Türk iş hukukunda dayanışma aidatı
Solidarity fee in Turkish labor law
- Tez No: 1013351
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP YÜCEL BODUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İşveren sendikaları, İşçi sendikaları, Employer unions, Labor unions
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Sendika, işçinin iş ilişkisi içerindeki itibarını arttıran, haklarında düzenlemeye giden ve çatışma hallerinde yasal koruma sağlayan örgütlenmedir. Bu örgütlenmenin mevcudiyetinin önemine binaen kolektif sendika özgürlüğü altında koruma sağlanmaktadır. İşçinin de aynı düzlemde bireysel sendika özgürlüğü adı altında dilediği sendikaya üye olabilme özgürlüğü bulunmaktadır. Bu iki özgürlüğün birbirinin varlığını kısıtlamaması ve devam ettirebilmesi adına STİSK'da bazı düzenlemeler yer almaktadır. Dayanışma aidatı müessesesi bu düzenlemelerden birisi ve en önemlisidir. Zira işçi olumsuz sendika özgürlüğü bağlamında mevcut sendikaya üye olmadan da yapılan toplu iş sözleşmesi hükümlerinden faydalanabilecektir. Burada dayanışma aidatı adeta tampon bir fırsat olmasından bahisle, bu aidatın miktarı, uygulaması, sona ermesi büyük önem arz etmektedir. Talebe bağlı olarak doğan dayanışma aidatının hangi tarihleri kapsayacağına ilişkin Anayasa Mahkemesinin İptal Kararı bulunmaktadır. Bu karar işçiye dayanışma aidatı ödemek suretiyle geçmişe dönük haklardan da faydalanma hakkını vermiştir. Kararın eleştirileri bulunmakla birlikte iptal ettiği hükmün yarattığı boşluklar da ihmal edilemeyecektir.
Özet (Çeviri)
A union is an organization that enhances the worker's reputation within the employment relationship, seeks regulations concerning their rights, and provides legal protection in cases of conflict. Due to the importance of the existence of this organization, protection is granted under the concept of collective trade union freedom. Likewise, the worker also has the freedom, under the concept of individual trade union freedom, to join any union they wish. In order for these two freedoms not to restrict one another's existence and to be sustained simultaneously, certain regulations are included in the Law on Trade Unions and Collective Bargaining Agreements (STİSK). The institution of the solidarity dues is one of these regulations and the most important among them. Indeed, within the context of the worker's negative trade union freedom, the worker may benefit from the provisions of the collective bargaining agreement without becoming a member of the existing union. Since the solidarity dues here function almost as a buffer opportunity, the amount, implementation, and termination of these dues are of great importance. There is an Annulment Decision of the Constitutional Court regarding which dates are covered by solidarity dues that arise upon request. This decision granted the worker the right to benefit retroactively from rights by paying solidarity dues. Although the decision has been criticized, the gaps created by the annulled provision cannot be ignored.