0-4 yaş arası çocuğu olan annelerde ev kazalarında ilk yardım öz-yeterlilik düzeyi ve sosyodemografik değişkenlerle ilişkisi
The relationship between first aid self-efficacy levels and sociodemographic variables among mothers with children aged 0-4
- Tez No: 1013818
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ev Kazaları, İlk Yardım, Öz-Yeterlilik, Aile Hekimliği, Home Accidents, First Aid, Self-Efficacy, Family Medicine
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran 0–4 yaş arası çocuğu olan annelerin ev kazalarında ilk yardım öz-yeterlilik düzeylerini ve bunun sosyodemografik değişkenlerle olan ilişkisini incelemeyi hedefleyen tanımlayıcı bir araştırmadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 30.12.2025–30.03.2026 tarihleri arasında Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran, çalışmaya katılmaya gönüllü, 18 yaş ve üzeri olan ve 0–4 yaş arası çocuğu bulunan toplam 313 anne dahil edilmiştir. Sosyodemografik bilgi formu ve Ev Kazalarında İlk Yardım Öz-Yeterlilik Ölçeği katılımcılara yüz yüze veya elektronik ortamda uygulanmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS sürüm 26.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %35,1'inin 30–34 yaş grubunda olduğu, %98,7'sinin evli olduğu, %33,8'inin ön lisans/lisans mezunu olduğu ve %69,7'sinin çalışmadığı görülmüştür. Ev Kazalarında İlk Yardım Öz-Yeterlilik Ölçeği toplam puanı 43,79±9,74 bulunmuştur. Eğitim düzeyi yüksek olan, tam zamanlı çalışan ve daha önce ilk yardım eğitimi almış olan annelerin ilk yardım öz-yeterlilik düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Katılımcıların %67,1'inin ilk yardım bilgisini“kısmen biliyorum”olarak tanımladığı gözlenmiştir. Sonuç ve Öneriler: Aile hekimliği polikliniğine başvuran annelerin ev kazalarına yönelik ilk yardım öz-yeterlilik düzeylerinin yüksek olduğu bulunmuştur. İlk yardım öz-yeterlilik algısının annenin eğitim durumundan, çalışma statüsünden ve daha önce ilk yardım eğitimi alma durumunda etkilenebileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This descriptive study aims to investigate the first aid self-efficacy levels regarding home accidents among mothers of children aged 0–4 years who applied to the Family Medicine Clinic of Ümraniye Training and Research Hospital, and to examine its relationship with sociodemographic variables. Materials and Methods: A total of 313 volunteer mothers, aged 18 years and older with children aged 0–4 years, who applied to the Family Medicine Clinic of Ümraniye Training and Research Hospital between December 30, 2025, and March 30, 2026, were included in the study. A sociodemographic information form and the First Aid Self-Efficacy Scale for Home Accidents were administered to the participants via face-to-face or electronic methods. The obtained data were analyzed using IBM SPSS version 26.0. Results: It was observed that 35.1% of the participants were in the 30–34 age group, 98.7% were married, 33.8% held an associate/bachelor's degree, and 69.7% were unemployed. The total score of the First Aid Self-Efficacy Scale for Home Accidents was found to be 43.79±9.74. Mothers with higher education levels, those working full-time, and those with a history of prior first aid training were found to have higher first aid self-efficacy levels. It was observed that 67.1% of the participants defined their first aid knowledge as“partial.”Conclusion and Recommendations: It was found that mothers applying to the family medicine clinic had high levels of first aid self-efficacy regarding home accidents. It was determined that the perception of first aid self-efficacy could be affected by the mother's educational status, employment status, and history of receiving first aid training.