İZMİR İLİNDEKİ AİLE HEKİMLİĞİ ASİSTANLARININ İŞ VE YAŞAM DOYUMUNUN İNCELENMESİ
Investigation of Job and Life Satisfaction of Family Medicine Assistants in Izmir Province
- Tez No: 1013531
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI BAYINDIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, İş doyumu, Yaşam doyumu, Family Practice, Job satisfaction, Life satisfaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
İzmir İlindeki Aile Hekimliği Asistanlarının İş ve Yaşam Doyumunun İncelenmesi Amaç: İzmir ilinde görev yapan aile hekimliği asistanlarının iş ve yaşam doyumu düzeylerini incelemek, iş ve yaşam doyumuna etki eden faktörleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, ulusal, tek merkezli, kesitsel ve analitik bir anket çalışması olup tanımlayıcı niteliktedir. İzmir'de aile hekimliği asistanlığı yapan 320 gönüllü katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Veriler; kişisel bilgi formu, Minnesota İş Doyum Ölçeği ve Yaşam Doyum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Tüm istatistiksel analizler IBM SPSS 25.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan asistan hekimlerin iş doyumu orta düzeydedir. Yaşam doyum ölçeği puan ortalaması 12,71±3,87 olarak tespit edilmiştir. İş doyumu ile yaşam doyumu arasında orta düzeyde, pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (r=0,537 p<0,001). Yaş artıkça iş ve yaşam doyumunun azaldığı görülmüştür. Mesleğinin 0-1 yılında olan aile hekimliği asistanlarının iş doyumlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Asistan hekimlerin sadece %3,4'ünün gelirlerinden memnun olduğu, gelir memnuniyetsizliğinin iş ve yaşam doyumunu azalttığı gözlemlenmiştir. Mesleği isteyerek seçen, mesleği bırakmak istemeyen, kendine zaman ayırabilen, iş tanımı dışında çalıştırılmayan, sosyal desteğe sahip olan ve iş arkadaşlarıyla iletişimi iyi olanların iş ve yaşam doyumlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç: İş ve yaşam doyumu arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur, bu da iş doyumunun genel refah ve mutluluk üzerindeki önemini göstermiştir. Bu nedenle, hekimlerin iş doyumu artıracak düzenlemelerin yapılması hem kendi sağlıkları hem de sundukları hizmetin kalitesi için son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Job and Life Satisfaction of Family Medicine Assistants in Izmir Province Objective: The aim of this study was to examine the job and life satisfaction levels of family medicine assistants working in Izmir province and to determine the factors that affect these satisfaction levels. Matherial and Method: The study is a national, single-center, cross-sectional and analytical survey study and is descriptive in nature. It was conducted with 320 volunteer participants who were family medicine assistants in Izmir. Data were collected using personal information form, Minnesota Job Satisfaction Scale and Life Satisfaction Scale. All statistical analyses were performed using IBM SPSS 25.0 software. Findings: Job satisfaction of the resident physicians who participated in our study was at a moderate level. The mean life satisfaction scale score was 12,71±3,87. A moderate, positive and significant relationship was found between job satisfaction and life satisfaction (r=0,537 p<0,001). It was observed that job and life satisfaction decreased with increasing age. It was determined that the job satisfaction of family medicine assistants who were in 0-1 year of their profession was higher. It was observed that only 3,4% of the resident physicians were satisfied with their income and that income dissatisfaction decreased job and life satisfaction.It was found that those who chose the profession willingly, did not want to leave the profession, could spare time for themselves, were not employed outside the job description, had social support and had good communication with colleagues had higher job and life satisfaction. Result: Positive correlation was found between job and life satisfaction, indicating the importance of job satisfaction on general well-being and happiness. Therefore, making arrangements to increase physicians' job satisfaction is extremely important for both their own health and the quality of the service they provide.