Tip 2 diyabetik hastalarda naples prognostik skoruile albüminüri arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between naples prognostic score and albuminuria in type 2 diabetic patients
- Tez No: 984907
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADEM ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Albüminüri, diyabetik nefropati, inflamasyon, Naples Prognostik Skoru, Tip 2 diabetes mellitus, Albuminuria, diabetic nephropathy, inflammation, Naples Prognostic Score, Type 2 diabetes mellitus
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada; son dönemdeki yapılan araştırmalarda birtakım hastalık gruplarında hastalık seyri ve prognoz üzerine öngördürücü olduğu görülen Naples Prognostik Skoru puanları ve grupları ile tip 2 diyabetli hastalarda albüminüri düzeyi ve albüminüriye göre diyabetik nefropati grupları arasında ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Böylece NPS'nin tip 2 diyabetiklerde albüminüriden şiddetli renal yetmezliğe kadar ilerleyebilen diyabetik nefropati hastalarında hastalık seyrini öngördürücü etkisinin değerlendirmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Polikliniği'ne 01.01.2020 - 01.03.2024 tarihleri arasında başvuran 18-64 yaş arası tip 2 diyabet hastaları üzerinde yapılmıştır. Belirtilen yaş aralığı dışında olan, tip 1 diyabetli, akut veya kronik böbrek hastalığı olan, nefrotik sendromu olan, lipid düşürücü ilaç kullanan, malignitesi olan, akut enfeksiyonu olan, karaciğer sirozlu, hematolojik hastalığı olan, gebe ve emziren kadın hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Hastaların cinsiyet, yaş gibi demografik özellikleri, tıbbi hikayeleri, diyabetik nöropati ve retinopati varlığı, komorbid hastalıkları, kullandığı ilaçlar sorgulanarak kaydedildi. Tüm hastaların kan tetkikleri ve spot idrarda albumin düzeyi gibi laboratuvar verileri retrospektif olarak hastane bilgi sisteminden araştırılarak kayıt altına alındı. Hastalar spot idrarda albuminüri düzeylerine göre normoalbuminüri, mikroalbüminüri ve makroalbuminüri grupları olarak gruplandırıldı. Tüm hastaların NPS skorları ve NPS grupları hesaplanarak kayıt altına alındı. Albuminüri gruplarına göre hasta grupları arasında NPS skorları ve grupları açısından karşılaştırmalar yapıldı. Elde edilen verilerle istatistiksel analizler yapılmştır. Bulgular: Çalışmaya 143'ü (%47,7) erkek ve 157'si (%52,3) kadın olmak üzere toplam 300 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 51,26±8,15 yıldı. Hastaların %71,7'sinde diyabetik mikrovasküler komplikasyonlar vardı ve diyabetik nefropati %66,7 oranla en sık görülen komplikasyon olup, bunu diyabetik nöropati %33,7 ve diyabetik retinopati %6,3 takip etmiştir. Tüm hasta grubunun ortanca NPS Skoru 1 (0-4) saptandı. NPS Grup 0 (Düşük Risk) grubunda 126 hasta (%42), Naples Grup 1 (Orta Risk) grubunda 151 hasta (%50,3) ve Naples Grup 2 (Yüksek Risk) grubunda 23 hasta (%7,7) vardı. Diyabetik nefropatisi olmayan hastalarda NPS'ye göre düşük risk grubu (Grup 0) oranı daha yüksekken, diyabetik nefropatisi olan hastalarda yüksek risk grubu (Grup 2) oranları daha yüksek saptanmıştır. Glukoz ve HbA1c düzeyleri diyabetik nefropatisi olan hastalarda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0,001, p<0,001). NPS skorları makroalbüminüri grubunda normo ve mikroalbüminüri grubuna göre anlamlı daha yüksek saptanmıştır (p=0,031). NPS skorlarına göre yüksek riskli grup (Grup 2) oranı makroalbüminüri grubunda anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,001). Spot idrarda albüminüri düzeyi ile NPS skoru arasında anlamlı pozitif yönlü korelasyon saptanmıştır (p=0,001). Sonuç: Bu çalışmamızda güncel araştırmalarda değişik hastalık gruplarında hastalık seyri ve prognoz açısından öngördürücü olduğu gösterilen Naples Prognostik Skoru'nun diyabetik nefropatinin prognozu ile ilişkisini incelemeyi hedefledik. Çalışmamızda Naples Prognostik Skoru, diyabetik nefropati varlığında anlamlı şekilde daha yüksek saptanmış olup diyabetik nefropati şiddetini gösteren spot idrarda albumin kreatinin oranı ile Naples Prognostik Skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon olduğu görülmüştür. İlerleyen dönemde yapılacak olan daha kapsamlı ve çok merkezli araştırmalar sonucunda Naples Prognostik Skoru ile diyabetik