Tıp fakültesi öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığı ile narsisistik kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social media addiction and narcissistic personality traits among medical faculty students
- Tez No: 1013530
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL AK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Bağımlılığı, Narsisistik Kişilik Envanteri, Narsisistik Hayranlık ve Rekabet Ölçeği, Üniversite Öğrencisi, Social Media Addiction, Narcissistic Personality Inventory, Narcissistic Admiration and Rivalry Scale, University Student
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinde sosyal medya bağımlılığı düzeyi ile narsisistik kişilik özellikleri arasındaki bağıntının çok boyutlu olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubunu 18-30 yaş aralığında, 92'si kadın ve 61'i erkek olmak üzere toplam 153 tıp fakültesi öğrencisi oluşturmuştur. Araştırma, değişkenler arasındaki bağıntıları ortaya koymaya yönelik bağıntısal tarama deseninde yürütülmüştür. Veriler; Kişisel Sosyodemografik Bilgi Formu (KSBF), Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği (SMBÖ), Narsisistik Kişilik Envanteri (NKE-40/NPI-40) ve Narsisistik Hayranlık ve Rekabet Ölçeği (NHRÖ-18/NARQ-18) kullanılarak toplanmıştır. İstatistiksel çözümlemeler SPSS programı ile yapılmış; grup karşılaştırmalarında bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi, değişkenler arası bağıntıların değerlendirilmesinde korelasyon analizi ve yordayıcı değişkenlerin incelenmesinde çoklu doğrusal regresyon analizi yöntemi uygulanmıştır. Örneklem büyüklüğü, SMBÖ toplam puanı ile NPI-40 ve NARQ-18 puanları arasındaki bağıntının test edilmesine yönelik olarak G*Power 3.1 programında a priori güç analizi ile belirlenmiştir. İki yönlü Pearson korelasyon testi esas alınmış, sıfır hipotezinde korelasyon katsayısı 0 kabul edilmiş ve orta düzey etki büyüklüğünü temsil eden r=0,30 değeri alternatif hipotez olarak kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi α=0,05, test gücü ise 1-β=0,95 olarak tanımlanmıştır. Bu varsayımlar altında gerekli asgari örneklem 138 kişi olarak hesaplanmış; çalışma 153 katılımcı ile tamamlanmıştır. Bulgular, sosyal medya bağımlılığı toplam puanı ile narsisistik kişilik toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir bağıntı olmadığını göstermiştir. Buna karşın NPI-40'ın otorite alt boyutu ile sosyal medya bağımlılığı toplam puanı arasında pozitif yönde, ayrıcalıklılık/hak iddia etme alt boyutu ile sosyal medya bağımlılığı toplam puanı arasında ise negatif yönde anlamlı bağıntılar saptanmıştır. Hak iddia etme alt boyutu ile sosyal medya bağımlılığının çatışma boyutu arasında da negatif yönlü anlamlı bağıntı bulunmuştur. NARQ-18 açısından rekabet boyutu, sosyal medya bağımlılığı toplam puanı ve alt boyutlarıyla anlamlı bağıntılar göstermiş; hayranlık boyutunda ise benzer bir anlamlılık izlenmemiştir. Yaş ve öğrenim dönemi değişkenleri 6 bakımından anlamlı farklılık saptanmamış; kadın öğrencilerde meşguliyet ve duygudurum düzenleme alt boyutları erkeklere kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Sigara-alkol kullanımı olan öğrencilerde narsisistik kişilik toplam puanı ve bazı alt boyut puanları daha yüksek olmakla birlikte, sosyal medya bağımlılığı puanlarında anlamlı farklılık görülmemiştir. Kronik hastalık değişkeni de sosyal medya bağımlılığı ve narsisistik kişilik özellikleri açısından anlamlı fark oluşturmamıştır. Özet olarak, tek değişkenli ve çok değişkenli doğrusal regresyon analizleri sosyal medya bağımlılığının özellikle narsisistik rekabet boyutuyla bağıntılı olduğunu, otorite boyutunun daha sınırlı pozitif katkı sunduğunu, hak iddia etme boyutunun ise negatif yönde bağıntılandığını ortaya koymuştur. Bu bulgular, narsisistik özelliklerin sosyal medya kullanımına tek tip biçimde yansımadığını; rekabet ve otorite arayışının çevrim içi görünürlük ve etkileşimle güçlenebileceğini, buna karşılık haklılık ve ayrıcalıklılık algısının sosyal medya davranışlarında daha farklı ve telafi edici bir örüntü oluşturabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the relationship between social media addiction and narcissistic personality traits among medical faculty students from a multidimensional perspective. The sample consisted of 153 students studying at Karabük University Faculty of Medicine, including 92 women and 61 men aged between 18 and 30 years. The research was designed as a correlational survey study. Data were collected using the Personal Sociodemographic Information Form (PSIF), the Social Media Addiction Scale (SMAS), the Narcissistic Personality Inventory (NPI-40), and the Narcissistic Admiration and Rivalry Questionnaire (NARQ-18). Statistical analyses were 7 performed with SPSS. Independent samples t-test and one-way analysis of variance were used for group comparisons, while correlation analysis and multiple linear regression analysis were applied to examine associations and predictive relationships among variables. The required sample size for testing the association between the SMAS total score and NPI-40/NARQ-18 scores was estimated through an a priori power analysis in G*Power 3.1. A two-tailed Pearson correlation test was selected; the correlation coefficient under the null hypothesis was set to 0, and an expected correlation of r=0.30 was accepted as a medium effect size under the alternative hypothesis. With α=0.05 and a statistical power of 1-β=0.95, the minimum required sample size was calculated as 138. The final sample included 153 participants. The findings indicated no statistically significant association between the total narcissistic personality score and the total social media addiction score. However, the authority subdimension of narcissistic personality was positively associated with total social media addiction, whereas the entitlement subdimension was negatively associated with total social media addiction. A negative relationship was also observed between entitlement and the conflict subdimension of social media addiction. Regarding the NARQ-18, the rivalry dimension showed significant associations with the total score and all subdimensions of social media addiction, while the admiration dimension did not. Age and year of education were not significantly related to the study variables. Female students scored higher than male students on the preoccupation and mood modification subdimensions of social media addiction; however, gender did not significantly differentiate narcissistic personality traits. Students with smoking and alcohol use had higher total narcissistic personality scores and elevated scores in several narcissism subdimensions, whereas their social media addiction scores did not differ significantly. Chronic disease status did not create a significant difference in either social media addiction or narcissistic personality traits. In conclusion, univariate and multivariate regression analyses suggested that social media addiction is most consistently associated with narcissistic rivalry. Narcissistic authority showed a weaker positive relationship, whereas entitlement was related in a negative direction. These results imply that narcissistic traits are not reflected in social media behavior through a single pathway; competitive and authority-oriented tendencies may be reinforced through online visibility and interaction, while entitlement-related features may follow a distinct, potentially compensatory pattern. 8