Dijital oyun mekânında kültürel mirasın yansıması: Çankırı temalı bir 2D mobil oyun konsepti
Reflection of cultural heritage in the digital game space: A Çankiri – themed 2D mobile game concept
  1. Tez No: 1013803
  2. Yazar: YUNUS ATILGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Konsept tasarım, Kültürel miras, Oyun tasarımı, Çankırı, Concept design, Cultural heritage, Game design, Çankırı
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada kültürel mirasın dijital oyun mekânında nasıl temsil edildiği görsel unsurlar üzerinden incelenmiş ve elde edilen çıkarımlar doğrultusunda Çankırı'ya ait kültürel unsurların oyun dünyası içerisinde eritildiği bir dijital oyun konsepti kurgulanmıştır. Bu bağlamda çalışmanın ilk aşamasında dijital oyun kavramı tanımlanmış; dijital oyunların tarihsel gelişimi, türleri ve oyun deneyimini görünür kılan temel tasarım bileşenleri ele alınmıştır. Ardından, dijital oyunlarda kültürel mirasın mekânsal temsiline odaklanılarak kültürel miras kavramı, dijital oyun bağlamında mekân kavramı ve bu iki alan arasındaki ilişki, seçilen örnek oyunlar üzerinden incelenmiştir. Gerçekleştirilen araştırmadan hareketle çalışmanın son bölümünde, Çankırı'ya ait somut kültürel miras unsurları değerlendirilmiş ve bu veriler ışığında“Tuzu'nun Tuz Macerası”isimli bir dijital oyun konsepti önerilmiştir. Konsept tasarımı kapsamında Karataş Hamamı, Eski Çankırı Evleri, Çamaşırhane, Taş Mescit, Tuz Mağarası ve Tuz teması gibi Çankırı'nın öne çıkan mekânsal değerlerini içeren bir oyun senrayosu kurgulanmıştır. Bu senaryo, 2D mobil platform oyunu bağlamında görsel temsiller aracılığıyla ifade edilmiş, sonuç bölümünde ise bu yaklaşımın potansiyelleri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines how cultural heritage is represented in digital game spaces through visual elements. Based on the findings, a digital game concept was developed in which cultural elements belonging to Çankırı are integrated into a game world. In the first stage of the study, the concept of digital games is defined. The historical development of digital games, game genres, and basic design components that shape the game experience are discussed. Then, the study focuses on the spatial representation of cultural heritage in digital games. In this context, the concept of cultural heritage, the concept of space in digital games, and the relationship between these two concepts are examined through selected game examples. Based on this research, the final part of the study evaluates tangible cultural heritage elements of Çankırı and proposes a digital game concept titled“Tuzu's Salt Adventure.”Within the scope of the concept design, a game scenario is created that includes prominent spatial values of Çankırı, such as Karataş Bath, Traditional Çankırı Houses, the Washhouse, Taş Mescit, Salt Cave, and the theme of salt. This scenario is presented as a 2D mobile platform game through visual representations, and the potential of this approach is discussed in the conclusion.