Sıçanlarda yüksek yağlı diyetle beslenmenin nörotoksik etkileri ve kekik yağının koruyucu etkisinin incelenmesi
Examination of the neurotoxic effects of high-fat diet feeding and the protective effect of thyme oil in rats
- Tez No: 1013414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAİK ÖZDENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Kekik yağı, Nörotoksik etki, Obezite, Yüksek yağlı diyet, Beyin, Kekik, High-fat diet, Neurotoxic effect, Obesity, Thyme oil, Brain, Thyme
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoloji Bilim Dalı
Özet
Yaşanan teknolojik değişimler ve artan sanayileşme gıda sektörünü de etkilemiş; kolay ulaşılabilir, yüksek kalorili ve yüksek yağlı besinlerin tercih edilebilirliği artmıştır. Yüksek yağlı diyetle beslenme kronik inflamasyonda ve oksidatif streste artışa yol açarak obeziteye sebep olmakta, artan oksidatif stres düzeyleri de lipid ve glukoz metabolizmasındaki bozulma ve artan ROS üretimi ile ilişkilendirilmektedir. Yüksek yağlı diyet yalnızca metabolik komplikasyonlarla ilişkili olmayıp ayrıca beyinde nöroinflamasyona, nöronal disfonksiyona ve bilişsel bozukluklara da yol açmaktadır. Günümüzde fitokimyasallara olan yönelimin artış göstermesi ve kekik yağının yapısında bulundurduğu timol ve karvakrol sayesinde antioksidan, antiinflamatuar özellik gösterip, nörolojik ve metabolik değişimlerin tedavisinde kullanılması nedeni ile tercih edilmektedir. Çalışmamızda da yüksek yağlı diyetle beslenen ratlarda kekik yağının beyin dokusu üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma için 230-480 gram ağırlığında 4-6 haftalık 32 Wistar cinsi dişi rat kullanılıp, ratlar dört eşit gruba ayrılmıştır. Birinci grup standart besinle beslenen (SB), ikinci grup standart besinle beslenip 0.2 ml/kg/gün kekik yağını intraperitoneal olarak alan (SB+KY), 3. grup yüksek yağlı besinle beslenen (YYB), 4. grup ise yüksek yağlı besinle beslenip 0.2 ml/kg/gün kekik yağını intraperitoneal olarak alan (YYB+KY) ratlardan oluşmaktaydı. Beslenmeleri ve intraperitoneal uygulamaları tamamlanıp, 43. günde sakrifiye edilen ratların total beyin dokuları çıkarılmış ve yarım kürelerden biri ELISA analizleri için, diğer yarım kürede ise korteks ve hipokampüs CA1 bölgeleri histolojik incelemeler için kullanılmıştır. Çalışma 42 gün sürmüş, yüksek yağlı diyetle beslenmesi gereken gruplara (YYB ve YYB+KY) yalnızca yüksek yağlı yem, diğer gruplara ise (SB ve SB+KY) standart yem verilmiştir. Son 14 gün YYB+KY ve SB+KY gruplarına intraperitoneal olarak kekik yağı uygulaması yapılmıştır. Deney sonuçlarına göre yüksek yağlı diyetle beslenen grupların ağırlıklarında ve kan glukoz düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış (p<0,05) ve kekik yağı uygulanan gruplarda ise istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş (p<0,05) tespit edilmiştir. Total beyin dokularındaki artmış MDA ve azalmış CAT düzeylerinde literatür bilgilerine uygun bir değişim saptanırken, MDA değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). anti-İBA, anti-NeuN ve anti-İNOS antikorları kullanılarak yapılan immünohistokimysal analizlerde ve histokimyasal incelemelerde yüksek yağlı diyetle beslenmenin korteks ve hipokampüs CA1 bölgelerini olumsuz olarak etkilediği, kekik yağının ise bu bozulmayı tersine çevirebildiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The technological changes and increasing industrialization have also affected the food sector; the preference for easily accessible, high-calorie, and high-fat foods has risen. A high-fat diet-induced nutrition leads to obesity by causing an increase in chronic inflammation and oxidative stress; elevated oxidative stress levels are also associated with impairment in lipid and glucose metabolism and increased ROS production. A high-fat diet is not only associated with metabolic complications but also leads to neuroinflammation in the brain, neuronal dysfunction, and cognitive impairments. Currently, there is an increasing trend towards phytochemicals, and thyme oil is preferred due to its composition of thymol and carvacrol, which give it antioxidant and anti-inflammatory properties and enable its use in the treatment of neurological and metabolic changes. In our study, we aimed to investigate the effects of thyme oil on brain tissue in rats fed a high-fat diet. For the study, 32, 4-6-week-old female Wistar rats weighing 230-480 grams were used, and the rats were divided into four equal groups. The first group was fed with standard nutrition (SB), the second group was fed with standard nutrition and received 0.2 ml/kg/day thyme oil intraperitoneally (SB+KY), 3. group fed with high-fat food (YYB), 4. the group consisted of rats that were fed a high-fat diet and received 0.2 ml/kg/day of thyme oil intraperitoneally (YYB+KY). Their feeding and intraperitoneal administration were completed, and on the 43rd the total brain tissues of the rats sacrificed daily were removed, and one hemisphere was used for ELISA analysis, while the other hemisphere, including the cortex and CA1 region of the hippocampus, was used for histological examination. The study lasted 42 days; the groups that needed to be fed a high-fat diet (YYB and YYB+KY) were given only the high-fat feed, while the other groups (SB and SB+KY) were given the standard feed. Over the last 14 days, thyme oil was administered intraperitoneally to the YYB+KY and SB+KY groups. According to the experimental results, a statistically significant increase (p<0.05) was observed in the weight and blood glucose levels of the groups fed a high-fat diet, while a statistically significant decrease (p<0.05) was detected in the groups administered thyme oil. While a change in increased MDA and decreased CAT levels in total brain tissues was detected in accordance with literature findings, a statistically significant difference was observed in MDA values (p<0.05). In immunohistochemical analyses and histochemical examinations performed using anti-IBA, anti-NeuN and anti-INOS antibodies, it was determined that eating a high-fat diet negatively affects the cortex and hippocampus CA1 regions, while thyme oil can reverse this deterioration.