Ülseratif kolit tanısı alan hastalarda fekal inkontinansın yaşam kalitesine ve sosyal izolasyona etkisi
The effect of fecal incontinence on quality of life and social isolation in patients diagnosed with ulcerative colitis
  1. Tez No: 1013719
  2. Yazar: EBRAR AKÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BESEY ÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, İç Hastalıkları, Nursing, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Fekal İnkontinans, Ülseratif Kolit, Yaşam Kalitesi, Sosyal İzolasyon, Fecal Incontinence, Ulcerative Colitis, Quality of Life, Social Isolation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, ülseratif kolit tanısı almış bireylerde fekal inkontinansın yaşam kalitesi ve sosyal izolasyon üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılan çalışma verileri 01.05.2024-01.05.2025 tarihleri arasında, İstanbul Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Gastroenteroloji servisinde yatan ve gastroenteroloji polikliniğe başvuran hastalarla gerçekleştirildi. Veri toplama aracı olarak ''Bireysel Özellikler Formu'', ''Fekal İnkontinans Yaşam Kalitesi Ölçeği (FİYKÖ)'', ''Fekal İnkontinans Ciddiyet İndeksi (FİCİ)'' ve ''Sosyal İzolasyon Ölçeği (SİÖ)'' kullanıldı. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiklerin yanısıra Independent t testi, One-Way ANOVA testi ve pearson korelasyon testi kullanıldı. Anlamlılık düzeyi p< 0,005 olarak kabul edildi. Bulgular: Örneklemin yaş ortalaması 39,05±13,14 olup, %57,3'ü erkek, %60,7'si evli, %40,8'i lise mezunudur. FİYKÖ toplam puanı 67,98 ± 24,07, alt boyut ortalamaları; Yaşam tarzı = 21,86 ± 9,47, Kendilik algısı = 20,09 ± 8,02, Depresyon = 17,91 ± 5,11, Utanma = 8,11 ± 2,66 bulundu. Fİ şiddeti ile FİYKÖ arasında orta-yüksek negatif bir ilişki (r= –0,595, p< 0,001) tespit edildi. FİYKÖ ve FİCİ arasında orta düzeyde pozitif korelasyon (r= 0,593, p< 0,001) bulgulandı. FİYKÖ ile SİÖ toplam puanı arasında negatif ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki saptandı (r= -,610, p< 0,001). SİÖ ile FİCİ arasında pozitif ve zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki bulgulandı (r= 0,408, p< 0,001). Sonuç: Bulgular, fekal inkontinansın bireylerin yaşam kalitesi üzerinde ciddi olumsuz etkilere yol açtığını, bu durumun fekal inkontinansın ciddiyetiyle birlikte arttığını ve sosyal izolasyon düzeyinin yükseldiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to investigate the effects of fecal incontinence on quality of life and social isolation in individuals diagnosed with ulcerative colitis. Materials and Methods: The descriptive and cross-sectional study was carried out between 01.05.2024 and 01.05.2025 with patients hospitalized in the Gastroenterology department and those attending the Gastroenterology outpatient clinic at Istanbul Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital. The data collection tools used were the“Individual Characteristics Form,”“Fecal Incontinence Quality of Life Scale (FIQoL),”“Fecal Incontinence Severity Index (FISI),”and“Social Isolation Scale (SIS).”In evaluating the study data, descriptive statistics, Independent t-test, One-Way ANOVA, and Pearson correlation tests were used. The significance level was accepted as p< 0.005. Results: The average age of the sample was 39.05±13.14, with 57.3% male, 60.7% married, and 40.8% having completed high school. The total score of FIQoL was 67.98 ± 24.07, with subscale averages as follows: Lifestyle = 21.86 ± 9.47, Self-perception = 20.09 ± 8.02, Depression = 17.91 ± 5.11, Embarrassment = 8.11 ± 2.66. A moderate to high negative correlation was found between Fecal Incontinence Severity and FIQoL (r= -0.595, p < .001). A moderate positive correlation was found between FIQoL and FISI (r=0.593, p<0.001). A negative and moderate significant relationship was observed between FIQoL and the total score of SIS (r= -0.610, p<0.001). A positive and weak significant relationship was found between SIS and FISI (r=0.408, p<0.001). Conclusion: The findings indicate that fecal incontinence has significant negative effects on individuals' quality of life, with the severity of fecal incontinence increasing these effects, and social isolation levels rising accordingly.