Yaşam boyu dil öğrenimi bağlamında emekli İngilizce öğretmenleri
Retired English teachers in the context of lifelong language learning
- Tez No: 1013299
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil, Yaşam boyu öğrenme, Foreign language, Lifelong learning
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin de hayatımıza girişiyle birlikte, dünya hızla değişen ve gelişen bir yapıya bürünmüştür. Bu değişim ve gelişimlere bireylerin uyum sağlayabilmesi, yeni bilgilere ve mevcut çağın yeni gereksinimlerine cevap verebiliyor olması oldukça önem taşımaktadır. Yeniliklere açık olmak ve uyum sağlayabilmek ancak yaşam boyu öğrenme bilincinin bireylerde oluşturulması ile mümkündür. Yabancı dil öğrenimi ve bu öğrenme sürecinin kesintisiz devamlılığı, yaşam boyu öğrenmenin vazgeçilmez bir unsuru olarak bu çalışmanın merkezinde yer almaktadır. Bu araştırmanın amacı, emekli İngilizce öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme bağlamında yabancı dil öğrenme süreçlerine yönelik deneyimlerini, motivasyonlarını derinlemesine incelemektir. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımı benimsenerek tasarlanmıştır. Çalışma grubunu, Türkiye'nin farklı illerinde ikamet eden ve en az 10 yıllık çalışma geçmişine sahip olan 10 emekli İngilizce öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, katılımcıların yaşam boyu öğrenmeyi sadece mesleki bir gereklilik değil, aynı zamanda bilişsel sağlığı koruma ve sosyal hayata katılım aracı olarak gördüklerini ortaya koymuştur. Emeklilik sonrası dil öğrenme motivasyonlarının başında seyahat etme arzusu, dijital dünyayı takip etme, sosyal ilişkiler ve mesleki kimliği sürdürme isteği gelmektedir. Genel olarak, emekli İngilizce öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme bilinçlerinin yüksek olduğu ve öğrenme süreçlerini devam ettirdikleri görülmüştür. Mevcut araştırmanın sonuçlarının, emekli İngilizce öğretmenlerin İngilizce ile olan ilişkilerinin ve bireysel gelişim süreçlerinin analiz edilerek daha iyi anlaşılmasına ve yaşam boyu öğrenme farkındalığının arttırılarak imkânların iyileştirilmesine katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
With the integration of technology into our lives, the world has transformed into a rapidly changing and evolving structure. It is of great importance for individuals to adapt to these changes and developments, and to be able to respond to new information and the requirements of the current era. Being open to innovations and the ability to adapt is only possible by instilling a lifelong learning consciousness in individuals. Foreign language learning and the uninterrupted continuity of this learning process are at the center of this study as an indispensable element of lifelong learning.The purpose of this research is to examine in depth the experiences and motivations of retired English language teachers regarding their foreign language learning processes within the context of lifelong learning. The research is designed according to the the qualitative approach. The study group consists of 10 retired English teachers residing in different provinces of Türkiye who have at least 10 years experience in their field. Data were collected through a semi-structured interview form developed by the researcher and analyzed using the content analysis method.The research findings revealed that participants perceive lifelong learning not only a professional necessity but also as a means of protecting cognitive health and participating in social life. At the forefront of post-retirement language learning motivations are the desire to travel, following the digital world, social relations, and the wish to maintain professional identity. In general, it was observed that retired English teachers have a high awareness of lifelong learning and continue their learning processes. The results of the current research aim to contribute to a better understanding of teachers' relationships with English and their individual development processes during retirement, and to improve opportunities by increasing awareness of lifelong learning.