Bir aile sağlığı merkezine kayıtlı 1-6 yaş arası çocuğu olan ebeveynlerin ateş konusunda bilgi ve davranışları hakkında müdahale çalışması
An intervention study on the knowledge and practices of parents with children aged 1–6 years registered at a family health center regarding fever
  1. Tez No: 1013670
  2. Yazar: HARUN TEKE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER EMRE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ateş, Çocukluk Çağı, Müdahale Çalışması, Sağlık Eğitimi, Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri, Fever, Childhood, Intervention Study, Health Education, Primary Health Care
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, bir Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı 1–6 yaş arası çocuğu bulunan ebeveynlerin ateş konusundaki bilgi düzeyleri ve ateş yönetimine ilişkin davranışlarını belirlemek ve planlanan eğitimin bu değişkenler üzerindeki etkisini zaman içerisinde değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma yarı deneysel tasarımda planlanmış olup veri toplama süreci dört aşamada gerçekleştirilmiştir: eğitim öncesi, eğitim sonrası, eğitimden 1 ay sonra ve eğitimden 3 ay sonra. Araştırmanın örneklemini ilgili Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı ve çalışmaya katılmayı kabul eden ebeveynler oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak sosyodemografik bilgi formu ile ebeveynlerin ateş tanımı, ölçüm yöntemleri, antipiretik kullanımı, doktora başvuru kriterleri ve ateşe yönelik tutumlarını değerlendiren yapılandırılmış anket formu kullanılmıştır. Müdahale kapsamında ebeveynlere çocukluk çağı ateş fizyolojisi, doğru ateş ölçüm teknikleri, uygun antipiretik kullanımı ve ateş yönetimi konularını içeren yapılandırılmış bir eğitim programı uygulanmıştır. Eğitim sonrasında ebeveynlerin bilgi puanlarında istatistiksel olarak anlamlı artış saptanmıştır (p<0,05). Eğitimden 1 ay ve 3 ay sonra yapılan ölçümlerde bilgi ve doğru uygulama puanlarında eğitim sonrasına göre kısmi düşüşler gözlenmekle birlikte, başlangıç düzeyine kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, ebeveynlere yönelik yapılandırılmış eğitimin kısa vadede etkili olduğu, ancak zamanla bilgi düzeyinde kısmi gerilemelerin ortaya çıktığı görülmüştür. Bu durum, birinci basamak sağlık hizmetlerinde periyodik pekiştirme eğitimlerinin planlanmasının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the level of knowledge and practices regarding fever management among parents with children aged 1–6 years registered at a Family Health Center and to evaluate the effect of a structured educational intervention over time. The study was designed as a quasi-experimental intervention study. Data were collected at four time points: before the education (pre-test), immediately after the education (post-test), one month after the intervention, and three months after the intervention. The sample consisted of parents who were registered at the selected Family Health Center and agreed to participate in the study. Data were obtained using a sociodemographic information form and a structured questionnaire assessing knowledge of fever definition, temperature measurement methods, antipyretic use, criteria for seeking medical care, and attitudes toward childhood fever. Within the scope of the intervention, parents received a structured educational program covering the physiology of childhood fever, accurate temperature measurement techniques, appropriate antipyretic use, and fever management strategies. A statistically significant increase in knowledge scores was observed immediately after the educational intervention (p < 0.05). Although partial declines in knowledge and correct practice scores were observed at the first and third month follow-ups compared to the immediate post-test results, the scores remained significantly higher than baseline levels. In conclusion, structured parental education was found to be effective in improving knowledge and practices related to childhood fever management in the short term. However, the partial decrease observed over time highlights the importance of periodic reinforcement training within primary healthcare settings.