ENMG ile diyabetik polinöropati tanısı konan hastalarda kalın liflerin ultrasonografi ile ölçümlerinin yürüme ve denge performansıyla ilişkisinin araştırılması
Investigation of the association between ultrasonographic measurements of large fibers and gait and balance performance in patients with ENMG-diagnosed diabetic polyneuropathy
  1. Tez No: 1013462
  2. Yazar: SEMİHA ÖZGÜÇ ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ATA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetes Mellitus, Diyabetik Polinöropati, Ultrasonografi, Periferik Sinirler, Postural Denge, Yürüyüş, Diabetes Mellitus, Diabetic Polyneuropathy, Ultrasonography, Peripheral Nerves, Postural Balance, Gait
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ultrasonografi son yıllarda periferik sinir sistemi hastalıklarında kendine geniş kullanım alanı bulmuştur. Diyabetik hastalar dahil periferik polinöropatilerde ultrasonografik bulgular hastalık hakkında klinisyenlere önemli bilgiler sağlamaktadır. Bu araştırmada, alt ekstremite periferik sinirlerinde ultrasonografi ile gösterilen yapısal değişikliklerin, statik ve dinamik denge performansı, yürüme, düşme riski, yaşam kalitesi, ağrı ve nöropati şiddeti gibi klinik parametrelerle ilişkisinin sağlıklı bireylerle karşılaştırmalı olarak incelenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Aralık 2024-Haziran 2025 tarihleri arasında 21 sağlıklı, 87 diyabetik polinöropatili (DPN) toplamda 108 katılımcı dahil edilmiştir. Ultrasonografi ile tibial, ortak peroneal ve sural sinir kesitsel alan (KA) ve ekojenite ölçümleri, dengenin değerlendirilmesi amacıyla Biodex denge sistemi aracılı Düşme Riski Testi (DRT), Postural Stabilite Testi (PST) ve Timed Up and Go Testi yapılmıştır. Ağrı için numerik ağrı skalası ve Douleur Neuropathique 4 ölçeği, nöropati şiddeti için Toronto klinik nöropati skoru, fonksiyonel değerlendirme için 6 dakika yürüme testi (6DYT), yaşam kalitesi için SF-12 yaşam kalitesi ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Hasta ve kontrol gruplarının sosyodemografik özellikleri benzerdi (p > 0.05). Ultrasonografik ölçümlerde incelenen tüm sinirlerin KA'sında artış, ekojenitede ise azalma saptanmıştır (p < 0.05). Denge değerlendirmesinde PST ve DRT skorları hasta grubunda daha yüksek iken, 6DYT mesafesi ise daha düşük saptanmıştır (p < 0.05). Toronto skoru ve hastalık süresi ile tüm sinirlerin KA değerleri pozitif yönde korele iken, 6DYT ile negatif korelasyon saptanmıştır. Çoklu doğrusal regresyon analizinde ağrı şiddeti, nöropati süresi ve tibial sinir ekojenitesi postural stabilite; Toronto skoru ve peroneal ekojenite ise yürüme performansı için anlamlı yordayıcılar olarak bulunmuştur (p < 0.05). Sonuç: Alt ekstremite periferik sinirlerinde ultrasonografi ile saptanan yapısal değişiklikler, DPN hastalarında denge bozukluğu, yürüme performansında azalma ve düşme riskinde artışla ilişkilidir. Bu bulgular, DPN'de ultrasonografinin hem tanısal hem de hastalığın fonksiyonel etkilerini öngörmede tamamlayıcı bir yöntem olarak kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In recent years, ultrasonography has gained widespread use in peripheral nervous system disorders. In peripheral polyneuropathies, including diabetic patients, ultrasonographic findings provide clinicians with important insights into the disease. This study aimed to investigate structural changes in the lower extremity peripheral nerves detected by ultrasonography and their relationship with clinical parameters such as static and dynamic balance performance, gait, fall risk, quality of life, pain, and neuropathy severity, in comparison with healthy individuals. Materials and Methods: A total of 108 participants, including 87 patients with diabetic polyneuropathy (DPN) and 21 healthy controls, were enrolled between December 2024 and June 2025. Ultrasonographic measurements of cross-sectional area (CSA) and echogenicity were performed for the bilateral tibial, common peroneal, and sural nerves. Balance was assessed using the Biodex Balance System through the Fall Risk Test (FRT), Postural Stability Test (PST), and the Timed Up and Go Test. Pain was evaluated using the Numeric Pain Rating Scale and the Douleur Neuropathique 4 questionnaire. The Toronto Clinical Neuropathy Score was used to assess neuropathy severity, the 6-Minute Walk Test (6MWT) for functional capacity, and the SF-12 for quality of life. Results: Sociodemographic characteristics were similar between the patient and control groups (p > 0.05). In ultrasonographic evaluations, increased CSA and decreased echogenicity were observed in all examined nerves in the patient group (p < 0.05). PST and FRT scores were significantly higher, while 6MWT distance was lower in the patient group (p < 0.05). CSA values of all nerves were positively correlated with the Toronto score and disease duration, while negatively correlated with 6MWT distance. In multiple linear regression analysis, pain severity, neuropathy duration, and tibial nerve echogenicity were significant predictors of postural stability, while the Toronto score and peroneal nerve echogenicity were significant predictors of walking performance (p < 0.05). Conclusion: Structural changes in lower extremity peripheral nerves detected by ultrasonography are associated with balance impairments, reduced gait performance, and increased fall risk in patients with DPN. These findings suggest that ultrasonography can be a complementary tool not only for diagnosis but also for predicting the functional impact of the disease in DPN.