Imago Regis: Orta Çağ İngiltere'sinde İdeal Kral Algısı
Imago Regis: The Perception of the Ideal King in Medieval England
  1. Tez No: 1013528
  2. Yazar: SENA ÖZBAY DALKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELDA GÜNER ÖZDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İngiliz tarihi, British history
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Orta Çağ İngiltere'sinde Anglo-Sakson krallıklarının oluşumundan Norman İstilası sonrasına kadar uzanan geniş bir tarihsel süreçte ideal kral algısını tarih yazımı ve meşruiyet ekseninde incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın temel argümanı, ideal kral kavramının değişmez ve sabit bir hükümdarlık modeli olmaktan ziyade, dönemin siyasi gereksinimleri, krizleri ve egemenlik arayışları doğrultusunda sürekli yeniden şekillenen dinamik bir anlatı olduğudur. Bu bağlamda tez, Gildas ve Beda gibi erken dönem yazarların eserlerinden hareketle, kral figürünün kriz dönemlerinde toplumsal düzeni yeniden tesis etmek ve meşruiyet üretmek amacıyla nasıl kurgulandığını ele almaktadır. Tezde, ideal kral anlatısının önemli dönüm noktalarından biri olarak Büyük Alfred Dönemi ayrıca ele alınmaktadır. Bununla birlikte çalışma, bireysel hükümdar biyografilerinden ziyade tarih yazımındaki uzun dönemli sürekliliklere odaklanarak hükümdar imgesinin hangi siyasi ve kültürel süreçler içerisinde inşa edildiğini ve zamanla nasıl dönüşüme uğradığını ortaya koymayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda tezde ideal kral anlatılarının yanı sıra“anti-ideal”hükümdar tasvirlerinin de hangi siyasi ve toplumsal işlevlere hizmet ettiği incelenmektedir. Böylece tez, ideal kral anlayışının siyasi başarıların ötesinde dinsel değerler, edebi gelenekler ve meşruiyet krizleri ekseninde şekillenen bir anlatı olduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda Orta Çağ İngiltere'sinde hükümdarlık ideallerinin sürekliliğini ve dönüşümünü anlamlandırmada tarih yazımının üstlendiği merkezi rolü ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the perception of the ideal king in medieval England within a broad historical framework extending from the formation of Anglo-Saxon kingdoms to the period following the Norman Conquest, with a particular focus on historiography and legitimacy. The central argument of the study is that the concept of the ideal king is not a fixed or stable model of rulership, but rather a dynamic narrative that is continuously reshaped in accordance with each period's political needs, crises, and quests for sovereignty. In this context, drawing on the works of early authors such as Gildas and Bede, the thesis explores how the figure of the king was constructed in times of crisis as a means of restoring social order and producing legitimacy. As one of the significant turning points in this process, King Alfred the Great will be examined as a central figure who was repeatedly reinterpreted in subsequent centuries and re-idealized in accordance with changing political needs. Rather than focusing on individual royal biographies, the thesis aims to reveal how royal imagery was constructed and transformed by focusing on long-term continuities within historiographical traditions. Accordingly, it also examines the political and social functions served not only by narratives of the ideal king, but also by representations of the“anti-ideal”ruler. Thus, this thesis seeks to demonstrate that the concept of the ideal king is a narrative shaped not only by political success, but also by religious values, literary traditions, and crises of legitimacy. In addition, it seeks to highlight the central role of historiography in understanding the continuity and transformation of rulership ideals in medieval England.