Diş hekimliğinde çeşitli renk belirleme yöntemlerinin doğruluğunun ve tekrarlanabilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the accuracy and repeatability of different tooth shade determination methods in dentistry
- Tez No: 1013737
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇE KAVAZ, PROF. DR. MEHMET MUZAFFER ATEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş rengi seçimi, Dijital renk seçimi, Doğruluk, Tekrarlanabilirlik, ΔE₀₀ analizi, Accuracy, Digital shade selection, Repeatability, Tooth shade selection, ΔE₀₀ analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Diş rengi belirlemede doğru ve tekrarlanabilir sonuçlar elde edilmesi, protetik diş hekimliğinde klinik açıdan önemli bir zorluk oluşturmaktadır. Klinikte uygulanan tedavi sonuçlarında güncel dijital ve fotoğraf temelli yöntemlerin, görsel skala ile renk seçimine kıyasla doğruluk ve tekrarlanabilirlik düzeyleri halen tartışmalıdır. Bu in vivo çalışmanın amacı, diş rengi belirlemede kullanılan farklı yöntemlerin doğruluk ve tekrarlanabilirliklerini, yaygın olarak halen kullanılan skala ile görsel seçim yöntemi referans alınarak karşılaştırmaktır. Çalışmamız için gereken örneklem sayısının analizi sonucunda 38 katılımcı ile yapılması kararlaştırılmış olup; çalışmanın ölçümleri standartlaştırılmış aydınlatma koşullarında, FDI numaralandırmasına göre 11 numaralı maksiller santral kesici dişin orta üçlü bölgesinde gerçekleştirilmiştir. Değerlendirilen yöntemler VITA 3D-Master görsel skala, ağız içi tarayıcı (TRIOS 3), kolorimetre (OptiShade), çapraz polarize fotoğraf ve polarize olmayan fotoğraf olmuştur. Tüm sonuçlar VITA 3D-Master skalanın renk kodlarına dönüştürülmüş, renk farkları CIEDE2000 (ΔE₀₀) formülü ile hesaplanmış; yöntemler arası uyumluluk ve tekrarlanabilirlik uygun istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Bulgular, ağız içi tarayıcı ve kolorimetre yöntemlerinin skala ile görsel seçimle anlamlı ilişki gösterdiğini, fotoğraf temelli yöntemlerde ise bu ilişkinin sınırlı kaldığını ortaya koymuştur. ΔE₀₀ temelli analizlerde kolorimetre en yüksek doğruluğu sağlarken, ağız içi tarayıcı ikinci sırada yer almış; fotoğraf temelli yöntemlerde klinik olarak kabul edilemez farkların daha yüksek olduğu görülmüştür. Skala yöntemi dışarıda bırakıldığında en yüksek tekrarlanabilirlik ağız içi tarayıcı ile elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, özellikle anterior estetik restorasyonlarda yöntem seçiminin klinik hedeflere göre yapılması gerektiğini ve dijital cihaz temelli yaklaşımların tedavi planlamasında önemli avantajlar sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Achieving accurate and repeatable tooth shade determination remains a significant clinical challenge in prosthetic dentistry. The accuracy and repeatability of contemporary digital and photographic methods, compared with visual shade selection using a shade guide, remain a matter of debate in clinical practice. Therefore, the aim of this in vivo study was to compare the accuracy and repeatability of different tooth shade determination methods, using conventional visual shade selection with a shade guide as the reference method. Based on sample size analysis, 38 participants were included, and all measurements were performed under standardized lighting conditions at the middle third of the maxillary right central incisor (FDI tooth No. 11). The evaluated methods included a VITA 3D-Master visual shade guide, an intraoral scanner (TRIOS 3), a colorimeter (OptiShade), cross-polarized photography, and conventional photography. All outcomes were converted into VITA 3D-Master shade codes, and color differences were calculated using the CIEDE2000 (ΔE₀₀) formula; intermethod agreement and repeatability were assessed using appropriate statistical analyses. The results demonstrated a significant association between the visual shade guide method and both the intraoral scanner and colorimeter, whereas photographic methods showed limited agreement. In ΔE₀₀-based analyses, the colorimeter provided the highest accuracy, followed by the intraoral scanner, while photographic techniques exhibited higher rates of clinically unacceptable color differences. When the visual shade guide method was excluded, the intraoral scanner demonstrated the highest repeatability. Within the limitations of this study, the findings suggest that the selection of shade-matching methods in anterior esthetic restorations should be guided by clinical objectives, and that digital device-based approaches may offer important advantages in treatment planning.