Serbest zaman becerikliliğinin yaşam doyumu üzerindeki etkisi: İnovatif düşünmenin aracı rolü ve bireysel girişimciliğin düzenleyici rolü
The effect of lei̇sure crafti̇ng on li̇fe sati̇sfacti̇on: The medi̇ati̇ng role of innovati̇ve thi̇nki̇ng and the moderati̇ng role of indi̇vi̇dual entrepreneurshi̇p
- Tez No: 1013380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN TÜKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Turizm, Psikoloji, Sports, Tourism, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Serbest zaman ilgilenim, Yaşam doyumu, Leisure involvement, Life satisfaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı, serbest zaman becerikliliğinin yaşam doyumu üzerindeki etkisini incelemek ve bu ilişkide inovatif düşünmenin aracı, bireysel girişimciliğin ise düzenleyici rolünü belirlemektir. Günümüzde bireylerin yaşam kalitesini artıran unsurlar arasında serbest zamanın etkili ve verimli değerlendirilmesi önemli bir yer tutmaktadır. Serbest zaman becerikliliği, bireylerin serbest zamanlarını planlama, yönetme ve bu süreçlerden doyum elde etme kapasitelerini ifade etmektedir. Bunun yanında inovatif düşünme ve bireysel girişimcilik gibi kişisel özelliklerin yaşam doyumu üzerindeki etkileri son yıllarda artan bir ilgiyle araştırılmaktadır. Bu doğrultuda araştırmada söz konusu değişkenler arasındaki ilişkiler bütüncül bir yaklaşımla ele alınmıştır. Araştırma nicel yöntem kapsamında korelasyonel araştırma deseninde yürütülmüştür. Çalışmanın evrenini Necmettin Erbakan Üniversitesinde öğrenim gören üniversite öğrencileri oluşturmakta olup kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak 385 öğrenciye ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formunun yanı sıra Serbest Zaman Becerikliliği Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği, İnovatif Düşünme Eğilimi Ölçeği ve Bireysel Girişimcilik Yönelimi Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS ve SmartPLS programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Analiz sürecinde bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), geçerlilik ve güvenilirlik analizleri ile yapısal eşitlik modellemesi uygulanmıştır. Araştırma bulguları, serbest zaman becerikliliğinin yaşam doyumunu pozitif ve anlamlı yönde etkilediğini göstermiştir. Ayrıca serbest zaman becerikliliğinin inovatif düşünme üzerinde de pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Buna karşın inovatif düşünmenin yaşam doyumu üzerindeki doğrudan etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamış, dolayısıyla serbest zaman becerikliliği ile yaşam doyumu arasındaki ilişkide aracılık rolü desteklenmemiştir. Düzenleyici etki analizlerinde ise bireysel girişimciliğin serbest zaman becerikliliği ile yaşam doyumu arasındaki ilişkide düzenleyici etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak araştırma, serbest zaman becerikliliğinin üniversite öğrencilerinin yaşam doyumunun artırılmasında önemli bir değişken olduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular doğrultusunda üniversite öğrencilerinin serbest zamanlarını daha etkin değerlendirmelerine yönelik programların geliştirilmesi, inovatif düşünmeyi ve girişimcilik becerilerini destekleyen eğitim ve uygulamaların yaygınlaştırılması önerilmektedir. Ayrıca araştırmanın ilgili literatüre katkı sağlayacağı ve gelecekte yapılacak çalışmalara yol göstereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the effect of leisure crafting on life satisfaction and to determine the mediating role of innovative thinking and the moderating role of individual entrepreneurship in this relationship. Today, the effective and efficient use of leisure time is considered one of the important factors that enhance individuals' quality of life. Leisure crafting refers to individuals' capacity to plan, manage, and derive satisfaction from their leisure time. In addition, the effects of personal characteristics such as innovative thinking and individual entrepreneurship on life satisfaction have attracted increasing attention in recent years. Accordingly, the relationships among these variables were examined through a holistic approach in this study. The research was conducted using a quantitative method based on a correlational research design. The population of the study consisted of university students studying at Necmettin Erbakan University, and a total of 385 students were reached through the convenience sampling method. As data collection instruments, a personal information form, the Leisure Crafting Scale, the Satisfaction with Life Scale, the Innovative Thinking Tendency Scale, and the Individual Entrepreneurial Orientation Scale were used. The obtained data were analyzed using IBM SPSS and SmartPLS software. During the analysis process, an independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), validity and reliability analyses, and structural equation modeling were performed. The findings of the study revealed that leisure crafting had a positive and significant effect on life satisfaction. Furthermore, leisure crafting was found to have a positive and significant effect on innovative thinking. However, the direct effect of innovative thinking on life satisfaction was not statistically significant; therefore, its mediating role in the relationship between leisure crafting and life satisfaction was not supported. The moderation analysis also indicated that the moderating effect of individual entrepreneurship on the relationship between leisure crafting and life satisfaction was not statistically significant. In conclusion, the study demonstrates that leisure crafting is an important variable in enhancing the life satisfaction of university students. Based on the findings, it is recommended that programs aimed at enabling university students to engage more effectively in leisure crafting be developed and that educational initiatives and practical applications supporting innovative thinking and entrepreneurial skills be expanded. Furthermore, it is believed that this study will contribute to the relevant literature and provide guidance for future research.