Sıçanlarda iskemi sonrasi 3',4'-Dihydroxyflavonol uygulamasının böbrek hasarına etkisi
Effect of 3',4'-Dihydroxyflavonol supplementation on renal damage ischaemia of rats
- Tez No: 1013407
- Danışmanlar: PROF. DR. RASİM MOĞULKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Deneysel böbrek iskemi-reperfüzyonu, AQP 1, MMP-3, MMP-9, NF-κB, Nrf-2 IL-1β, IL-6, flavonoid, rat, Experimental renal ischemia-reperfusion, AQP-1, MMP-3, MMP-9, NF-κB, Nrf-2, IL-1β and IL-6, flavonoid, rat
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji (tıp) Ana Bilim Dalı
Özet
Flavonoidler, böbrek I/R hasarında inflamatuvar yanıtı zayıflatmakta ve proinflamatuvar sitokin düzeylerini düşürmektedir. NF-κB ile ilişkili inflamasyon yolaklarını baskılamaktadır. Hücresel koruyucu yanıtla ilişkili antioksidan düzenleyici mekanizmaların desteklenmesi ile inflamasyonun şiddetini baskılayarak doku hasarının azalmasına katkı sağlamaktadır. Mevcut çalışmada sıçanlarda deneysel böbrek-iskemi modelinde 1 hafta süreli DiOHF tedavisinin etkinliği araştırılmıştır. Çalışma,Selçuk Üniversitesi Deney Hayvanları Araştırma ve Uygulama Merkezinden temin edilen 8-12 haftalık Wistar tipi 28 erkek sıçan üzerinde gerçekleştirildi. Ratlarda deneysel böbrek iskemi reperfüzyonu ve tek taraflı nefrektomi genel anestezi altında gerçekleştirildi. Deney grupları; kontrol sham I/R, böbrek I/R, ve böbrek I/R + DiOHF şeklinde oluşturuldu. İskemi reperfüzyon gruplarında sol böbreklerde nefrektomi ,sağ böbreklerde ise 45 dak. iskemi ve takiben 7 gün reperfüzyon gerçekleştirildi. DiOHF reperfüzyon sonrası 1 hafta boyunca uygulandı. Son dozdan 24 saat sonra sıçanlar sakrifiye edilerek deney sonlandırıldı. Böbrek doku örnekleri AQP-1, MMP-3, MMP-9, NF-κB, Nrf-2, IL-1β ve IL-6 yönünden analiz edildi. Ayrıca böbrek dokusu histopatolojik olarak da değerlendirildi. Böbrek dokularında MMP-3, MMP-9, NF-Kβ ile IL-1β ve IL-6 arterken, AQP-1 ve Nrf2 seviyeleri önemli oranda azaldı ve histolojik olarak yapısal bozulmalar oluştu. Ancak 1 hafta süreli DiOHF takviyesi I/R ile oluşan olumsuz tabloyu belirli bir oranda düzeltti. Çalışmanın sonuçları, sıçanlarda 1 hafta süreli I/R'nin böbrek dokusunda hasar belirteçlerinde artışa yol açtığını ancak 1 hafta süreli sentetik flavonoid olan DiOHF tedavisinin hasar belirteçlerini önemli oranda düzelttiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Flavonoids attenuate the inflammatory response in renal ischemia/reperfusion (I/R) and reduce pro-inflammatory cytokine levels. They suppress NF-κB-related inflammation pathways. By supporting antioxidant regulatory mechanisms associated with the cellular protective response, they contribute to reducing the severity of inflammation and thus reducing tissue damage. In the present study, the effectiveness of 1-week DiOHF treatment in an experimental renal ischemia model in rats was investigated. The study was conducted on 28 male Wistar rats, aged 8-12 weeks, obtained from the Selçuk University Experimental Animal Research and Application Center. Experimental renal ischemia-reperfusion and unilateral nephrectomy were performed under general anesthesia in the rats. The experimental groups were formed as: control sham I/R, renal I/R, and renal I/R + DiOHF. In the ischemia-reperfusion groups, nephrectomy was performed in the left kidney, and 45 minutes of ischemia followed by 7 days of reperfusion was performed in the right kidney. DiOHF was administered for 1 week after reperfusion. The experiment was terminated by sacrificing the rats 24 hours after the last dose. Kidney tissue samples were analyzed for AQP-1, MMP-3, MMP-9, NF-Kβ, Nrf-2, IL-1β, and IL-6, as histopathologic. While MMP-3, MMP-9, NF-Kβ, IL-1β, and IL-6 increased in kidney tissues, AQP-1 and Nrf-2 levels decreased significantly, structural deterioration were determined. However, 1 week of DiOHF supplementation improved the adverse effects of intra-reperfusion to a certain extent. The results of the study show that 1 week of intra-reperfusion in rats led to an increase in damage markers in kidney tissue, but 1 week of treatment with the synthetic flavonoid DiOHF significantly improved these damage markers.