Aile sağlığı merkezlerinde çalışan ebe ve hemşirelerin çocuk istismarı ve ihmali bilgi düzeyi ile raporlamaya karşı tutumlarının belirlenmesi
Determining the level of knowledge about child abuse and neglect and the attitudes toward reporting among midwives and nurses working in family health centers
- Tez No: 1013783
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLÜFER YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Halk Sağlığı, Child Health and Diseases, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk İstismarı ve İhmali, Hemşire, Ebe, Davranış, Child, Child Abuse and Neglect, Nurse, Midwife, Attitude
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzurum Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, aile sağlığı merkezlerinde görev yapmakta olan ebe ve hemşirelerin çocuk istismarı ve ihmalinin belirti ve risk faktörlerini tanılama bilgi düzeyi ile raporlamaya yönelik tutumlarını ve aralarındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Kesitsel tipte yapılan çalışma, Kasım 2024 ile Mayıs 2025 tarihleri arasında, Mardin ili Artuklu ilçesinde gerçekleşmiştir. Araştırmada örneklem seçimine gidilmeyip evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmış ve çalışmaya katılmayı kabul eden 150 hemşire-ebe ile çalışma tamamlanmıştır. Veriler Sosyodemografik Veri Formu, Çocuk İstismarının ve İhmalinin Belirti ve Risklerini Tanılamada Hemşirelerin Bilgi Düzeylerinin Saptanmasına Yönelik Ölçek ve Sağlık Çalışanlarının Çocuk İstismarını Raporlamaya Karşı Tutumlarını Belirleme Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde normal dağılım gösteren ölçümlerde parametrik testler (bağımsız gruplarda t testi, varyans analizi, Pearson korelasyonu), normal dağılmayan ölçümlerde ise nonparametrik testler (Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi, Spearman korelasyonu) kullanılmış; ayrıca iç geçerlilik Cronbach α katsayısı ve normallik değerlendirmesi kurtosis ile skewness değerleriyle incelenmiştir. Bulgular: Hemşire ve ebeler, Çocuk İstismarının ve İhmalinin Belirti ve Risklerini Tanılamada Hemşirelerin Bilgi Düzeylerinin Saptanmasına Yönelik Ölçek toplamından 3,65 ± 0,40 almışlardır. Bu duruma göre hemşirelerin ve ebelerin çocuk istismarı ve ihmalinin belirti ve risklerini tanılama bilgi düzeyleri orta derecededir. Sağlık Çalışanlarının Çocuk İstismarını Raporlamaya Karşı Tutumlarını Belirleme Ölçek toplamından 45,21 ±7,29 puan almışlardır. Bu durum, hemşirelerin ve ebelerin çocuk istismarını raporlamaya yönelik tutumlarının düşük düzeyde olduğunu göstermektedir. Bilgi düzeyi arttıkça raporlama tutumunun azaldığı saptanmıştır. Sonuç: Hemşire ve ebelerin çocuk istismar ve ihmali bilgi düzeyi arttıkça raporlamaya yönelik tutumlarının azaldığı ortaya çıkmıştır. Bu durum bilgi düzeyinin tek başına artmasının çocuk istismarı ve ihmali bildirme konusunda yeterli olmadığı göstergesidir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the level of knowledge among midwives and nurses working in family health centers regarding the identification of signs and risk factors of child abuse and neglect, as well as their attitudes toward reporting such cases, and to explore the relationship between these factors. Methods: This cross-sectional study was conducted between November 2024 and May 2025 in the Artuklu district of Mardin Province. No sample was selected for the study; instead, an attempt was made to reach the entire population, and the study was completed with 150 nurses and midwives who agreed to participate. Data were collected using the Sociodemographic Data Form, the Scale for Determining Nurses' Knowledge Levels in Identifying Signs and Risks of Child Abuse and Neglect, and the Scale for Determining Healthcare Workers' Attitudes Toward Reporting Child Abuse. In the analysis of the data, parametric tests (t-test for independent groups, analysis of variance, Pearson correlation) were used for measurements showing a normal distribution, while nonparametric tests (Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Spearman correlation) were used for measurements not following a normal distribution; In addition, internal validity was examined using Cronbach's alpha coefficient, and normality was assessed using kurtosis and skewness values. Results: Nurses and midwives scored 3.65 ± 0.40 on the Scale for Assessing Nurses' Knowledge Levels in Recognizing the Signs and Risks of Child Abuse and Neglect. Based on this result, nurses and midwives have a moderate level of knowledge regarding the recognition of signs and risks of child abuse and neglect. They scored 45.21 ± 7.29 on the Scale for Determining Healthcare Workers' Attitudes Toward Reporting Child Abuse. This indicates that nurses' and midwives' attitudes toward reporting child abuse are at a low level. It was found that as the level of knowledge increased, the attitude toward reporting decreased. Conclusion: It has been found that as nurses' and midwives' knowledge of child abuse and neglect increases, their willingness to report such cases decreases. This indicates that an increase in knowledge alone is not sufficient to encourage reporting of child abuse and neglect.