Farklı bitim çizgilerinin ve tarama yöntemlerinin dijital ölçü doğruluğuna etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of different finish lines and scanning methods on digital impression trueness
  1. Tez No: 1013740
  2. Yazar: GÖKSEL DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU KIZILIRMAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA ARISAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: doğruluk, bitim çizgisi, tarama yöntemi, dijital ölçü, trueness, finish line, scanning method, digital impression
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada chamfer, shoulder, knife-edge bitim çizgisine sahip diş modellerinde, okluzal yöntem ve fasiyal yöntem olmak üzere iki farklı tarama yöntemiyle elde edilen dijital ölçülerin doğruluğunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Chamfer, shoulder, knife-edge bitim çizgilerine sahip üç adet alt molar diş modeli dijital olarak tasarlanıp, üç boyutlu yazıcı kullanılarak üretildi. Her model, ağız dışı tarayıcıyla taranarak STL (standart tessellation language) formatında üç adet referans model elde edildi. Aynı modeller, Trios3 ağız içi tarayıcısı kullanılarak okluzal ve fasiyal olmak üzere iki farklı tarama yöntemiyle her alt grup için 11 kez, toplamda 66 kez tarandı. Veriler bitim çizgisi ve tarama yöntemine göre Chamfer-Okluzal, Chamfer-Fasiyal, Shoulder-Okluzal, Shoulder-Fasiyal, Knife Edge-okluzal ve Knife Edge-fasiyal olmak üzere altı alt gruba ayrıldı. Doğruluk değerlendirmesinde her tarama, ilgili referans modelle Geomagic Control X yazılımı kullanılarak karşılaştırıldı. Hem tüm preparasyon yüzeyi hem de 0,5 mm'lik marjinal bant için kök ortalama kare (RMS) değerleri hesaplandı. Veriler iki yönlü ANOVA, basit etkiler analizi, tek yönlü ANOVA, Tukey HSD ve Student-t testleriyle analiz edildi. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Bitim çizgisi çeşidinin preparasyon yüzeyi ve marjinal RMS değerlerindeki etkisi anlamlı bulundu. Tarama yönteminin ana etkisi yalnızca marjinal bölgede anlamlı bulunurken, bitim çizgisi-tarama yöntemi etkileşimi hem preparasyon yüzeyinde hem de marjinal bölgede anlamlıdır. Preparasyon yüzeyinde en düşük RMS Shoulder-Okluzal (17,56±1,06 μm), en yüksek RMS Knife Edge-Okluzal (30,05±4,40 μm) grubunda elde edildi. Marjinde en düşük RMS Shoulder-Okluzal (20,93±0,74 μm), en yüksek RMS Knife-Edge-Okluzal (42,37±7,51 μm) grubunda saptandı. Knife Edge bitim çizgisinde fasiyal yöntem, okluzal yönteme kıyasla anlamlı derecede daha düşük RMS değerleri gösterdi; Chamfer ve Shoulder bitim çizgilerinde tarama yöntemleri arasında anlamlı fark gözlenmedi. Sonuç: Tüm preparasyon yüzeyi ve marjinal bölge değerlendirildiğinde dijital ölçülerin doğruluğu bitim çizgisi çeşidi ve tarama yöntemiyle değişebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study evaluated trueness of digital impressions obtained with two scanning methods, occlusal and facial, on tooth models bearing chamfer, shoulder, and knife-edge finish lines. Methods: Three mandibular molar models with chamfer, shoulder, and knife-edge finish lines were digitally designed and produced using a 3D printer. Each model was scanned with an extraoral scanner, yielding three reference models in STL format. These models were then scanned with a Trios 3 intraoral scanner via two methods, occlusal and facial, 11 times per subgroup, 66 times total. Data were divided into six subgroups by finish line and scanning method: Chamfer-Occlusal, Chamfer-Facial, Shoulder-Occlusal, Shoulder-Facial, Knife-Edge-Occlusal, and Knife-Edge-Facial. For trueness assessment, each scan was compared with its corresponding reference model using Geomagic Control X software. Root mean square (RMS) values were calculated for whole preparation surface and a 0.5 mm marginal band. Data were analyzed with two-way ANOVA, simple effects analysis, one-way ANOVA, Tukey HSD, and Student's t-tests. Significance level was set at p<0,05. Results: Finish line type significantly affected preparation surface and marginal RMS values. Scanning method's main effect was significant only at margin, whereas finish line–scanning method interaction was significant at both regions. At preparation surface, lowest RMS occurred in Shoulder-Occlusal group (17.56±1.06 μm) and highest in Knife-Edge-Occlusal group (30.05±4.40 μm). At margin, lowest RMS appeared in Shoulder-Occlusal group (20.93±0.74 μm) and highest in Knife-Edge-Occlusal group (42.37±7.51 μm). For knife-edge finish line, facial method yielded significantly lower RMS values than occlusal method; for chamfer and shoulder finish lines, no significant difference between scanning methods emerged. Conclusion: Considering both preparation surface and marginal region, trueness of digital impressions can vary with finish line type and scanning method.