Üniversite öğrencilerinin sağlık hizmetlerinde talep erteleme davranışlarının incelenmesi: Konya ili örneği
Exami̇nati̇on of healthcare demand postponement behaviors among uni̇versi̇ty students: The case of Konya provi̇nce
- Tez No: 1013461
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFİYE TEKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık hizmetleri, Talep, Üniversite öğrencileri, Health services, Demand, University students
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Sağlık hizmetlerine erişim ve hizmet kullanım davranışları, bireylerin sosyoekonomik özellikleri, sağlık algıları ve karar alma süreçleri doğrultusunda şekillenmektedir. Özellikle üniversite öğrencileri; akademik yük, zaman kısıtlılığı, ekonomik faktörler ve sağlık sorunlarını önemsiz görme eğilimi gibi nedenlerle profesyonel sağlık hizmetlerine başvuruyu geciktirebilmektedir. Bu bağlamda, genç yetişkinlerde sağlık hizmeti kullanım davranışlarının incelenmesi önemli bir gereklilik haline gelmektedir. Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin sağlık hizmetlerinde talep erteleme davranışlarını ve bu davranışı etkileyen faktörleri incelemeyi amaçlayan tanımlayıcı ve nicel bir araştırmadır. Araştırma Necmettin Erbakan Üniversitesi Nezahat Keleşoğlu Sağlık Bilimler Fakültesinde gerçekleştirilmiştir. 606 öğrenci araştırmaya katılmıştır. Araştırma kapsamında veriler, kişisel bilgi formu ve Sağlık Hizmetlerinde Talep Erteleme Davranışı Ölçeğinin yer aldığı anket formu kullanılarak toplanmıştır. Tanımlayıcı istatistikler ile birlikte bağımsız gruplarda t testi ve tek yönlü varyans analizi (One-Way ANOVA) kullanılmış, değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Ölçeğin güvenirlik analizi sonucunda Cronbach's Alpha katsayısı 0,827 olarak belirlenmiş olup, bu değer ölçeğin kabul edilebilir düzeyde iç tutarlılığa sahip olduğunu göstermektedir. Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 21,24 ± 3,38 olup, katılımcıların %86,8'ini kadınlar oluşturmaktadır. Yapılan analizler sonucunda, öğrencilerin sağlık hizmeti talebini erteleme düzeylerinin 2,67 ± 0,64 puan ile orta seviyede olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin genellikle sosyal çevreye danışma 3,17 ± 0,96 ve internetten çözüm arama 2,79 ± 1,03 eğiliminde oldukları; buna karşılık profesyonel sağlık hizmetlerine başvurmayı erteledikleri saptanmıştır. Ayrıca cinsiyet, medeni durum, yaş, gelir düzeyi ve sağlık hizmeti kullanım sıklığı gibi değişkenler ile sağlık hizmeti talep erteleme davranışı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir (p <0,05). Sonuç olarak, üniversite öğrencilerinde sağlık hizmeti talep erteleme davranışının orta düzeyde olduğu ve bu davranışın bireysel ve sosyoekonomik faktörlerden etkilenen çok boyutlu bir yapı sergilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Access to healthcare services and healthcare utilization behaviors are shaped by individuals' socioeconomic characteristics, health perceptions, and decision-making processes. University students, in particular, may delay accessing professional healthcare due to academic workload, time constraints, economic factors, and the tendency to underestimate health problems. In this context, examining healthcare utilization behaviors among young adults has become an important necessity. This study is a descriptive and quantitative research aiming to examine healthcare demand postponement behaviors among university students and the factors affecting these behaviors. The study was conducted at the Nezahat Keleşoğlu Faculty of Health Sciences, Necmettin Erbakan University. A total of 606 students participated in the study. Data were collected using a questionnaire consisting of a personal information form and the Healthcare Demand Postponement Behavior Scale. Descriptive statistics, independent samples t-test, and one-way analysis of variance (One-Way ANOVA) were used in data analysis, while the relationships between variables were evaluated using Pearson correlation analysis. The reliability analysis of the scale revealed a Cronbach's Alpha coefficient of 0.827, indicating an acceptable level of internal consistency. The mean age of the students participating in the study was 21.24 ± 3.38 years, and 86.8% of the participants were female. As a result of the analyses conducted, it was determined that the students' level of delaying healthcare service demand was moderate, with a mean score of 2.67 ± 0.64.It was found that students tended to consult their social environment (3.17 ± 0.96) and seek solutions on the internet (2.79 ± 1.03), while postponing professional healthcare services. Additionally, statistically significant differences were found between healthcare demand postponement behavior and variables such as gender, marital status, age, income level, and frequency of healthcare utilization (p < 0.05). In conclusion, healthcare demand postponement behavior among university students was found to be at a moderate level and to have a multidimensional structure influenced by individual and socioeconomic factors.