Okul sporlarına katılan ve katılamayan lise öğrencilerinin internet bağımlılığının farklı değişkenlere göre araştırılması
Investigation of internet addiction levels of high school students participating and not participating in school sports according to different variables
- Tez No: 1013231
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS BERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, okul sporları, lise öğrencileri, fiziksel aktivite, ergenlik, Internet addiction, school sports, high school students, physical activity, adolescence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul sporlarına katılan ve katılmayan lise öğrencilerinin internet bağımlılığı düzeylerini karşılaştırmak ve internet bağımlılığının çeşitli demografik değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Araştırma, 2025–2026 eğitim-öğretim yılında Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı devlet liselerinde öğrenim gören öğrencilerin katılımıyla yürütülmüştür. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeline göre tasarlanmıştır. Çalışmanın örneklemini, basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenen toplam 400 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Günüç (2009) tarafından geliştirilen İnternet Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ile birlikte bağımsız örneklemler için uygun istatistiksel testler uygulanmıştır. Araştırma bulguları, okul sporlarına katılan öğrencilerin internet bağımlılığı düzeylerinin, katılmayan öğrencilere göre anlamlı düzeyde daha düşük olduğunu göstermektedir. Ayrıca internet bağımlılığı düzeylerinin cinsiyet ve sınıf düzeyi gibi değişkenlere göre farklılaştığı belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, okul sporlarının gençlerin internet kullanım alışkanlıkları üzerinde düzenleyici ve koruyucu bir rol oynayabileceği değerlendirilmektedir. Bu nedenle okullarda sportif faaliyetlerin artırılmasının, öğrencilerin sağlıklı gelişimlerine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the internet addiction levels of high school students who participate in school sports and those who do not, and to examine whether internet addiction differs according to various demographic variables. The study was conducted during the 2025–2026 academic year among students attending public high schools affiliated with the Van Provincial Directorate of National Education in Türkiye. The research was designed using a quantitative correlational survey model. The sample consisted of 400 high school students selected through simple random sampling. Data were collected using the Internet Addiction Scale developed by Günüç (2009). Descriptive statistics and appropriate inferential statistical tests were used in the data analysis process. The findings revealed that students who participate in school sports have significantly lower levels of internet addiction compared to those who do not. In addition, internet addiction levels were found to differ significantly according to variables such as gender and grade level. Based on the findings, it can be concluded that participation in school sports may play a protective and regulatory role in adolescents' internet use behaviors. Increasing sports activities in schools may therefore contribute positively to students' healthy development.