Kripto varlık hizmet sağlayıcısının cezai sorumluluğu
Criminal liability of the crypto asset service provider
  1. Tez No: 1013298
  2. Yazar: FURKAN ÖKSE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARAS TÜRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk ceza hukuku, Türk sermaye piyasası, İzinsiz sermaye piyasası faaliyeti, Turkish criminal law, Turkish capital market, Unauthorized capital market activity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Finansal piyasaların dijitalleşmesiyle birlikte ortaya çıkan kripto varlıklar ve blokzincir teknolojisi, yeniliklerin yanı sıra hukuki belirsizlikleri de beraberinde getirmiştir. 02.07.2024 tarihli ve 7518 sayılı Kanun ile Sermaye Piyasası Kanunu'nda köklü değişiklikler yapılmıştır. Bu tez çalışmasının temel amacı, söz konusu değişiklikler ile hukuk sistemimize dahil edilen“İzinsiz Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılığı”(SerPK m. 109/A) ve“Kripto Varlık Zimmeti”(SerPK m. 110/A) suçlarını, ceza hukuku dogmatiği çerçevesinde detaylı bir şekilde incelemektir. Çalışmanın başlangıcında kripto varlıkların teknik ve hukuki niteliği, uluslararası düzenlemeler ve özellikle Avrupa Birliği'nin MiCA Tüzüğü ile karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Tezin odak noktasını oluşturan suç tipleri incelendiğinde ise iki temel sonuca ulaşılmıştır. İlk olarak, izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı suçu (m. 109/A) bakımından; suçun maddi unsuru olan“hizmet sağlayıcılığı”faaliyetinin sınırlarının belirsiz olduğu görülmüştür. Özellikle yurt dışı yerleşik platformların Türk kullanıcılara yönelik“pasif pazarlama”faaliyetlerinin veya lisans almış bir kurumun“lisans kapsamını aşan”işlemlerinin suç kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunun, hukuki belirlilik ilkesi açısından risk taşıdığı sonucuna varılmıştır. İkinci olarak, zimmet suçu (m. 110/A) bakımından; düzenlemenin Bankacılık Kanunu'ndaki zimmet suçuyla paralellik gösterdiği, suçla korunan hukuki değerin yalnızca bireysel mülkiyet değil, asıl olarak piyasaya duyulan güven olduğu ve suçun oluşumu için failde özel bir saik (ekonomik yarar kastı) aranmadığı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Crypto assets and blockchain technology, emerging with the digitalization of financial markets, have brought legal uncertainties alongside their innovations. Fundamental amendments were made to the Capital Markets Law with the Law No. 7518 dated 02.07.2024. The main purpose of this thesis is to examine in detail the crimes of“Unauthorized Crypto Asset Service Provider”(SerPK Art. 109/A) and“Embezzlement in Crypto Assets”(SerPK Art. 110/A), introduced into our legal system by these amendments, within the framework of the principle of legality and criminal law dogmatics. At the beginning of the study, the technical and legal nature of crypto assets is addressed comparatively with international regulations, particularly the European Union's MiCA Regulation. Firstly, regarding the crime of unauthorized crypto asset service provision (Art. 109/A), it is observed that the boundaries of the“service provider”activity, which constitutes the material element of the crime, are ambiguous. Specifically, it is concluded that whether“passive marketing”activities of foreign-based platforms towards Turkish users or transactions of a licensed entity“exceeding the scope of the license”will be evaluated within the scope of the crime poses a risk in terms of the principle of legal certainty. Secondly, regarding the crime of embezzlement (Art. 110/A), it is evaluated that the regulation parallels the embezzlement crime in the Banking Law, the legal interest protected by the crime is not only individual property but primarily the confidence in the market, and no special motive (intent for economic benefit) is required for the occurrence of the crime.