Termal turizmde müşteri memnuniyeti algısı: İsmilde ampirik bir araştırma
Customer satisfaction perception in thermal tourism: An empirical study in Ismil
- Tez No: 1013289
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Termal turizm, Thermal tourism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, termal turizm işletmelerinde hizmet alan müşterilerin memnuniyet algılarını incelemek ve bu algıyı etkileyen temel faktörleri belirlemektir. Çalışma kapsamında hizmet kalitesi, hijyen ve fiyat algısının müşteri memnuniyeti üzerindeki etkileri demografik değişkenler açısından değerlendirilmiştir. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada, veri toplama aracı olarak 5'li Likert tipinde hazırlanmış anket formundan yararlanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Konya ili İsmil bölgesinde faaliyet gösteren termal turizm işletmesini 10.08.2025-10.10.2025 tarihleri arasında ziyaret eden 468 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde frekans analizi, güvenirlik analizi, faktör analizi, t-testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Analiz bulgularına göre katılımcıların genel olarak müşteri memnuniyet algılarının orta-yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Cinsiyet, yaş, gelir düzeyi ve tesise geliş sebebi değişkenlerine göre müşteri memnuniyet algısında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Buna karşılık eğitim ve meslek değişkenleri açısından memnuniyet algısında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Korelasyon analizi sonuçları hizmet kalitesi, hijyen ve fiyat algıları arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişkilerin bulunduğunu göstermiştir. Araştırma sonuçları, termal turizm işletmelerinde müşteri memnuniyetinin artırılabilmesi için hizmet kalitesinin geliştirilmesi, hijyen standartlarının korunması ve fiyat politikalarının müşteri beklentilerine uygun şekilde düzenlenmesinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the satisfaction perceptions of customers receiving services from thermal tourism enterprises and to determine the main factors affecting this perception. Within the scope of the study, the effects of service quality, hygiene, and price perception on customer satisfaction were evaluated in terms of demographic variables. In the study, which employed a quantitative research method, a 5-point Likert-type questionnaire was used as the data collection tool. The sample of the research consisted of 468 participants who visited a thermal tourism enterprise operating in the İsmil region of Konya between 10.08.2025 and 10.10.2025. The data obtained in the study were analyzed using the SPSS package program. Frequency analysis, reliability analysis, factor analysis, t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), correlation, and regression analyses were applied in the analysis of the data. The collected data were analyzed using the SPSS software package. Analyses included frequency analysis, reliability analysis, factor analysis, t-test, one-way ANOVA, and correlation analysis. According to the findings, participants' overall customer satisfaction perceptions were at a medium–high level. Significant differences in customer satisfaction perceptions were observed according to gender, age, income level, and reason for visiting the facility. In contrast, no significant differences were found regarding education and occupation variables. Correlation analysis results indicated positive and significant relationships between service quality, hygiene, and price perceptions. The results of the study highlight the importance of improving service quality, maintaining hygiene standards, and arranging pricing policies in accordance with customer expectations to enhance customer satisfaction in thermal tourism facilities.