Ekonomik belirsizliğin sermaye yapısı üzerine etkisi: Türkiye örneği
The effect of economic uncertainty on capital structure: The case of Turkey
  1. Tez No: 1013329
  2. Yazar: ŞENOL DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER SAKINÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belirsizlik, Finans, Finansal kriz, Sermaye yapısı, Uncertainty, Finance, Financial crisis, Capital structure
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, ekonomik belirsizliğin firmaların sermaye yapısı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, ekonomik belirsizlik düzeyindeki değişimlerin firmaların borçlanma davranışlarını nasıl etkilediğini ortaya koymak ve bu ilişkinin farklı borç türleri açısından nasıl şekillendiğini analiz etmektir. Bu kapsamda, toplam borç oranı, uzun vadeli borç oranı, kısa vadeli borç oranı ve ticari borç oranı bağımlı değişkenler olarak ele alınmıştır. Ekonomik belirsizlik endeksi bağımsız değişken olarak modele dahil edilirken, firma büyüklüğü, aktif kârlılığı, enflasyon ve firma yaşı kontrol değişkenleri olarak kullanılmıştır. Bulgular, tüm şirketler için genel sonuçlar yanında, firmaların büyüklüklerine (büyük-küçük) ve risk düzeylerine (yüksek-düşük riskli) göre sınıflandırılmasıyla alt örneklemler bazında da ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Çalışmada yöntem olarak AMG (Augmented Mean Group) tahmincisi ile panel veri analizi gerçekleştirilmiş, ayrıca değişkenler arasındaki yön ilişkisini belirlemek amacıyla Emirmahmutoğlu ve Köse (2011) panel nedensellik testi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre ekonomik belirsizliğin toplam borç oranı ve uzun vadeli borç oranı üzerinde negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Kısa vadeli borç oranı üzerindeki etkinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenirken, ticari borç oranı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etki bulunduğu görülmüştür. Nedensellik testi bulguları ise ekonomik belirsizlikten tüm borç türlerine doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi olduğunu göstermektedir. Elde edilen bulgular, firmaların ekonomik belirsizlik dönemlerinde finansman tercihlerini yeniden şekillendirdiğini ve özellikle daha riskli ve uzun vadeli borçlanmadan kaçınarak daha esnek finansman kaynaklarına yöneldiğini ortaya koymaktadır. Elde edilen sonuçların Finansman Hiyerarşisi Teorisi ile uyumlu olduğu söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the effect of economic uncertainty on firm's capital structure. The main objective of the study is to reveal how changes in the level of economic uncertainty affect firms borrowing behavior and to analyze how this relationship differs across various types of debt. In this context, total debt ratio, long-term debt ratio, short-term debt ratio, and trade credit ratio are considered as dependent variables. While the economic uncertainty index is included in the model as the independent variable, firm size, return on assets, inflation, and firm age are used as control variables. In addition to the overall results for all firms, the findings are also evaluated separately for subsamples by classifying firms according to their size (large-small) and risk levels (high-low risk). In the study, panel data analysis is conducted using the AMG (Augmented Mean Group) estimator, and additionally, the Emirmahmutoğlu and Köse (2011) panel causality test is applied to determine the direction of the relationship between variables. According to the results of the analysis, economic uncertainty has a negative and statistically significant effect on total debt ratio and long-term debt ratio. While the effect on short-term debt ratio is found to be statistically insignificant, a positive and significant effect is observed on the trade credit ratio. The causality test results indicate a unidirectional causality running from economic uncertainty to all types of debt. The findings suggest that firms reshape their financing preferences during periods of economic uncertainty and tend to avoid more risky and long-term borrowing while turning toward more flexible financing sources. It can be stated that the obtained results are consistent with the Pecking Order Theory.