Using artificial intelligence for enhancing e-commerce in foreign trade
Uluslararası ticarette e-ticareti geliştirmek için yapay zeka kullanımı
  1. Tez No: 1013804
  2. Yazar: AMEEN ABDELBASET ALI OMAR ABDELMALIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇENUR EKİNCİ FURTANA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, İşletme, International Trade, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay zeka ve makine öğrenmesi dersi, Artificial intelligence and machine learning course
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel ticaret bağlamında e-ticaret, karmaşık gümrük prosedürleri, çeşitli ödeme sistemleri, kültürel ve dil engelleri ile karmaşık lojistik gibi birçok zorlukla karşı karşıyadır. Bu tez, yapay zekânın (AI) bu engelleri aşmak ve dış ticarette e-ticaret operasyonlarını geliştirmek için nasıl kullanılabileceğini araştırmaktadır. Görüşmeleri içeren tek yöntemli bir araştırma yaklaşımının kullanılmasıyla, çalışma, makine öğrenimi, doğal dil işleme ve bilgisayar görüşü gibi yapay zekâ teknolojilerinin e-ticaretin temel alanlarında uygulanmasını incelemektedir. Bu alanlar arasında tedarik zinciri optimizasyonu, envanter yönetimi, kişiselleştirilmiş pazarlama stratejileri ve sınır ötesi işlemlerin kolaylaştırılması yer almaktadır. Bulgular, yapay zekâ entegrasyonunun operasyonel verimlilikte önemli iyileşmelere, tahmin doğruluğunda artışa ve müşteri katılımında yükselişe yol açtığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, araştırma, yapay zekânın uluslararası ticaret süreçlerini kolaylaştırma, maliyetleri düşürme ve her büyüklükteki işletme için küresel pazar erişimini teşvik etme potansiyelini vurgulamaktadır. Tez, e-ticaret işletmeleri, politika yapıcılar ve teknoloji geliştiriciler için yapay zekânın faydalarını maksimize ederken etik ve düzenleyici hususları ele almak üzere uygulanabilir önerilerle sona ermektedir. Ayrıca, uluslararası e-ticarette yapay zekânın gelişen rolünü daha fazla keşfetmek için gelecekteki araştırma alanlarını belirlemektedir.
Özet (Çeviri)
In the world of global trade, e-commerce deals with many difficulties, like complicated customs rules, different payment methods, cultural and language differences, and tough logistics. This thesis looks at how artificial intelligence (AI) can help solve these problems and improve how e-commerce works in international trade. The study uses a single-method approach that includes interviews to examine how AI technologies, such as machine learning, natural language processing, and computer vision, are used in key parts of e-commerce. These areas include making supply chains more efficient, managing inventory better, creating personalized marketing plans, and helping with international business deals. The results show that using AI leads to big improvements in how well e-commerce runs, more accurate predictions, and better customer interaction. The research also shows how AI can make international trade easier, save money, and help businesses from all kinds of backgrounds reach global markets. The thesis ends with practical advice for e-commerce companies, government officials, and tech creators to make the most of AI while considering ethical and legal issues. It also points out possible areas for future research to better understand how AI is changing international e-commerce over time.