A study on phylogeography, phylogenetic and ecology of Fat Dormouse (Glis glis) in Caspian forests
Hazar Ormanları'ndaki Yediuyur'un (Glis glis) Filocoğrafyası, Filogenisi ve Ekolojisi Üzerine Bir Araştırma
- Tez No: 1013553
- Danışmanlar: PROF. DR. MOHAMMAD KABOLİ, PROF. DR. MAHMUD KARAMİ, PROF. DR. BORİS KRYSTUFEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Doğa koruma, Peyzaj ekolojisi, Nature conservation, Landscape ecology
- Yıl: 2014
- Dil: Farsça
- Üniversite: Unıversıty Of Tehran
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Zooloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Biyolojisi ve Ekolojisi Bilim Dalı
Özet
Yediuyur (Glis glis), güneybatı Avrasya'daki yapraksız orman ekosistemine sıkı sıkıya bağlı, sincap benzeri bir kemirgendir. Bu nedenle, buzul-arası dönemlerinde sığınaklarda ormanın hayatta kalmasının değerli bir göstergesidir. Önceki filogeoğrafik analizler, İtalya ve Balkanlar'daki güney sığınaklarında farklı Yediuyur soyu ortaya çıkardı, ancak türün çoğu yerinde şaşırtıcı derecede düşük genel genetik çeşitlilik buldu. Filojenetik rekonstrüksiyon, yeni haplotipleri, Avrupa ve Küçük Asya'daki diğer tüm Yediuyur haplotiplerine karşı bir kardeş konumda olan İran soyuna gruplayarak bir araya getirdi. Bu soylar arasındaki ayrışma, Miocene'in sonunda 5.76 milyon yıl önce (95% HPD = 3.21–8.92) bir atalar popülasyonunun parçalanma olayını önermektedir. Bu erken evrimsel ayrışmanın, Orta Doğu'da Messinian Tuzluluk Krizi'nde aşırı derecede farklı çevresel koşullar tarafından tetiklenmiş olabileceği düşünülmektedir. İran soyunun, güney Hazar kıyı bölgelerinde yüksek sayıda endemik türle tutarlı olarak, Hyrcanian sığınaklarında uzun süreli bir varlığını sürdürmesini öneriyoruz. Yediuyur türünün aşırı morfolojik farklılıkları, Hyrcanian sığınaklarında görülebilmektedir. Bulgularımız, İran Yediuyurlarının ortalama olarak (ortalama=12.57±1.024) dünyanın diğer bölgelerindeki akranlarından daha fazla meme sahibinin olduğunu göstermiştir. İran Yediuyurunun yavru sayısı 7.85±0.89 olup, bu diğer popülasyonlarda bildirilenin açıkça üzerindedir. Böyle büyük bir morfolojik ayrışmanın, Hyrcanian sığınaklarındaki türün evrimsel tarihiyle ilişkili olduğu görünmektedir. İncelenen örneklerin, Hyrcanian ormanları boyunca dağılım alanının iki uç noktasındaki ortalama ağırlığı, orta kısımlardan daha düşük olup, bu, ilişkili yoğunluğunda görülen bir eğilimdir. Alt çene üzerindeki morfometrik geometrik analiz de, dağılımının en doğudaki kısımlarındaki örneklerin çene geometrik deseninde kayda değer farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Fat dormouse (Glis glis) is a squirrel-like rodent which is closely tied to deciduous forest ecosystem in southwestern Eurasia. As such it is a valuable indicator of forest survival in refugia during glacial-interglacial periods. Previous phylogeographic analyses uncovered divergent fat dormouse lineages in southern refugia in Italy and the Balkans, but retrieved a surprisingly low overall genetic diversity across the majority of the species' range. The phylogenetic reconstruction clustered the new haplotypes into the Iranian lineage which hold a sister position against all other fat dormouse haplotypes from Europe and Asia Minor. The divergence between these lineages suggests a fragmentation event of an ancestral population at 5.76 mya (95% HPD = 3.21–8.92) at the end of the Miocene. This early evolutionary divergence was possibly triggered in the Middle East by dramatically divergent environmental conditions at the Messinian Salinity Crisis. We suggest a long-term persistence of the Iranian lineage in the Hyrcanian refugium which is consistent with a high number of endemics along the southern Caspian coastal areas. Extreme morphological differences of the species can be seen in the Hyrcanian refugium. Our results showed that Iranian dormice have on average more nipples (mean=12.57±1.024) than their counterparts from other parts of the world. The litter size in the Iranian fat dormouse equal to 7.85±0.89 which is evidently more than reported in other populations. It seems that such a huge morphological divergence is related to the evolutionary history of the species in the Hyrcanian refugium. The mean weight of the examined specimens at the two extreme parts of its dispersal area along the Hyrcanian forests was lower than median parts, a trend that can be seen in its relative density. Morphometric geometric analysis of lower mandible also showed that specimens from most eastern parts of its dispersal have considerable differences in mandible geometric pattern.