Sermaye piyasası hukuku bakımından kripto varlıklar
Crypto assets in terms of capital market law
  1. Tez No: 765794
  2. Yazar: MÜGE ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kripto Varlık, Kripto Varlık İlk Arzı, Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılar, Kripto Varlık Piyasası, Kripto Varlık Piyasasındaki Riskler, Crypto Asset, Initial Coin Offering, Crypto Asset Service Providers, Crypto Asset Market, Risks of Crypto Asset Market
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Kripto varlık, kendine özgü bir teknoloji olan blokzincir aracılığıyla yaratılan ve kullanılan dijital verilerdir. Blokzincir, sistem kullanıcıları arasında bir aracıya gereksinim olmasızın, eşler arası işlemler gerçekleştirmeyi olanaklı kılar. Kripto varlık, her ne kadar öncelikle elektronik ödeme sistemlerine bir alternatif yaratmak amacıyla ortaya çıkmışsa da, teknolojik sistemin benzersiz doğası, kripto varlıkların birçok farklı amaçla da yaratılmasına olanak tanımıştır. Kripto varlıklar, bir girişimin projesinin fonlanması veya finansman ihtiyacının karşılanabilmesi amaçlarıyla yaratılıp, halka sunulmakta ve karşılığında katılımcılardan fon toplanmaktadır. Bu finansman metoduna kripto varlık ilk arzı adı verilmektedir. Kripto varlık ilk arzları ile katılımcılara sunulan kripto varlıklar, farklı niteliklere sahip olabilse de, bir kısmı menkul kıymetlerin sağladığı haklara benzerlik göstermektedir. Çıkarılan tüm kripto varlıklar, çevrimiçi platformlarda değişime konu olmakta, böylece, kripto varlıkların ikincil bir piyasası da oluşmaktadır. Bununla birlikte, çevrimiçi platformlar kripto varlıklara ilişkin aracılık ve saklama faaliyetleri ya da tavsiye hizmetleri sunabilmektedir. Kripto varlıkların ilk arzı ve kripto varlık hizmet sağlayıcıların yasal düzenlemeye kavuşturulması güncel bir hukuki sorundur. Kripto varlık ilk arzları bakımından, arz edilen kripto varlıkların hukuki niteliğinin belirlenerek, hangi durumlarda sermaye piyasası düzenlemeleri kapsamında kalabileceğinin değerlendirilmesi gerekir. Kripto varlık hizmet sağlayıcılar v bakımından ise, çevrimiçi platform ile kullanıcı arasındaki sözleşmenin hukuki niteliğinin belirlenmesi önem taşımaktadır. Bunun yanında, kripto varlık piyasası piyasa katılımcıları açısından bazı riskler barındırmaktadır. Bu piyasadaki risklerin belirlenmesi ve piyasanın sermaye piyasasının en önemli amaçlarından biri olan yatırımcının korunması ilkesi kapsamında değerlendirilmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
Crypto asset is a digital data created and used by blockchain which is a unique technology. Blockchain enables realisation of peer-to-peer transactions without any need for an intermediary between the system users. Even though crypto asset has been created primarily in order to find an alternative for electronic payment systems, unique nature of the technological system has enabled creation of crypto assets for various purposes. Crypto assets are created and offered to the public in order to fund or meet the financial needs of an initiative project; in return, funds are collected from the participants. Such financing method is called as initial coin offering. Although crypto assets offered by means of initial coin offering have different qualities, a part of them shows similarity to the rights provided by securities. All crypto assets which have been issued become the subject of change in online platforms; accordingly, a secondary market is created for crypto assets. In addition, online platforms may provide intermediation, custody or advisory services with relation to crypto assets. Formation of a legislative regulation for initial coin offering and crypto asset service providers is a current legal issue. In terms of initial coin offerings, it is required to determine legal nature of released crypto assets and to evaluate in which cases they may be included in capital market regulations. In terms of crypto asset service providers, it is of great importance to determine legal nature of the contract between the online platform and the user. Besides, crypto vii asset market bears certain risks for participants of the crypto asset market. It is required to determine such risks and to evaluate the market within the scope of principle of protection of investor, which is one of the most significant objectives of the capital market.