Sultan Raev'in Hikayelerinde Söz Varlığı
The Rection In Sultan Raev's Stories
  1. Tez No: 1013669
  2. Yazar: RÜMEYSA ÇAYIRPUNAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DÖNE ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hikaye, Kırgız Türkçesi, Kırgız edebiyatı, Sözcükbilim, Story, Kyrgyz literature, Logology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Edebiyat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, çağdaş Kırgız edebiyatının önemli isimlerinden Sultan Raev'in hikâyeleri üzerinden yazarın edebi üslubu ve söz varlığı incelenmiştir. Raev, geleneksel Kırgız kültürü ile modern anlatım tarzını birleştiren bir yazar olarak eserlerinde hem toplumun ruhunu hem de bireyin iç dünyasını başarıyla yansıtmaktadır. Bu incelemede yazarın kullandığı söz varlığı, sadece birer kelime listesi olarak değil, Kırgız halkının kültürel hafızasını ve estetik anlayışını gösteren temel kaynaklar olarak nitelendirilmektedir. Araştırmanın temel amacı, Raev'in hikâyelerinde yer alan deyimler, ikilemeler, yansıma sözler, kalıp ifadeler, atasözleri ve alıntı kelimeleri tespit ederek bunları türlerine göre sınıflandırmaktır. Tanımlayıcı bir nitelik taşıyan bu araştırma, yazarın dil kullanımını derinlemesine irdelemektedir. Metinler detaylıca taranarak yazarın söz varlığı haritası çıkarılmıştır. Belirlenen bu dilsel birimlerin metin içindeki görevleri ve anlam derinlikleri incelenmiş, iki lehçe arasındaki ortaklıkların belirlenmesi ve karşılıklı anlaşılabilirlik zeminindeki dilsel verilerin tespiti amaçlanmıştır. Elde edilen bulgular, Sultan Raev'in hikâyelerinde en çok deyimlerin ve yansıma sözlerin yer tuttuğunu ortaya koymaktadır. Özellikle deyimlerin büyük bir kısmının, Kırgız halkının göçebe yaşamından ve doğayla olan güçlü bağından beslendiği görülmüştür. Bunun yanı sıra, anlatımı daha etkileyici ve eleştirel kılmak için ikilemelerden ve kalıp sözlerden de sıklıkla faydalanılmıştır. Eserlerde Rusça kökenli kelimelere yer verilmesi ise dilin, Sovyet dönemi ve sonrasındaki toplumsal değişimden nasıl etkilendiğini göstermektedir. Sonuç olarak Sultan Raev'in hikâyeleri, Kırgız Türkçesinin zenginliğini ve halk söyleyişinin gücünü yansıtan özgün birer kaynak niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the literary style and vocabulary of the author are examined through the stories of Sultan Raev, one of the prominent figures of contemporary Kyrgyz literature. As a writer who combines traditional Kyrgyz culture with a modern narrative style, Raev successfully reflects both the spirit of the society and the inner world of the individual in his works. In this review, the vocabulary used by the author is characterized not merely as a list of words, but as fundamental sources indicating the cultural memory and aesthetic understanding of the Kyrgyz people. The main purpose of the research is to identify the idioms, reduplications, onomatopoeic words, formulaic expressions, proverbs, and loanwords in Raev's stories and classify them according to their types. This research, which has a descriptive nature, deeply examines the author's use of language. By scanning the texts in detail, the vocabulary map of the author has been extracted. The functions and semantic depths of these identified linguistic units within the text have been analyzed, aiming to determine the commonalities between the two dialects and to identify linguistic data on the basis of mutual intelligibility. The obtained findings reveal that idioms and onomatopoeic words occupy the most space in Sultan Raev's stories. In particular, it has been observed that a large part of the idioms is fed by the nomadic life of the Kyrgyz people and their strong bond with nature. In addition, reduplications and formulaic expressions have been frequently utilized to make the narrative more impressive and critical. The inclusion of words of Russian origin in the works demonstrates how the language was affected by the social change during and after the Soviet period. As a result, Sultan Raev's stories are unique sources that reflect the richness of Kyrgyz Turkish and the power of folk discourse.