Tıp Fakültesi öğrencilerinin elektronik sigara hakkında bilgisi veelektronik sigara kullanımını kolaylaştırıcı faktörlerin belirlenmesi
Medical Faculty students' knowledge about e-cigarettes andidentification of factors facilitating e-cigarette use
  1. Tez No: 1013764
  2. Yazar: FATİH BOZABALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜLKÜ BULUT BATUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik sigara, Tıp fakültesi öğrencileri, Nikotin bağımlılığı, Electronic cigarette, Medical students, Nicotine dependence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin elektronik sigara hakkındaki bilgi düzeylerini değerlendirmek, elektronik sigara kullanım yaygınlığını belirlemek ve öğrencileri elektronik sigara kullanımına yönelten kolaylaştırıcı faktörleri ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipte planlanan araştırma, Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenim gören 325 öğrenci ile yürütülmüştür. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan sosyodemografik bilgi formu, elektronik sigara bilgi düzeyi soruları, Elektronik Sigara Fagerström Bağımlılık Testi, Penn-State Elektronik Sigara Bağımlılık İndeksi ve elektronik sigara kullanımını kolaylaştırıcı faktör anketi kullanılarak toplanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 27 programında gerçekleştirilmiş, kategorik değişkenler sayı ve yüzde olarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 21,27±2,23 yıl olup öğrencilerin %67,7'si kadın, %31,4'ü erkektir. Elektronik sigara kullanım prevalansı %2,2 olarak saptanmıştır. Elektronik sigara kullanan öğrencilerde en sık tercih edilen ürün tipi ikinci nesil e-likit cihazlar (%71,4) olmuştur. Kullanımı teşvik eden başlıca faktörler aroma çeşitliliği (%71,4), tat ve koku bırakmaması (%71,4), dumansız olması (%57,1) ve kül/izmarit bırakmaması (%57,1) olarak belirlenmiştir. Ayrıca bazı öğrencilerde elektronik sigaranın geleneksel sigaraya göre daha az zararlı olduğu yönünde bir algının bulunduğu görülmüştür. Öğrencilerin önemli bir kısmının sigara bırakma hizmetleri ve danışmanlık hatları konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı saptanmıştır. Sonuç: Tıp Fakültesi öğrencileri arasında elektronik sigara kullanımı düşük düzeyde bulunmakla birlikte, elektronik sigaraların zararları, bağımlılık potansiyeli ve uzun dönem sağlık etkileri konusunda bilgi eksiklikleri mevcuttur. Elektronik sigaranın daha güvenli olduğu yönündeki yanlış algıların düzeltilmesi, tıp eğitimi sürecinde konuya yönelik eğitimlerin artırılması ve farkındalık çalışmalarının yaygınlaştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to evaluate the level of knowledge about electronic cigarettes among Aksaray University Faculty of Medicine students, to determine the prevalence of electronic cigarette use, and to identify the facilitating factors that lead students to use electronic cigarettes. Materials and Methods: This cross-sectional and descriptive study was carried out with 325 students studying at Aksaray University Faculty of Medicine. Data were collected using a sociodemographic information form, electronic cigarette knowledge questions, the Electronic Cigarette Fagerström Dependence Test, the Penn State Electronic Cigarette Dependence Index, and a questionnaire assessing factors facilitating electronic cigarette use, all prepared by the researcher. Statistical analyses were performed using SPSS version 27. Categorical variables were evaluated as numbers and percentages. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: The mean age of the participants was 21.27±2.23 years, and 67.7% of the students were female while 31.4% were male. The prevalence of electronic cigarette use was found to be 2.2%. Among electronic cigarette users, the most commonly preferred product type was second-generation e-liquid devices (71.4%). The main factors promoting use were the variety of flavors (71.4%), the absence of residual taste and odor (71.4%), being smokeless (57.1%), and not producing ash or cigarette butt waste (57.1%). In addition, some students perceived electronic cigarettes as less harmful than conventional cigarettes. It was also determined that a considerable proportion of students lacked sufficient knowledge about smoking cessation services and counseling hotlines. Conclusion: Although the prevalence of electronic cigarette use among medical faculty students was found to be low, deficiencies in knowledge regarding the harmful effects, addiction potential, and long-term health consequences of electronic cigarettes were identified. Misconceptions that electronic cigarettes are safer than conventional cigarettes should be corrected, educational activities on this subject should be increased during medical training, and awareness-raising initiatives should be expanded.