant post-treatment improvements were observed in the classical massage group in sit-and-reach, trunk extension, and right and left lateral flexion, whereas in the thoracic manipulation group, significant improvements were found in sit-and-reach and left lateral flexion. In endurance tests, improvement was observed only in trunk extension in the classical massage group, while no significant changes were detected in other parameters in either group. Significant improvements in quality of life were observed in both groups; however, between-group comparisons revealed significant differences in favor of the classical massage group in the vitality, mental health, and pain subscales. In muscle strength measurements, no significant improvements were observed in either group, except for the upper trapezius and levator scapulae muscles. No significant improvements were found in posture analysis or sleep quality outcomes in either group. In conclusion, both methods were effective in reducing pain and improving functional test outcomes and quality of life; however, classical massage resulted in significant improvements in a greater number of functional and quality-of-life parameters compared to thoracic manipulation.