MCF-7 ve MDA-MB-231 meme kanseri hücre hatlarında hsa-MiR-3121-3p'nin SKP2 geni ve epitelyal mezenkimal transitoz yolağına etkisi
The effect of hsa-MiR-3121-3p on the SKP2 gene and the epithelial-mesenchymal transition pathway in MCF-7 and MDA-MB-231 breast cancer cell lines
- Tez No: 1013408
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÇİN METE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: MDA-MB-231, MCF-7, SKP2, hsa-miR-3121-3p, EMT, MDA-MB-231, MCF-7, SKP2, hsa-miR-3121-3p, EMT
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Meme kanseri dünyada en sık teşhis edilen ve kadınlarda cilt kanserinden sonra en sık görülen kanserdir. Gelişmişlik düzeyinin yüksek olduğu ülkelerde meme kanseri insidansı daha yüksektir. Dünyada kanser ölümlerinin beşinci sırasında meme kanseri bulunmaktadır. MikroRNA'lar (miRNA'lar), post-transkripsiyonel gen regülasyonundan sorumlu küçük RNA molekülleridir. Meme kanserinde miRNA ifadelerindeki değişimler tümörleşme, metastaz, proliferasyon ve tedavi direnci ile yakından ilişkilidir. miR-3121, özellikle miR-3121-3p formu ile farklı kanser türlerinde rol oynadığı düşünülen, ancak meme kanserinde henüz sınırlı çalışılmış bir miRNA'dır. S-fazı kinaz ile ilişkili protein 2 (SKP2), SCF ubikitin ligaz kompleksinin F-box alt birimidir. Meme kanserinde p27 ve p21 gibi tümör baskılayıcı proteinlerin yıkımını artıran önemli bir onkogen olup hücre döngüsü progresyonunu hızlandırır. Birçok miRNA SKP2 ekspresyonunu düzenleyebilir. Mevcut literatürde miR-3121'in SKP2'yi doğrudan hedeflediğine dair net bir kanıt bulunmamaktadır. Çalışmamızda MB-MDA-231 ve MCF-7 insan meme kanseri hücre hatlarında miR-3121-3p'nin ekspresyon düzeylerinin değiştirilmesinin SKP2 geni ve epitelyal mezenkimal transitoz (EMT) mekanizması üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla MB-MDA-231 ve MCF-7 hücre hatlarına hsa-MiR-312-3p inhibitör ve mimik tranfeksiyonu yapıldı. Transfeksiyon sonra SKP2 ve diğer EMT genleri polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile değerlendirildi. Ayrıca koloni oluşum, wound healing (WH), matrigel invazyon ve western blot deneyleri yapıldı. PCR sonuçlarımızda MDA-MB-231 hücre hattında hsa-miR-3121-3p'nin SKP2'i negatif düzenleyerek EMT'yi azalttığı, MCF-7 hücre hattında ise etkilemediği görülmüştür. WH deneyinde ise iki hücre hattında da inhibitör grubu hücre göçünü artırmış, mimic grubu ise azaltmıştır. Koloni deneyinde ise mimic gruplarında daha az koloni bulunmuştur. Matrigel invazyon deneyinde diğer deneylerimizin aksine en fazla invazyon mimic grubunda olmuştur. Bu hsa-miR-3121-3p'nin EMT yolağı dışında başka genleri de etkileyerek invazyonu artırabileceğini göstermektedir. Bu yüzden hsa-miR-3121-3p'nin meme kanserlerine etkilerinin bulunabilmesi için ileri araştırmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most commonly diagnosed cancer worldwide and the second most common cancer in women, following skin cancer. The incidence of breast cancer is higher in highly developed countries. Breast cancer ranks fifth among cancer-related deaths worldwide. miRNAs are small RNA molecules responsible for post-transcriptional gene regulation. Changes in miRNA expression in breast cancer are closely associated with tumorigenesis, metastasis, proliferation, and treatment resistance. miR-3121, particularly the miR-3121-3p form, is a miRNA thought to play a role in various types of cancer but has been studied only to a limited extent in breast cancer. SKP2 is the F-box subunit of the SCF ubiquitin ligase complex; it is a key oncogene that accelerates cell cycle progression by increasing the degradation of tumor suppressor proteins such as p27 and p21 in breast cancer. Many miRNAs can regulate SKP2 expression. There is currently no clear evidence in the literature that miR-3121 directly targets SKP2. In our study, we investigated the effects of modulating miR-3121-3p expression levels on the SKP2 gene and the EMT mechanism in the human breast cancer cell lines MB-MDA-231 and MCF-7. To this end, hsa-MiR-312-3p inhibitors and mimics were transfected into the MB-MDA-231 and MCF-7 cell lines. Following transfection, SKP2 and other EMT genes were assessed via PCR. Additionally, colony formation, WH, Matrigel invasion, and Western blot assays were performed. Our PCR results showed that hsa-miR-3121-3p downregulated SKP2 and reduced EMT in the MDA-MB-231 cell line, but had no effect in the MCF-7 cell line. In the WH assay, the inhibitor group increased cell migration in both cell lines, while the mimic group reduced it. In the colony assay, fewer colonies were observed in the mimic groups. In the Matrigel invasion assay, contrary to our other experiments, the highest invasion was observed in the mimic group. This suggests that hsa-miR-3121-3p may increase invasion by affecting other genes beyond the EMT pathway. Therefore, further research is needed to determine the effects of hsa-miR-3121-3p on breast cancer.