Egzersiz yapan katılımcıların turizm aracı olarak yoga ve meditasyon algıları: Gebze örneği
Perceptions of yoga and meditation as tourism tool among exercise participants: The Gebze example
  1. Tez No: 1013503
  2. Yazar: HANİFE İMAMOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖNÜL GÖKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Meditasyon, Sağlık, Turizm, Yoga, Meditation, Health, Tourism, Yoga
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüz metropol yaşamının getirdiği yoğun iş temposu, trafik ve stres, bireylerin boş zamanlarında ruhsal ve fiziksel arınma ihtiyacını artırmaktadır. Bu bağlamda, sportif ve hafif egzersizlerin yanı sıra son dönemde popülerleşen yoga ve meditasyon pratikleri de şehir insanının tercih ettiği rekreasyonel aktiviteler arasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışma, Türkiye metropollerinde yaşayan ve düzenli olarak spor salonlarında egzersiz alışkanlığına sahip 18 yaş üstü bireylerin yoga ve meditasyon turizmine yönelik algılarını ve kişisel görüşlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın temel sorusu, düzenli egzersiz yapan bireylerin yoga ve meditasyon turizmine yönelik algı, görüş ve beklentilerinin neler olduğudur. Ayrıca bireylerin tatil tercihlerinde yoga ve meditasyon temalı destinasyonları veya özel olarak düzenlenen kampları tercih edip etmedikleri ve bu tercihlerde etkili olan faktörler de araştırma kapsamındadır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, düzenli egzersiz yapan yetişkin bireylerin yoga ve meditasyon turizmine ilişkin algılarını bütüncül bir yaklaşımla ortaya koymaktır. Alan yazınında benzer çalışmaların sınırlı olması nedeniyle araştırmanın özgün bir bilimsel katkı sunduğu düşünülmektedir. Elde edilen bulguların farklı turizm türleri, meslek grupları ve akademik disiplinlerle ilişkilendirilerek daha kapsamlı araştırmalara zemin hazırlayacağı öngörülmektedir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılarak, elde edilen veriler kodlama yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, katılımcıların yoga ve meditasyonun ruhsal, zihinsel ve fiziksel rahatlama sağladığını belirtirken; algı, görüş ve beklentilerin kişisel deneyimlere göre değiştiğini göstermektedir. Sonuç olarak, katılımcıların yoga ve meditasyon turizmine katılım sağlasalar veya sağlamasalar dahi, bütünleştirici ve iyi oluşa yönelik olumlu görüşleri olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The intense work pace, traffic congestion, and stress brought about by contemporary metropolitan life have increasingly heightened individuals' need for spiritual and physical rejuvenation during their leisure time. In this context, alongside sportive and light physical activities, yoga and meditation practices, which have gained popularity in recent years, have become significant recreational preferences among urban residents. This study aims to examine in depth the perceptions and personal views of individuals aged 18 and over, living in metropolitan cities in Türkiye and regularly engaging in exercise activities at fitness centers, regarding yoga and meditation tourism. The main research question of the study is to determine the perceptions, opinions, and expectations of individuals who exercise regularly regarding yoga and meditation tourism. In addition, the study investigates whether these individuals prefer yoga and meditation-themed destinations or specially organized retreats in their travel choices, as well as the factors influencing such preferences. In this respect, the main objective of the study is to reveal, through a holistic approach, the perceptions of regularly exercising adult individuals regarding yoga and meditation tourism. Given the limited number of similar studies in the existing literature, it is believed that this research offers an original scientific contribution to the field. The findings obtained are expected to provide a basis for more comprehensive future studies by associating the subject with different types of tourism, occupational groups, and academic disciplines. Furthermore, the study aims to shed light on the current status, market structure, and future potential of the rapidly developing yoga and meditation tourism sector in Türkiye by revealing societal perceptions regarding the physical and psychological benefits of yoga and meditation.