İnsan immün yetmezlik virüs enfeksiyonu nedeniyle“biktegravir/ emtrisitabin/tenofovir alafenamid”tedavisi başlanan ve diğer tedavi rejimlerinden biktegravir/ emtrisitabin/ tenofovir alafenamid" rejimine geçen hastaların klinik, viro-immünolojik ve diğer laboratuvar sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical, viro-immunological and other laboratory results of patients who were initiated with“bictegravir/emtricitabine/tenofovir alafenamide”treatment due to human immunodeficiency virus infection and who switched to the“bictegravir/ emtricitabine/t enofovir alafenamide”regime from other treatment regimes
  1. Tez No: 1013458
  2. Yazar: NARMIN SAFAROVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ULU KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: HIV, antiretroviral tedavi, biktegravir, BIC/FTC/TAF, virolojik baskılanma, HIV, antiretroviral tedavi, biktegravir, BIC/FTC/TAF, virolojik baskılanma
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada bictegravir/emtrisitabin/tenofovir alafenamid (BIC/FTC/TAF) tedavisinin tedavi-naif ve tedavi-deneyimli HIV hastalarında virolojik ve immünolojik etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya toplam 88 HIV enfekte hasta dahil edildi. Hastaların 44'ü BIC/FTC/TAF ile tedavi başlanan tedavi-naif grupta, 44'ü ise diğer antiretroviral tedavilerden BIC/FTC/TAF rejimine geçen tedavi-deneyimli grupta yer aldı. Hastaların demografik, klinik, virolojik ve immünolojik verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Tedavi-naif grupta log HIV-RNA değeri başlangıçta 5,16 iken 1. ayda 2,26'ya düşerken, tedavi-deneyimli grupta 3,48'den 1,67'ye geriledi. Üçüncü ayda viral baskılanma oranı tedavi-deneyimli grupta %81,8, tedavi-naif grupta %61,4 olarak saptandı. CD4 hücre sayıları her iki grupta da artış gösterdi; tedavi-deneyimli grupta 429,5 hücre/mm³'ten 572,0 hücre/mm³'e, tedavi-naif grupta ise 336,5 hücre/mm³'ten 506,0 hücre/mm³'e yükseldi. İzlem sonunda CD4 değerleri sırasıyla 529,5 ve 605,0 hücre/mm³ olarak bulundu. CD4/CD8 oranı tedavi-deneyimli grupta 0,80'den 1,20'ye, tedavi-naif grupta ise 0,47'den 0,90'a yükseldi. Kreatinin değerlerinde erken dönemde hafif artış ve GFR'de sınırlı azalma görülmekle birlikte böbrek fonksiyonlarının genel olarak stabil seyrettiği gözlendi. Sonuçlar: BIC/FTC/TAF tedavisi hem tedavi-naif hem de tedavi-deneyimli HIV hastalarında güçlü virolojik baskılanma ve belirgin immünolojik iyileşme sağlamış, uzun dönem izlemlerde iyi tolere edilen ve güvenli bir tedavi seçeneği olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the virological and immunological effectiveness of bictegravir/emtricitabine/tenofovir alafenamide (BIC/FTC/TAF) in treatment-naive and treatment-experienced people living with HIV. Methods: A total of 88 patients were included in this retrospective study. Forty-four patients were treatment-naive and initiated BIC/FTC/TAF, while 44 treatment-experienced patients were switched from other antiretroviral regimens to BIC/FTC/TAF. Demographic, clinical, virological, and immunological parameters were analyzed during follow-up. Results: In the treatment-naive group, median log HIV-RNA decreased from 5.16 at baseline to 2.26 at month 1, while in the treatment-experienced group it decreased from 3.48 to 1.67. At month 3, viral suppression (<50 copies/mL) was achieved in 81.8% of treatment-experienced patients and 61.4% of treatment-naive patients. CD4+ T-cell counts increased in both groups. Median CD4 counts rose from 429.5 to 572.0 cells/mm³ in treatment-experienced patients and from 336.5 to 506.0 cells/mm³ in treatment-naive patients. At the end of follow-up, median CD4 counts were 529.5 and 605.0 cells/mm³, respectively. The CD4/CD8 ratio increased from 0.80 to 1.20 in the treatment-experienced group and from 0.47 to 0.90 in the treatment-naive group. Mild early increases in creatinine levels and slight decreases in eGFR were observed, but renal function remained generally stable during follow-up. Conclusion: BIC/FTC/TAF demonstrated strong virological suppression and significant immunological improvement in both treatment-naive and treatment-experienced patients, supporting its effectiveness and safety as a long-term antiretroviral treatment option.