Kripto varlık piyasalarının düzenlenmesi ve vergilendirilmesi: Türkiye örneği
Regulation and taxation of crypto asset markets: The case of Turkey
  1. Tez No: 888054
  2. Yazar: MEHMET ALİ ŞAHBAZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kripto varlık, Kripto varlık hizmet sağlayıcıları, Vergi, Crypto asset, Crypto asset service providers, Tax
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Blok zincir teknolojisi, 2008 yılında henüz kimliği belirlenemeyen Satoshi Nakamoto takma adını taşıyan bir kişi ya da grup tarafından kavramsallaştırılmış ve 2009 yılında bir kripto varlık olan Bitcoin'in temel bir bileşeni olarak uygulanmıştır. Bu tarihten itibaren kripto varlıkların kullanım alanları ve işlem hacimlerinde belirgin artış yaşanmıştır. Ancak, politika yapıcılar, kripto varlıkların vergi politikası ve vergi kaçaklığına ilişkin etkilerini büyük ölçüde keşfedememiştir. Bu çalışmanın amacı, ülkemizdeki kripto varlık hizmet sağlayıcılarının düzenlenmesi ve kripto varlıklardan elde edilen kazançların nasıl vergilendirilebileceğine yönelik çıkarımlarda bulunmaktır. Çalışma, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının düzenlenmesi ve kripto varlıklardan elde edilen kazancın vergilendirilmesi ile sınırlandırılmıştır. Vergi kanunlarının kripto varlıklara uygulanabilirliği; 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu, 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu ve 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında incelenmiştir. İktisadi işletmeye dahil kripto varlıkların gayrimaddi varlık olarak kabul edilmesi durumunda, bu varlıklar maliyet bedeline göre değerlendirilip, kurum kazancı kapsamında vergilendirilebilecektir. Gelir Vergisi Kanunu'nun 70'inci maddesinde kripto varlıklar gelir unsurları arasına alınarak, GVK mükerrer 80'inci maddesinin (2) bendi kapsamında gerçek kişilerin kripto varlıklardan elde ettikleri kazançlar“değer artış kazancı”olarak vergilendirilebilecektir. Gayrimaddi varlık olarak kabul edilmesi durumunda kripto varlıklar, Katma Değer Vergisi ve Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun konusuna girmektedir. Ancak, vergilendirmede belirlilik ilkesi gereği kanunda düzenlemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Kripto varlıklardan elde edilen kazançların Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanunu kapsamında değerlendirilemeyeceği sonucuna ulaşılmıştır. Vergilemede belirlilik ilkesi gereği, kripto varlıkların hukuki çerçevesinin net bir şekilde çizilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda, çalışmada kripto varlıkların“para benzeri dijital gayrimaddi varlık/hak”olarak tanımlanması uygun görülmüştür. Bu tanımlama, kripto varlıkların düzenlenmesinde ve vergilendirilmesinde kolaylık sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Blockchain technology was conceptualised in 2008 by an as yet unidentified individual or group bearing the pseudonym Satoshi Nakamoto and implemented as a core component of Bitcoin, a cryptoasset, in 2009. Since then, there has been a significant increase in the usage areas and transaction volumes of cryptoassets. However, policymakers have largely failed to explore the implications of cryptoassets for tax policy and tax evasion. The purpose of this study is to make inferences regarding the regulation of crypto asset service providers in our country and how the gains from crypto assets can be taxed. The study is limited to the regulation of crypto asset service providers and taxation of earnings from crypto assets. The applicability of tax laws to cryptocurrencies is examined within the scope of Corporate Tax Law No. 5520, Income Tax Law No. 193, Value Added Tax Law No. 3065, Inheritance and Gift Tax Law No. 7338, and Law No. 5602 on the Regulation of Taxes, Funds and Shares Received from the Proceeds of Games of Chance. In case the crypto assets included in the economic enterprise are accepted as intangible assets, these assets can be evaluated according to their cost value and taxed within the scope of corporate income. In Article 70 of the Income Tax Law, crypto assets are included among the income elements, and within the scope of subparagraph (2) of Article 80 of the Income Tax Law, the gains of real persons from crypto assets can be taxed as“value increase gain”. If considered as intangible assets, crypto assets are subject to Value Added Tax and Inheritance and Gift Tax Law. However, due to the principle of certainty in taxation, there is a need for regulation in the law. It has been concluded that the earnings obtained from crypto assets cannot be evaluated within the scope of the Law on the Regulation of Taxes, Funds and Shares Received from Games of Chance Revenues. In accordance with the principle of certainty in taxation, there is a need to clearly draw the legal framework of crypto assets. In this context, in this study, it is deemed appropriate to define crypto assets as“money-like digital intangible asset/right”. This definition will facilitate the regulation and taxation of crypto assets.