Globularia trichosantha fisch. and mey: üzerinde fitokimyasal araştırmalar
Phytocemical research on Globularia trichosanttha fisch. and mey
  1. Tez No: 80942
  2. Yazar: HASAN KIRMIZIPEKMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ÇALIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Globularia trichosantha Fisch. & Mey, Globulariaceae, iridoit Heterozitleri, Feniletanoit Heterozitleri, Serbest Radikal Süpürücü Özellik, Globulaha trichosantha Fisch. & Mey, Globulariaceae, Iridoid Glycosides, Phenylethanoid Glycosides, Free Radical Scavenging Property. vu
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Globularia cinsi Türkiye bitki örtüsünde 8 tür ile temsil edilmektedir. Anadolu'da halk arasında Globularia türlerinden G. trichosantha hemoroit tedavisinde, G. alypum ise idrar arttırıcı, müshil, midevi ve kuvvet verici olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada Anadolu'da yaygın olarak yetişen G. trichosantha (=G. pallida), taşıdığı iridoit ve feniletanoit heterozitleri ile feniletanoit heterozitlerinin serbest radikal süpürücü (antioksidan) özellikleri yönünden incelenmiştir. Bitkinin gölgede kurutulmuş çiçekli toprak üstü kısımları metanol ile ekstre edilmiştir. Metanollü ekstrenin suda çözünen kısımları üzerinde yapılan kromatografik [vakum sıvı kromatografisi, açık kolon kromatografisi ve orta basınçlı sıvı kromatografisi] çalışmalar sonucunda 10-benzoilkatalpol [GT-1], asperulozit [GT-2], alpinozit [GT-4], deasetilasperulozit [GT-5], okubin [GT-6], katalpol [GT-8], asperulozidik asit [GT-9], genipozidik asit [GT-10] ve skandozit [GT-11] olmak üzere 9 bilinen iridoit heteroziti elde edilmiştir. Bunlara ilave olarak alpinozit'in deasetil türevi olan yeni bir bileşik izole edilmiş ve deasetilalpinozit [GT-7] olarak isimlendirilmiştir. Bilinen feniletanoit heterozitleri olan krenatozit (=orapozit) [GTF-1], verbaskozit (=akteozit) [GTF-2] ve rossikazit A [GTF-8]'ya ilave olarak 2 yeni feniletanoit heteroziti [GTF-3 ve GTF-4] izole edilmiştir. Bu bileşiklerin yapıları 3,4-dihidroksi-p-feniletoksi-0-p-D-ksilopiranozil-(1 ->4)-a- L-ramnopiranozil-(1 ->3)-4-0-kafeoil-Jî-D-glukopiranozit ve 3,4-dihidroksi-p- feniletoksi-0-[3-D-ksilopiranozil-(1->4)-a-L-ramnopiranozil-(1-»3)]-[p-D- ksilopiranozil-(1-^)]-4-0-kafeoil-p-D-glukopiranozit olarak aydınlatılmış ve sırasıyla trikosantozit A [GTF-3] ve trikosantozit B [GTF-4] olarak isimlendirilmiştir. İzole edilen bileşiklerin yapı tayinleri spektral (UV, İR, 1H- NMR, 13C-NMR, DEPT, 2D-NMR, ESl-kütle ve FAB-kütle spektroskopisi) ve kimyasal (kısmi metilleme) yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Feniletanoit heterozitlerinin 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) radikaline karşı IVserbest radikal süpürücü özellikleri, İTK'da lekeler üzerine DPPH reaktifi püskürtülmek suretiyle tayin edilmiştir. Bileşiklerin hepsinin koyu mavi zemin üzerinde kuvvetli sarı lekeler halinde tespit edilmesi, feniletanoit heterozitlerinin tamamının serbest radikal süpürücü (antioksidan) özelliğe sahip olabileceklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Globularia genus is represented by eight species in Turkish flora. Among the Globularia species; G. trichosantha is used for the treatment of hemorrhoids, whereas G. alypum is used as diuretic, laxative, stomachic and tonic in Anatolian folk medicine. In this study G. trichosantha (=G. pallida), which is widespread in Anatolia, is examined from the view point of its iridoid and phenylethanoid glycosides and phenyiethanoid glycosides are also investigated for their free radical scavenging (antioxidant) properties. The air- dried flowering aerial parts of the plant were extracted with methanol. By means of chromatographic studies [vacuum liquid chromatography, open column chromatography (silica gel) and medium pressure liquid chromatography] on the water soluble parts of the methanolic extract, 9 known iridoid glycosides; 10-benzoylcatalpol [GT-1], asperuloside [GT-2], alphinoside [GT-4], deacetylasperuloside [GT-5], aucubin [GT-6], catalpol [GT-8], asperulosidic acid [GT-9], geniposidic acid [GT-10] and scandoside [GT-11] were isolated. In addition, a new compound, which is a deacetyl derivative of alphinoside was isolated and named as deacetylalphinoside [GT-7]. In addition to known phenylethanoid glycosides crenatoside (=oraposide) [GTF-1], verbascoside (=acteoside) [GTF-2] and rossicaside A [GTF-8], two new phenylethanoid glycosides [GTF-3 and GTF-4] were isolated. Their structures were elucidated as 3,4-dihydroxy-p-phenylethoxy- 0-p-D-xylopyranosyl-(1 -*4)-3)]-[p-D-xylopyranosyl-(1 ->6)]-4-0- caffeoyl-p-D-glucopyranoside and named as trichosanthoside A [GTF-3] and trichosanthoside B [GTF-4], respectively. The structure elucidation of the isolated compounds were performed by spectral (UV, IR, 1H-NMR, 13C-NMR, DEPT, 2D-NMR, ESI-MS and FAB-MS Spectroscopy) and chemical (partial methylation) methods. Free radical scavenging properties (antioxidant activity) of the phenylethanoid glycosides towards the 2,2-diphenyM- picrylhydrazyl (DPPH) radical were determined by using VIDPPH as TLC spray reagent. All of the compounds, showing a yellow-on- purple spot were thought to possess free radical scavenging (antioxidant) properties.