Multipl skleroz tanılı bireylerde ikili görev performansı ile serebral yapısal değişikliklerin difüzyon tensör görüntüleme yöntemi ile incelenmesi
An investigation of the relationship between dual-task performance and cerebral structural changes in inviduals with multiple sclerosis using diffusion tensor imaging
  1. Tez No: 1013739
  2. Yazar: BERAT GÖKSU ÇELENK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGÜ ALTUNAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl Skleroz, İkili Görev, Difüzyon Tensör Görüntüleme, Bilişsel-Motor Performans, Korpus Kallozum, Biliş, Manyetik rezonans görüntüleme, Motor beceriler, Multiple Sclerosis, Dual Task, Diffusion Tensor Imaging, Cognitive-Motor Performance, Corpus Callosum, Cognition, Diffusion tensor imaging, Magnetic resonance imaging, Motor skills
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Multipl skleroz (MS), inflamasyon, demiyelinizasyon, aksonal hasar ve nörodejenerasyonla seyreden kronik, immün aracılı bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Klinik özürlülük düşük olsa bile bilgi işleme hızı, yürüme otomasyonu ve üst ekstremite becerisi etkilenebilir. İkili görev (İG) testleri, günlük yaşamdaki eş zamanlı bilişsel-motor süreçleri değerlendirmede duyarlı bir yaklaşımdır. Difüzyon tensör görüntüleme (DTG) ise bu etkilenimin beyaz cevher bağlantılarıyla ilişkisini incelemeye olanak sağlar. Amaç: Bu çalışmada relapsing-remitting MS tanılı bireylerde İG performansının sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması ve DTG parametreleriyle ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 80 RRMS tanılı birey ve demografik özellikleri hasta grubuyla benzerlik gösteren 30 sağlıklı gönüllü kontrol grubuna dahil edildi. EDSS, 25-adım yürüme testi, 9-HPT, SDMT, MSFC, Beck Depresyon Envanteri ve Modifiye Yorgunluk Etki Ölçeği uygulandı. Alt ve üst ekstremite tekli/ikili görev performansları değerlendirildi; motor ve bilişsel maliyetler hesaplandı. DTG ile talamus, anterior talamik radyasyon, korpus kallozum, singulum ve superior longitudinal fasikül bölgelerinde FA, MD, RD, AD ve lif sayısı analiz edildi. Bulgular: MS grubunda EDSS düşük olmasına rağmen SDMT, MSFC, 25-adım ve 9-HPT performansları anlamlı düzeyde bozuldu; yorgunluk daha yüksekti. Üst ekstremite İG'de 9-HPT süreleri uzadı. Alt ekstremite İG'de yürüme ve sözel akıcılık azaldı; motor maliyet değişmezken bilişsel maliyet arttı. DTG farklılıkları özellikle korpus kallozumda yoğunlaştı; SLF ve posterior talamik bölgelerde de mikroyapısal değişiklikler izlendi. Korpus kallozum RD değeri SDMT, MSFC ve EDSS üzerine bağımsız katkı sağladı. Sonuç: Bulgular, hafif RRMS'te bilişsel-motor kırılganlığın İG testleri ve DTG temelli bağlantısallık ölçümleriyle erken saptanabileceğini göstermektedir. Klinik değerlendirmede EDSS'ye ek olarak bilişsel testler, İG paradigmaları ve mikroyapısal görüntüleme göstergelerinin birlikte kullanılması daha bütüncül bir yaklaşım sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Multiple sclerosis (MS) is a chronic immune-mediated condition affecting the central nervous system, in which inflammation, loss of myelin, axonal injury, and neurodegeneration contribute to disease pathology. Even when clinical disability is mild, information processing speed, gait automation, and upper extremity function may be affected. Dual-task (DT) tests provide a sensitive approach for assessing simultaneous cognitive-motor processes in daily life. Diffusion tensor imaging (DTI), meanwhile, allows for the examination of the relationship between these impairments and white matter connectivity. Aim: This study sought to determine whether cognitive performance differs between individuals with relapsing-remitting MS and healthy controls, and to explore the extent to which cognitive outcomes are related to DTI parameters. Material and Method: The study population consisted of 80 individuals diagnosed with RRMS and 30 healthy volunteers matched for age and gender. The EDSS, 25-step walking test, 9-HPT, SDMT, MSFC, Beck Depression Inventory, and Modified Fatigue Impact Scale were used for assessment. Single- and DT performance both the upper and lower limbs was assessed; motor and cognitive costs were calculated. Using DTI, FA, MD, RD, AD, and fiber count were analyzed in the thalamus, anterior thalamic radiation, corpus callosum, singulum, and superior longitudinal fasciculus (SLF) regions. Results: Despite low EDSS scores in the MS group, performance on the SDMT, MSFC, 25-step walk, and 9-HPT was significantly impaired; fatigue was higher. In the upper extremity DT, 9-HPT times were prolonged. In the lower extremity DT, walking and verbal fluency decreased; while motor cost remained unchanged, cognitive cost increased. DTI differences were particularly concentrated in the corpus callosum; microstructural changes were also observed in the SLF and posterior thalamic regions. The RD value of the corpus callosum made an independent contribution to SDMT, MSFC, and EDSS. Conclusion: The findings suggest that cognitive-motor fragility in mild RRMS can be detected early using cognitive-motor tests and DTG-based connectivity measures. In clinical assessment, the combined use of cognitive tests, cognitive-motor paradigms, and microstructural imaging markers in addition to the EDSS may provide a more comprehensive approach.