Ülseratif kolitli hastalarda serum resolvin E1 düzeylerinin belirlenmesi ve resolvin E1 ile hastalık aktivitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 406757
  2. Yazar: FERDA TAŞOVA
  3. Danışmanlar: UZMAN CEM ÇEKİÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Ülseratif Kolit, hastalık aktivitesi, serum Resolvin E1 düzeyi, parsiyel mayo skorlaması, Ulcerative Colitis, Disease Activity, Serum Resolvin E1 Level, Partial Mayo Scoring
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Ülseratif Kolitli hastalarda serum Resolvin E1 düzeylerinin belirlenmesi ve bu hastalarda bakılan serum CRP düzeyleri ve parsiyel mayo skorlaması ile hastalık aktivitesi belirlenerek, serum Resolvin E1 düzeyleri arasaındaki ilişkinin değerlendirilmesi planlanmaktadır. Materyel Method: Çalışmaya 1 Mayıs 2015 ile 31 Temmuz 2015 tarihleri arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Gastroenteroloji polikliniğine başvuran, endoskopik ve histopatolojik olarak ÜK tanısı alan 51 hasta ve İç Hastalıkları polkliniğine başvuran 30 sağlıklı kontrol grubu hasta dahil edildi. Ülseratif Kolit'li hastalardan muayene sırasında serum CRP ve eş zamanlı serum Resolvin E1 düzeyleri çalışıldı. Hastalık aktivitesini gösteren Parsiyel Mayo Skorlaması ile klinik bir değerlendirme yapıldı. Çalışma sonunda serum CRP ve parsiyel mayo skorlaması ile ölçülen hastalık aktivitesi ile serum resolvin E1 düzeyleri arasındaki ilişki değerlendirildi. Bulgular: Hasta ve kontrol grubunda bakılan RvE1 düzeylerinde, iki grup ortalamaları arasında istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı(p=0,187). Ülseratif Kolitli hastalarda aktif ve remisyon gruplarında bakılan RvE1 düzeylerinin ortalamaları arasında istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı(p=0,749). Hasta grubunda, Resolvin E1 ile CRP arasında düşük dereceli pozitif anlamlı ilişki bulundu(p=0.031). Resolvin E1 ile yaş, parsiyel mayo skorlaması ve hastalık yaşı arasında anlamlı ilşki bulunmadı. Hasta grubunda, kadın ve erkeklerde bakılan ortalama Resolvin E1 düzeyleri arasında istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı(p=0.922). Resolvin E1 düzeyleri ile hastalık lokalizasyonu arasında istatistiksel anlamlı bir ilşki bulunamadı(p=0.593). Tedavi grupları ASA alanlar ve diğerleri olarak gruplandırıldı ve bu gruplar ile Resolvin E1 düzeyleri ortalamaları arasında istatistiksel anlamlı farklılık bulunmadı(p=0.358). Resolvin E1 için hasta ve kontrol ROC analizi sonucunda eğri altında kalan alan 0.588 (p=0.187) olarak hesaplanmıştır. Resolvin E1 için yapılan aktif ve remisyon ROC analizi sonucunda eğri altında kalan alan 0.529 (p=0.749) olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Sonuç olarak Resolvin E1'in, Ülseratif Kolit hastalığında hastalık aktivitesini belirlemek için uygun bir inflamatuvar belirteç olduğu yönünde yeterli kanıt bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the present study is to determinate of serum Resolvin E1 levels in patients with ulcerative colitis and determinate the relationship between disease activity. Disease activity is specified with serum CRP levels and the score of partial mayo scoring. Material and Method: 51 patients included the study which diagnosed endoscopic and histopathological ulserative colitis at Gastroenterology Department and 30 control patients included the study at İnternal Medicine Department at Izmir Katip Celebi University School of Medicine, Atatürk Training and Research Hospital between 1 May 2015 and 31 July 2015 dates. During the examination of patients with ulcerative colitis was attempted serum CRP and concurrent serum Resolvin E1 levels. Clinical evaluation was performed with partial mayo scoring that indicates disease activity. At the end of the study, we evaluated the association between serum Resolvin E1 levels and disease activity which determinated serum CRP with partial mayo scoring. Results: Patients and control group examined in RvE1 levels, there were no statistically significant differences between the groups average (p = 0.187). The Resolvin E1 levels in ulserative colitis patients, there were no statistically significant differences between active and remission group average(p=0,749). In the patient group, we found a low grade positive correlation between CRP and Resolvin E1 (p = 0.031). Resolvin E1 levels, there was no significant correlation between age, partial mayo scoring and disease age. In the patient group viewed in Resolvin E1 women and men, there was no statistically significant difference between(p=0.922). There was no statistically significant association between the disease localization and Resolvin E1 levels (p = 0.593). Treatment groups were classified as ASA received and others. There was no statistically significant difference between the Resolvin E1 level with the groups (p = 0.358). The result of ROC analysing for patient and control group, area under the curve was calculated 0588 (p = 0.187). The result of ROC analysing for active and remission group, area under the curve was calculated 0.529 (p=0.749). Concluison: As a result, we couldn't found enough evidence that Resolvin E1 determinate the disease activity in ulcerative colitis patients as a proper inflammatory marker.