Açık kapanışlı bireylerde eğimli arklar ve dikey elastiklerin dişler ve iskeletsel yapıda oluşturduğu değişikliklerin üç boyutlu görüntüleme yöntemi ile değerlendirilmesi
Three dimensional evaluation skeletal and dental effects of curved archwires with vertical elastics in open bite patients
- Tez No: 1013759
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN KÜÇÜKKELEŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ön Açık Kapanış, Vertikal Elastikler, Eğimli Arklar, Keser Ekstrüzyonu, Konik Işınlı Tomografi, Anterior Open Bite, Vertical Elastics, Curved Archwires, Incisor Extrusion, Conebeam Tomography
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı eğimli teller ve dikey elastiklerle yapılan açık kapanış tedavisinin dişsel, iskeletsel ve yumuşak dokularda oluşturduğu etkilerin üç boyutlu görüntüler üzerinden incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya arşiv kayıtları taranarak yaş ortalaması 17.77 olan 18 birey dahil edilmiştir. Bu hastaların tedavilerinde seviyeleme işlemi ardından üst çeneye artırılmış, alt çeneye ters eğimli Nikel Titanyum teller yerleştirilmiş ve hastalara ön dikey elastikler kullandırılmıştır. İdeal overbite elde edildikten sonra, sekiz hafta kadar düz çelik teller üzerinde lastik kullanımına devam etmişlerdir. Hastalardan belirli dönemlerde alınan volumetrik tomografi kayıtları değerlendirilerek tedavinin etkileri incelenmiştir. Bulgular: İskeletsel düzeyde mandibuler düzlem açısındaki artış, A noktasında öne hareket gözlenmiştir. Ön dişlerde uzama olduğu ancak molarlarda ve premolarlarda anlamlı bir vertikal değişim olmadığı gözlenmiştir. Keser açılarında da anlamlı bir düşüş vardır. Overbite ortalaması başlangıçta -2,07 mm iken tedavi sonu ortalamasının 2,31 mm'ye ulaştığı görülmüştür (p<0,01). Sonuçlar: Eğimli arklar ve ön dikey elastikler ile gerçekleştirilen açık kapanış tedavi yöntemiyle ön dişlerde uzama meydana gelirken arka dişlerin yerinde tutulabilmesi mümkündür. Böylece açık kapanış vakalarında özellikle kaçındığımız molar ekstrüzyonu elimine edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to three dimensionally investigate the effects of the treatment method which includes curved arches and vertical elastics on the skeletal, dental and soft tissue. This study was conducted on the treatment records of 18 open bite patients, with an average of 17.77 years of age. After leveling and alignment stage, upper accentuated, lower reverse curve of spee Nickel Titanium archwires were placed. After achieving ideal ovebite, the patients used anterior elastics for eight weeks more, on straight stainless steel archwires. The effects of the treatment was investigated on the three dimentional volumetric tomographies. It has been found that skeletal changes were minimal, such as minor mesialization of A point, and increase of mandibuler plane angle. While anterior teeth were retroclined and extruded, all the posterior teeth were statistically stable. Incisor inclinations decreased dramatically. The average overbite changed -2,07 mm to 2,31 mm (p<0,01). It was concluded that the open bite patients treated by curved arches and anterior vertical elastics can extrude anterior teeth without any vertical effect on posterior teeth. Thereby, it is possible to eliminate molar extrusion by this technique.