nefropati arasındaki ilişkinin değerlendirilmesiyle birlikte; Naples Prognostik Skoru'nun diyabetik nefropati prognozunda öngördürücü bir belirteç olarak kullanılabileceğini öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the relationship between the Naples Prognostic Score (NPS) scores and groups, which have been shown in recent research to predict disease course and prognosis in certain disease groups, and the level of albuminuria and diabetic nephropathy groups according to albuminuria in patients with type 2 diabetes. Thus, the goal was to evaluate the predictive effect of the NPS on disease course in diabetic nephropathy patients with type 2 diabetes, where the disease can progress from albuminuria to severe renal failure. Materials and Methods: This study was conducted on type 2 diabetes patients aged 18-64 years who presented to the Internal Medicine Outpatient Clinic of Sancaktepe Martyr Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital between January 1, 2020, and March 1, 2024. Patients outside this age range, those with type 1 diabetes, acute or chronic kidney disease, nephrotic syndrome, those using lipid-lowering drugs, those with malignancy, acute infection, liver cirrhosis, hematological disease, and pregnant or breastfeeding women were excluded from the study. Demographic characteristics such as gender and age, medical history, presence of diabetic neuropathy and retinopathy, comorbid diseases, and medications used by the patients were recorded. Laboratory data such as blood tests and spot urine albumin levels of all patients were retrospectively retrieved from the hospital information system and recorded. Patients were grouped into normoalbuminuria, microalbuminuria, and macroalbuminuria groups based on their albuminuria levels in spot urine. NPS scores and NPS groups were calculated and recorded for all patients. Comparisons were made between patient groups in terms of NPS scores and groups according to albuminuria categories. Statistical analyses were performed on the obtained data. Results: A total of 300 patients were included in the study, 143 (47.7%) of whom were male and 157 (52.3%) female. The mean age of the patients was 51.26±8.15 years. Diabetic microvascular complications were present in 71.7% of the patients, with diabetic nephropathy being the most common complication at 66.7%, followed by diabetic neuropathy at 33.7% and diabetic retinopathy at 6.3%. The median NPS score for the entire patient group was 1 (0-4). There were 126 patients (42%) in NPS Group 0 (Low Risk), 151 patients (50.3%) in Naples Group 1 (Medium Risk), and 23 patients (7.7%) in Naples Group 2 (High Risk). In patients without diabetic nephropathy, the proportion of the low-risk group (Group 0) according to NPS was higher, while in patients with diabetic nephropathy, the proportion of the high-risk group (Group 2) was higher. Glucose and HbA1c levels were significantly higher in patients with diabetic nephropathy (p=0.001, p<0.001). NPS scores were significantly higher in the macroalbuminuria group compared to the normo and microalbuminuria groups (p=0.031). The proportion of the high-risk group (Group 2) according to NPS scores was significantly higher in the macroalbuminuria group (p<0.001). A significant positive correlation was found between the level of albuminuria in spot urine and the NPS score (p=0.001). Conclusion: In this study, we aimed to investigate the relationship between the Naples Prognostic Score, which has been shown in current research to be predictive of disease course and prognosis in various disease groups, and the prognosis of diabetic nephropathy. In our study, the Naples Prognostic Score was found to be significantly higher in the presence of diabetic nephropathy, and a statistically significant positive correlation was observed between the Naples Prognostic Score and the albumin-creatinine ratio in spot urine, which indicates the severity of diabetic nephropathy. We anticipate that the Naples Prognostic Score can be used as a predictive marker in the prognosis of diabetic nephropathy by evaluating the relationship between the Naples Prognostic Score and diabetic nephropathy as a result of more comprehensive and multicenter studies to be conducted in the future.