Alt solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğinde yatan 1 ay- 5 yaş arası çocuklarda solunum PCR verilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of respiratory PCR data in children aged 1 month to 5 years hospitalized in the Pediatric Infectious Diseases Clinic due to lower respiratory tract infection
- Tez No: 935709
- Danışmanlar: PROF. DR. SOLMAZ ÇELEBİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Alt solunum yolu enfeksiyonu, solunum PCR, pnömoni, bronşiyolit, Lower respiratory tract infection, respiratory PCR, pneumonia, bronchiolitis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Akut solunum yolu enfeksiyonları çocukluklarda önemli mortalite ve morbidite nedenidir. Özellikle beş yaş altı çocuklarda, pnömoni, hastaneye yatışların en sık nedenidir. Akut solunum yolu enfeksiyonlarının nedenleri yaş, çevresel faktörler, sağlık hizmeti altyapısı ve var olan hastalıklara bağlı çeşitlilik gösterir. Parainfluenza virüsü (PIV), influenza A ve B, respiratuar sinsityal virüs (RSV) ve insan metapnömovirüsü (hMPV) en sık görülen viral ajanlardır. Günümüzde birçok solunum yolu virusunun tespit edilebildiği birçok multipleks PCR testi geliştirilmiştir. Çalışmamızda; alt solunum yolu enfeksiyonu tanısıyla Çocuk Enfeksiyon Kliniğine yatan 1 ay- 5 yaş arası 173 hastanın solunum panelinde PCR yöntemiyle solunum yolu viral etkenlerin saptanması, sıklığının incelenmesi, laboratuar ve fizik muayene bulgularının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya immün yetmezlik hastaları, hematoloji ve onkoloji hastaları dahil edilmemiştir. Çalışmamızda 173 hastanın %45,7'sinin yaşı 0-12 ay olduğu görülmüştür. En sık etken olarak HRV/Enterovirüs 50 (%34,7) ve ikinci en sık RSV 36 (%22,3) saptandı. Olguların 73'ü (%50) kış aylarında, 67'si (%46) ise sonbahar aylarında görüldü. Kış mevsiminde en sık Adenovirus (16 olguda) ve HRV/Enterovirüs (15 olguda) pozitifliği saptanmıştır. Sonbaharda en sık RSV pozitifliği görülmüştür. RSV 0–12 ay grubu hastalarda (%41,5) daha sık görülmüştür. En sık görülen başvuru semptomu öksürüktü. Altta yatan hastalıklarda en sık nörolojik hastalık saptandı. Kardiyak hastalığı olanlarda daha sık yoğun bakım ihtiyacı olduğu görüldü. HRV/Enterovirus pozitif hastaların lökosit ve nötrofil değerlerinin yüksek olduğu saptandı. ASYE'ye neden olan virüslerin hızlı tanısı gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi, gerekli olgularda antiviral tedavi başlanması ve bu virüslerin neden olabilecekleri hastane enfeksiyonlarının önlenebilmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Acute respiratory tract infections are an important cause of mortality and morbidity in childhood. Respiratory tract infections are common infections that cause serious complications and permanent problems when not treated appropriately. Especially in children under five years of age, pneumonia is the most common cause of hospitalization. The causes of acute respiratory infections vary depending on age, environmental factors, healthcare infrastructure and pre-existing diseases. Viruses such as parainfluenza virus (PIV), influenza A and B, respiratory syncytial virus (RSV) and human metapneumovirus (hMPV) are the most common viral agents. Many multiplex PCR assays have now been developed to detect multiple respiratory viruses simultaneously. In our study, it was aimed to detect respiratory viral agents by PCR method in the respiratory panel of 173 patients aged between 1 month and 5 years hospitalized in the Pediatric Infection Clinic with the diagnosis of lower respiratory tract infection, to examine the frequency, and to evaluate laboratory and physical examination findings. Immunodeficiency patients, hematology and oncology patients were not included in the study. In our study, 45.7% of 173 patients were aged 0-12 months. The most common causative agent was HRV/Enterovirus 50 (34.7%) and RSV 36 (22.3%). Of the cases, 73 (50%) were seen in winter and 67 (46%) in fall. Adenovirus (16 cases) and HRV/Enterovirus (15 cases) positivity was the most common in winter. RSV positivity was most common in the fall. RSV was seen more frequently in patients aged 0-12 months (41.5%). The most common presenting symptom was cough. When the underlying diseases were analyzed, neurologic disease was the most common. Patients with cardiac disease were more likely to require intensive care. HRV/Enterovirus positive patients had significantly higher leukocyte and neutrophil levels. Rapid diagnosis of viruses causing LRTIs is important in terms of preventing unnecessary antibiotic use, initiating antiviral treatment in necessary cases and preventing nosocomial infections that may be caused by these viruses.