Naples prognoz skoru ve kemik mineral yoğunluğu arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between naples prognosis score and bone mineral density
  1. Tez No: 1013718
  2. Yazar: HİLAL EFE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADEM ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Albümin, Lenfosit Monosit Oranı, Kemik Mineral Yoğunluğu, Naples Prognostik Skoru, Nötrofil Lenfosit Oranı, Osteoporoz, Albumin, Bone Mineral Density, Lymphocyte-to-Monocyte Ratio, Naples Prognostic Score, Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio, Osteoporosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda son dönemde yapılan çalışmalarda özellikle kanser hastalarının prognoz ve hastalık seyri üzerine etkileri gösterilen immüno-nütrisyonel durmun bir göstergesi kabul edilen Naples prognostik skorunun, kemik dansitometri çekilen hastalarda kemik mineral yoğunluğu ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 01.01.2024-01.10.2025 tarihleri arasında Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Polikliniklerine başvurup osteoporoz ön tanısı ile kemik dansitometri çekilen 18-70 yaş arası hastalar üzerinde retrospektif olarak yapılmıştır. Hastaların yaş, cinsiyet gibi demografik özellikleri, kan tetkikleri, kemik dansitometri sonuçları incelenmiş ve kaydedilmiştir. Hastalar, kemik dansitometri sonuçlarına göre; osteoporotik, osteopenik ya da normal olarak gruplandırılmıştır. Tüm hastaların kan tetkiki spnuçlarından Naples prognostik skorları (NPS) ve NPS puanına göre grup dağılımları hesaplanmıştır. Kemik dansitometriye göre yaptığımız gruplar arasında, NPS puanı ve grupları açısından karşılaştırmalar yapılmıştır. Ayrıca hastaların demografik. klinik özellikleri ve sistemik inflamatuar paremetreler açısından da gruplar arasında karşılaştırmalar yapılmıştır. Elde edilen verilerle istatistiksel analizler yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 257 hastanın 28'i (%10,9) erkek, 229'u (%89,1) kadındı. Hastaların yaş ortalaması 58,43±6,31 yıldı. Kemik dansitometri sonucuna göre; hastaların 63'ü (%24,5) osteoporoz, 121'i (47,1) osteopeni, 63'ü (%24,5) normal olarak gruplandırıldı. KDM'ye göre normal, osteopeni ve osteoporoz grupları ile NPS ve sistemik inflamasyonu yansıtan diğer kompozit indeksler; Nötrofil Lenfosit Oranı (NLO), Sistemik İmmün İnflamasyon İndexi (SII), Pan İmmün İnflamasyon Değeri (PIV), Prognostik Nutrisyonel İndex (PNI) arasındaki ilişkiyi kapsamlı şekilde değerlendirmiştir. Bulgularımız, NPS ile kemik mineral yoğunluğuna dayalı normal, osteopeni ve osteoporoz grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Benzer şekilde, diğer inflamasyon ve nutrisyon skorları (NLO, SII,PNI,PIV) ile de KDM'ye göre normal, osteopeni ve osteoporoz grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Bununla birlikte, normal gruptaki hastalarda ürik asit düzeyi, osteopeni ve osteoporoz grubundaki hastalara göre daha yüksekti (p=0,015). Sonuç: Çalışmamızda inflamatuar ve nütrisyonel durumun bir göstergesi olan Naples Prognostik Skoru ile kemik mineral yoğunluğu arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bu bulgu, NPS'nin osteoporozun değerlendirilmesinde bağımsız bir parametre olmadığını düşündürmektedir. Gelecekte yapılacak daha kapsamlı ve çok merkezli çalışmalarla farklı sonuçlar elde edilebileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the association between the Naples Prognostic Score —a scoring system recently shown to influence prognosis and disease course particularly in cancer patients— and bone mineral density in patients who attended our outpatient clinic and underwent bone densitometry. Materials and Methods: This study was conducted on cancer patients over 18 years of age, diagnosed with any malignancy other than hematological cancers, who were hospitalized for any reason in the Internal Medicine Department of Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital between January 1, 2020 and October 1, 2024. Patient data were retrospectively reviewed using the hospital information management system. Demographic characteristics such as age and sex, malignancy-related features, comorbidities, metastatic status, medications, and laboratory test results were examined and recorded. Mortality status within 1 year following hospitalization was determined and documented. Patients were divided into two groups based on the presence or absence of 1 year mortality. Comparisons were made between the groups regarding NPS scores and categories. Additionally, 1 year mortality was evaluated according to demographic and clinical characteristics, malignancy subtypes, comorbidities, and presence of metastasis. Statistical analyses were performed using the collected data. Results: A total of 257 patients were included in the study, of whom 28 (10.9%) were male and 229 (89.1%) were female. The mean age of the participants was 58.43 ± 6.31 years. According to bone densitometry results, 63 patients (24.5%) were classified as osteoporotic, 121 (47.1%) as osteopenic, and 63 (24.5%) as normal. The association between normal, osteopenia, and osteoporosis groups and the Naples Prognostic Score was evaluated. In addition, the relationships between bone mineral density groups and other composite indices reflecting systemic inflammation—including the neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), systemic immune-inflammation index (SII), pan-immune-inflammation value (PIV), and prognostic nutritional index (PNI)—were comprehensively analyzed. Our findings demonstrated no statistically significant differences between the normal, osteopenia, and osteoporosis groups in terms of NPS (p>0.05). Similarly, no statistically significant differences were observed among the groups with respect to other inflammatory and nutritional indices (NLR, SII, PNI, and PIV) (p>0.05). However, serum uric acid levels were significantly higher in patients in the normal group compared to those in the osteopenia and osteoporosis groups (p=0.015). Conclusion: In this study, no significant association was observed between the Naples Prognostic Score, an indicator of i inflammatory and nutritional status, and bone mineral density. This finding suggests that NPS may not serve as an independent parameter in the evaluation of osteoporosis. Further large-scale, multicenter studies are warranted to clarify this relationship and may yield different results.