Buz ve kar sporlarında farklı önleme stratejilerinin yaralanmaya etkisi
The effect of different prevention strategies on injury in ice and winter sports
  1. Tez No: 1013581
  2. Yazar: AYKUT TAŞCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA ALTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kış Sporları, Spor Yaralanmaları, Yaralanma Önleme, Meta-Analiz, Winter Sports, Sports Injuries, Injury Prevention, Meta-Analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ BUZ VE KAR SPORLARINDA FARKLI ÖNLEME STRATEJİLERİNİN YARALANMAYA ETKİSİ Aykut TAŞCİ Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Tolga ALTUĞ 2026, 56 sayfa Bu araştırma, buz ve kar sporlarında (alp disiplini, buz hokeyi, artistik patinaj, snowboard vb.) meydana gelen spor yaralanmalarını minimize etmek amacıyla uygulanan farklı aktif önleme stratejilerinin etkinliğini meta-analitik bir yaklaşımla belirlemeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında; fiziksel antrenmanlar (nöromüsküler, kuvvet, denge), psiko-eğitsel müdahaleler (video eğitimi, bilinçlendirme) ve yapısal kural değişikliklerinin yaralanma insidansı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırma verileri; PubMed, Web of Science, EMBASE, SPORTDiscus ve Cochrane veri tabanlarında yapılan kapsamlı taramalar sonucunda, 1996-2026 yılları arasında yayımlanmış, dahil etme kriterlerine uygun 7 bağımsız çalışmadan elde edilmiştir. Toplam örneklem havuzu üzerinde Ters Varyans ağırlıklandırmasına dayalı Rastgele Etkiler Modeli kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Çalışmaların metodolojik kalitesi PEDro ölçeği ile değerlendirilmiş ve“Orta-İyi”düzeyde (ortalama 5.57/10) bulunmuştur. Meta-analiz sonuçları, aktif müdahale stratejilerinin buz ve kar sporlarında genel yaralanma riskini kontrol gruplarına kıyasla %47 oranında (RR = 0.53, p < 0.0001) azalttığını ortaya koymuştur. Alt grup analizlerinde; kural değişikliklerinin yaralanma riskini %69, fiziksel antrenmanların %38 ve eğitim müdahalelerinin %35 oranında düşürdüğü saptanmıştır. Yayın yanlılığı analizi sonrası yapılan“Trim and Fill”düzeltmesine göre bile müdahalelerin koruyucu etkisinin %32 düzeyinde istatistiksel anlamlılığını koruduğu görülmüştür. Meta-regresyon analizleri; yaş, örneklem büyüklüğü ve müdahale süresi gibi değişkenlerin müdahale başarısı üzerinde anlamlı bir moderatör etkisi olmadığını göstermiştir. Araştırma bulguları, buz ve kar sporlarında özellikle yapısal kural değişikliklerinin (vücut şarjı kısıtlamaları vb.) ve nöromüsküler antrenman programlarının yaralanma prevalansını azaltmada kritik rol oynadığını kanıtlamaktadır. Elde edilen veriler, antrenörler ve spor federasyonları için kanıta dayalı güvenlik standartlarının geliştirilmesine rehberlik edecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS THE EFFECT OF DIFFERENT PREVENTION STRATEGIES ON INJURY IN ICE AND WINTER SPORTS Aykut TAŞCİ Advisor: Dr. Öğr. Üyesi Tolga ALTUĞ 2026, 56 pages This research aims to determine the effectiveness of different active prevention strategies applied to minimize sports injuries occurring in ice and snow sports (alpine skiing, ice hockey, figure skating, snowboarding, etc.) using a meta-analytic approach. The study examined the effects of physical training (neuromuscular, strength, balance), psycho-educational interventions (video training, awareness), and structural rule changes on injury incidence. Research data were obtained from 7 independent studies published between 1996 and 2026 that met the inclusion criteria, following comprehensive searches in PubMed, Web of Science, EMBASE, SPORTDiscus, and Cochrane databases. Analyses were performed using a Random Effects Model based on Inverse Variance Weighting on the total sample pool. The methodological quality of the studies was evaluated using the PEDro scale and found to be at a“Moderate-Good”level (average 5.57/10). Meta-analysis results revealed that active intervention strategies reduced the overall risk of injury in ice and snow sports by 47% (RR = 0.53, p < 0.0001) compared to control groups. Subgroup analyses showed that rule changes reduced the risk of injury by 69%, physical training by 38%, and training interventions by 35%. Even after“Trim and Fill”correction following publication bias analysis, the protective effect of interventions remained statistically significant at 32%. Meta-regression analyses showed that variables such as age, sample size, and intervention duration did not have a significant moderating effect on intervention success. The research findings demonstrate that structural rule changes (body charge restrictions, etc.) and neuromuscular training programs play a critical role in reducing injury prevalence in ice and snow sports. The data obtained are suitable for guiding the development of evidence-based safety standards for coaches and sports federations.