Tip 2 diyabet nedeniyle ampute olan bireylerde ikili görevin ayak açıklığı ve ilişkili yürüyüş karakteristiklerine etkilerinin incelenmesi
Investigating the effect of dual task on foot clearance and related gait characteristics in individuals amputated due to type 2 diabetes
- Tez No: 1013405
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL KEKLİCEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Physiotherapy and Rehabilitation, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Yürüyüş analizi, diyabet, ampute, ikili görev, ayak açıklığı, Ampütasyon, Biyomekanik, Diabetes mellitus, Diabetes mellitus-tip 2, Yürüme analizi, Yürüyüş, Gait analysis, diabetes, amputee, dual task, foot clearance, Amputation, Biomechanics, Diabetes mellitus, Diabetes mellitus-type 2, Gait
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortopedik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortopedik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Diyabet nedenli amputasyonu olan bireylerde yürüyüş bozuklukları sıklıkla görümektedir. Araştırmada tip 2 diyabet nedenli transtibial amputasyonu olan bireylerde nötral zemin ve pertürbe zemin koşullarında, ikili görevli ve ikili görevsiz yürüyüş sırasında ayak açıklığı mesafesi, yürüyüşün zaman/mesafe karakteristikleri ve kinematik değerlerinin incelenmesi ve sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Araştırma, 40-65 yaş aralığında tip 2 diyabet nedeniyle amputasyonu olan 11 birey ve kontrol grubuyla (n=11) gerçekleştirildi. Katılımcıların yürüyüşü treadmill üzerinde dört farklı koşulda değerlendirildi: ikili görevsiz-nötral zemin, ikili görevli-nötral zemin, ikili görevsiz-pertürbe zemin ve ikili görevli-pertürbe zemin. Katılımcılardan her koşulda en az 512 ardışık adım toplandı. Yürüyüş analizi için RehaGait (Hasomed® GmbH, Magdeburg–Germany) yürüyüş analizi sistemi, koşu bandı olarak ReaxRun- Pro kullanıldı. Bireylerin ayak açıklığı mesafeleri, yürüyüşün zaman/mesafe karakteristikleri, kinematik değerleri ve bu parametrelerin değişkenlik değerleri tüm koşullarda kaydedildi. İkili görevli yürüme sırasında 200'den büyük bir sayıdan üçer üçer geri sayma görevi kullanıldı. Geri sayım sırasında katılımcıların verdiği toplam cevap sayısı“ikili görev cevap sayısı”olarak ve başlangıçtan itibaren ardışık doğru hesaplama yapılan cevapların sayısı ise“ikili görev cevap doğruluk oranı”olarak kaydedildi. Sonuçlar istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Ampute grubun ikili görev toplam cevap sayısı hem nötral zemin hem de pertürbe zemin koşulunda kontrol grubuna göre daha azdı (p<0,05), görev doğruluk oranları ise benzerdi (p>0,05). Ayak açıklığı sonuçları, ampute grubun özellikle ikili görev ve pertürbe zemin koşullarında hem ampute hem de sağlam tarafta daha düşük ayak açıklığı mesafesi değerlerine sahip olduğunu gösterdi (p<0,05). Ampute bireylerin tüm yürüyüş koşullarında kontrol grubuna kıyasla daha yüksek yürüyüş değişkenliği sergilediği belirlendi (p<0,05). Ayrıca tüm yürüyüş koşullarında ampute bireylerin kontrol grubuna göre yürüme fazlarının çoğunda daha dar eklem hareket açıklıklarıyla yürüdüğü saptandı (p<0,05). Genel olarak ampute bireylerin tüm koşullarda kontrol grubuna göre daha değişken yürüyüş özellikleri sergilediği, koşul zorluğu arttıkça değişkenliğin daha fazla parametreye yansıdığı ve ayak açıklığı değerlerinin daha düşük seyrettiği belirlendi (p<0,05). Sonuç: Sonuç olarak araştırmamız diyabetik amputelerin değişen fiziksel koşullarda kontrol grubuna göre daha değişken ve daha düşük ayak açıklıklarıyla yürüdüğünü, bilişsel ilave yük performansının kontrol grubuna göre daha zayıf olduğunu yürüyüş sırasında temel görev olan yürüyüşe öncelik verdikleri halde kontrol grubuna kıyasla özellikle yürüyüşün zamansal parametrelerinde daha zayıf performans ortaya koyduklarını gösterdi. Sonraki araştırmalarda amputasyon nedeni ve farklı görev tiplerinin diyabetik amputelerde yürüme üzerindeki etkisi incelenebilir. Klinik açıdan: diyabetik amputelerin bilişsel görevle yüklenmelerine yönelik egzersiz eğitimlerinde birincil görevin doğru bir şekilde öncelenebilmesi için bilişsel görev yükünün kontrollü ve kademeli olarak yürüme performansını etkilemeyecek şekilde eklenmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Gait abnormalities are frequently observed in individuals who have undergone amputation due to diabetes. The aim of this study was to examine foot clearance, time/distance characteristics, and kinematic parameters during dual task and non dual-task walking under neutral and perturbed ground conditions in individuals with transtibial amputation due to type 2 diabetes, and to compare these findings with those of a healthy control group. Material and Methods: The study was conducted with 11 individuals aged 40–65 who had undergone amputation due to type 2 diabetes, along with a control group (n=11). The participants' gait was assessed on a treadmill under four different conditions: dual task free on a neutral surface, dual task on a neutral surface, dual task free on a perturbed surface, and dual task on a perturbed surface. At least 512 sequential steps were collected from the participants under each condition. The RehaGait (Hasomed® GmbH, Magdeburg–Germany) gait analysis system and the ReaxRun-Pro treadmill were used for gait analysis. Participants foot clearance distances, time/distance characteristics of gait, kinematic values, and the variability of these parameters were recorded under all conditions. During dual task walking, a counting back task from a number greater than 200 in increments of three was used. The total number of responses given by participants during the counting back task was recorded as the“dual task response count,”and the number of consecutive correct responses from the start was recorded as the“dual task accuracy rate.”The results were statistically compared. Results: The total number of responses for the dual-task condition in the amputee group was lower than that of the control group under both neutral and perturbed ground conditions (p<0.05), while task accuracy was similar (p>0.05). Foot clearance results showed that the amputee group had lower foot clearance distance values on both the amputee and unaffected sides, particularly under dual task and perturbed ground conditions (p<0.05). It was determined that amputees exhibited higher gait variability compared to the control group under all walking conditions (p<0.05). Additionally, it was found that under all walking conditions, amputees walked with narrower joint ranges of motion in most gait phases compared to the control group (p<0.05). Overall, it was determined that amputees exhibited more variable gait characteristics compared to the control group under all conditions as the difficulty of the condition increased, this variability was reflected in more parameters, and foot clearance values were found to be lower (p<0.05). Conclusion: In conclusion, our study demonstrated that diabetic amputees walked with more variable and narrower foot clearance compared to the control group under varying physical conditions, and that their performance under cognitive load was weaker than that of the control group. Although they prioritized walking the primary task during the walk, they exhibited weaker performance, particularly in the temporal parameters of walking, compared to the control group. Future studies could examine the effects of the cause of amputation and different task types on walking in diabetic amputees. From a clinical perspective: in exercise training programs designed to incorporate cognitive tasks for diabetic amputees, it is recommended that the cognitive task load be introduced in a controlled and gradual manner so as not to impair walking performance, ensuring that the primary task is properly prioritized.