Çocuğu hastanede yatan annelerde ebeveynlik stres düzeyleri ile dijital ebeveynlik farkındalığı ve çocukların problemli medya kullanım durumlarının incelenmesi
Investigation of digital parenting awareness with parenting stress levels of mothers of hospitalised children and problematic media use of children
- Tez No: 1013406
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİL ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Dijital ebeveynlik, stres, problemli medya, Sosyal medya, Digital parenting, stress, problematic media, Social media
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma; çocuğu hastanede yatan annelerde ebeveynlik stres düzeyleri ile dijital ebeveynlik farkındalığı ve çocukların problemli medya kullanım durumlarının incelenmesi amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde yapıldı. Araştırma Konya ilinde bulunan bir üniversite hastanesi çocuk servislerinde (Çocuk Servisi-1, Çocuk Servisi-2, Çocuk Cerrahi Servisi, Çocuk Enfeksiyon Servisi) Aralık 2024- Nisan 2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklem büyüklüğü hastanede yatışı gerçekleşen 4-10 yaş grubundaki çocuklar ve ebeveynler ile yürütüldü (n=101). Etik kurul izni, kurum izni ve annelerden yazılı bilgilendirilmiş gönüllü onam alındıktan sonra araştırma verileri yüz yüze olarak Bilgi Formu, Problemli Medya Kullanım Ölçeği-Kısa Form (PMKÖ-KF), Ebeveynlik Stres Ölçeği (ESÖ), Dijital Ebeveynlik Farkındalık Ölçeği (DEFÖ) ile toplandı. Araştırma verileri SPSS 25.0 programına aktarılarak, verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma), karşılaştırmalı istatistikler (bağımsız gruplarda student t-testi, Tek Yönlü ANOVA, Kruskal-Wallis H testi, Mann-Whitney U testi) ve ilişki arayıcı (korelasyon) kullanıldı. Verilerin anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edildi. Araştırmaya katılan annelerin yaş ortalamasının 34,63±4,50 olduğu; çocuk sayısının %66,3'ünün iki çocuk ve altı; çalışma durumu %69,3'ünün herhangi bir işte çalışmadığı; gelir durumunun %65,3'ünün orta düzeyde olduğu; eğitim durumunun %51,5'nun lise ve üzeri olduğu bulundu. Annelerin, PMKÖ-KF puan ortalaması 2,48±0,77 ve ESÖ puan ortalaması 15,66±13,88 bulundu. DEFÖ“Olumsuz Model Olma”alt boyutu (OMO) 10,42±2,79; Dijital İhmal alt boyutu (Dİ) 11,18±3,05; Verimli Kullanım alt boyutu (VK) 14,48±3,62; Risklerden Korunma alt boyutu (RK) 14,97±3,56 olarak bulundu. Katılımcılara ait bazı sosyodemografik özelliklerin ölçek puan ortalamaları ve alt boyutları etkilediği görüldü. Sosyodemografik özelliklerin PMKÖ-KF ve ESÖ puan ortalamalarını etkilemediği görülürken (p>0,05); DEFÖ alt boyutlarında puan ortalamasını ise öğrenim durumu, annenin yaşı, çalışma durumu ve gelir durumu puan ortalamasının istatiksel olarak anlamlı derecede arttırdığı bulundu (p<0,05). PMKÖ-KF ile DEFÖ alt boyutlarından OMO arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r = 0.488, p<0.001). Benzer şekilde, Dİ boyutu ile de pozitif yönlü ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulundu (r = 0.470, p<0.001). ESÖ toplam skoru ile DEFÖ alt boyutları arasındaki ilişkiler incelendiğinde; ebeveynlik stresinin OMO (r = 0.280, p = 0.005) ve Dİ (r=0.259, p=0.009) ile pozitif yönlü ve zayıf düzeyde anlamlı ilişkiler gösterdiği belirlendi. Çalışma sonucunda, annelerin tanımlayıcı özellikleri ve hastaneye yatış sürecindeki stres yönetimi ve problemli medya kullanımıyla birlikte dijital ebeveyn farkındalık düzeyleri ile ilgili yeni araştırmaların planlanması, farkındalık çalışmaları ve eğitimlerin düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive and correlational study to examine the levels of parenting stress, digital parenting awareness and children's problematic media use among mothers with children hospitalised in a hospital. The research was carried out between December 2024 and April 2025 in the paediatric wards (Paediatric Ward 1, Paediatric Ward 2, Paediatric Surgery Ward, Paediatric Infectious Diseases Ward) of a university hospital in the province of Konya. The study sample comprised children aged 4–10 years and their parents who were hospitalised at the hospital (n=101). Following approval from the ethics committee, institutional permission and written informed consent from the mothers, data were collected face-to-face using the Information Form, the Problematic Media Use Scale – Short Form (PMUS-SF), the Parenting Stress Scale (PSS) and the Digital Parenting Awareness Scale (DPAS). The research data were imported into the SPSS 25.0 programme, and descriptive statistics (frequency, percentage, mean, standard deviation), comparative statistics (Student's t-test for independent groups, One-way ANOVA, Kruskal-Wallis H test, Mann-Whitney U test) and correlation analyses were used to evaluate the data. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. It was found that the average age of the mothers participating in the study was 34.63 ± 4.50; 66.3% had two or fewer children; 69.3% were not in employment; 65.3% had a middle-income status; and 51.5% had completed secondary school or higher. The mothers' mean PMUS-SF score was 2.48 ± 0.77 and their mean PSS score was 15.66 ± 13.88. The DPAS 'Negative Role Modelling' subscale (NRM) was 10.42 ± 2.79; the Digital Neglect subscale (DN) was 11.18 ± 3.05; the 'Productive Use' subscale (PU) was 14.48 ± 3.62; and the 'Risk Prevention' subscale (RP) was 14.97 ± 3.56. It was observed that certain sociodemographic characteristics of the participants influenced the mean scale scores and subscales. Whilst it was observed that sociodemographic characteristics did not affect the mean scores of the PMUS-SF and PSS (p>0.05); it was found that educational status, mother's age, employment status and income status statistically significantly increased the mean score of the DPAS sub-dimensions (p<0.05). A positive and moderately significant relationship was found between the PMUS-SF and the NRM sub-dimension of the DPAS (r = 0.488, p < 0.001). Similarly, a positive and moderately significant relationship was found with the DN dimension (r = 0.470, p < 0.001). When examining the relationships between the total PSS score and the DPAS subscales, it was determined that parenting stress showed positive and weakly significant relationships with NRM (r = 0.280, p = 0.005) and DN (r = 0.259, p = 0.009). Based on the findings of this study, new research is recommended on mothers' characteristics, coping strategies for stress experienced during hospital admission, levels of awareness regarding digital parenting, and problematic media use. Furthermore, awareness campaigns and educational programs are recommended.