UII/UTR yolağının A549 hücre hattında hücre ölümü üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of UII/UTR pathway on cell death in A549 cell line
- Tez No: 1013738
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT ALPTEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: UT/UTR yolağı, UII, SB657510, Apoptoz, A549, UT/UTR pathway, UII, SB657510, Apoptosis, A549
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
UII, nörohormon benzeri aktiviteye sahiptir. UII/UTR yolağı başlıca RhoA/ROCK, MAPK'ler ve PI3K/AKT yolaklarını uyarmaktadır ve bu yolaklar aracılığıyla kardiyak fibrozisini, tümör büyümesini ve hücre proliferasyonunu uyarmaktadır. UII/UTR yolağı antagonisti olan SB657510`un tümör büyümesini bloke etmektedir. UII/UTR yolağının NFκB ve MAPK yolaklarını aktive etmesi ve antagonistinin tümör büyümesini bloke etmesi bu yolağın ayrıca apoptoz ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. UII/UTR yolağının apoptoz ile ilişkisini doğrudan araştıran herhangi bir çalışma mevcut değildir. Bu nedenle çalışmamızda UII/UTR yolağının apoptozise etkisini A549 hücre hattı kullanılarak araştırdık. A549 hücre hattı UT/UTR yolağı agonisti UII ve antagonisti SB657510 ile uyarıldı. UII`nin A549 hücre canlılığını etkilemediği, ancak SB657510`nun hücre canlılığını azalttığı MTT yöntemi ile tespit edildi. UII uyarımı sonucu CASP3, CASP8, CASP9 mRNA ekspresyonu değişmemektedir. Anti-apoptotik gen olan BCL2 mRNA ekspresyonunu artmaktadır ancak ekspresyon artışı istatiksel olarak anlamlı değildir. SB657510 uyarımı ile CASP3, CASP8 ve CASP9 mRNA ekspresyonu artmaktadır. Flow sitometri yöntemi ile SB657510 apoptotik hücre sayısını UII' ye göre daha fazla arttırdığı tespit bulundu. Çalışmamız UII`nin hücre canlılığını ve kaspaz ekspresyonunu değiştirmediği, ancak UII antagonistinin hem hücre canlılığı azalttığı hem de apoptozda görev alan kaspazların gen ifadesini arttırdığını göstermektedir. Elde ettiğimiz veriler UII yolağının apoptoz ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu nedenle UII/UTR yolağının apoptoz ile ilişkili olarak akciğer kanserinde kullanılabilecek yeni tedaviler için alternatif bir yolak olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
UII has neurohormone-like activity. The UII/UTR pathway mainly stimulates the RhoA/ROCK, MAPKs and PI3K/AKT pathways and stimulates cardiac fibrosis, tumor growth and cell proliferation via these pathways. SB657510, a UII/UTR pathway antagonist, blocks tumor growth. The fact that the UII/UTR pathway activates the NFκB and MAPK pathways and its antagonist blocks tumor growth suggests that this pathway may also be associated with apoptosis. There are no studies directly investigating the relationship of the UII/UTR pathway with apoptosis. Therefore, in our study, we investigated the effect of the UII/UTR pathway on apoptosis using the A549 cell line. The A549 cell line is stimulated with the UT/UTR pathway agonist UII and its antagonist SB657510.We determined that UII does not affect A549 cell viability, but SB657510 reduces cell viability by MTT assay. mRNA expression of CASP3, CASP8 and CASP9 does not change upon UII stimulation. The anti-apoptotic gene BCL2 mRNA expression increases, but the increase is not statistically significant. mRNA expression of CASP3, CASP8 and CASP9 increases upon SB657510 stimulation. It is found that SB657510 increased the number of apoptotic cells more than UII by flow cytometry assay. Our study shows that UII does not change cell viability and caspase expression, however UII antagonist both decreases cell viability and increases gene expression of caspases involved in apoptosis. Our data show that the UII pathway is associated with apoptosis. Therefore, it points out that the UII/UTR pathway might be an alternative pathway for new therapies that can be used in lung cancer in relation to apoptosis.