Kemik yoğunluğunu artırmaya yönelik cerrahi prosedürlerin implant stabilitesine etkisinin incelenmesi
Evaluation of the effect of surgical procedures to increase bone density on implant stability
- Tez No: 1013828
- Danışmanlar: DR. MEHMET ZAHİT BAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dar Çapta Frezleme, Dental İmplant, Düşük Yoğunluklu Kemik, Osseodensifikasyon, Osteotom, Primer Stabilite, Dental Implant, Low-Density Bone, Osseodensification, Osteotome, Undersized Drilling, Primary Stability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, düşük yoğunluklu kemik bölgelerini taklit eden koşullarda, primer stabiliteyi artırmaya yönelik farklı cerrahi tekniklerin ve farklı makro tasarıma sahip implantların primer stabilite üzerindeki etkilerinin ex vivo olarak karşılaştırmalı biçimde değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Düşük yoğunluklu kemik yapısını temsil etmek amacıyla sığır iliak kemiğinden elde edilen kemik blokları kullanılmıştır. İki farklı makro tasarıma sahip toplam 104 adet dental implant, standart frezleme, dar çapta frezleme, osteotom ile kondensasyon ve osseodensifikasyon teknikleriyle hazırlanan bölgelere yerleştirilmiştir. Primer stabilite yerleştirme torku ve rezonans frekans analizi ile elde edilen İmplant Stabilite Katsayısı (ISQ) ölçümleriyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Yerleştirme torku değerleri, cerrahi teknik ve implant tasarımından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde etkilenmiştir. Ayrıca tork açısından cerrahi teknik ile implant tasarımı arasında anlamlı bir etkileşim saptanmış; agresif implant tasarımının mekanik avantajının kemik yoğunlaştırıcı tekniklerle birlikte daha belirgin hale geldiği görülmüştür. En yüksek tork değeri osseodensifikasyon ve agresif implant kombinasyonunda elde edilmiştir. ISQ değerlerinde ise cerrahi teknik ve implant tasarımının ana etkileri anlamlı bulunurken, bu iki faktör arasındaki etkileşim anlamlı değildir. En yüksek ortalama ISQ değeri implant tasarımından bağımsız olarak osseodensifikasyon tekniğiyle elde edilmiştir. Tork ile ISQ arasında pozitif ve güçlü bir korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Düşük yoğunluklu kemik koşullarında yoğunlaştırıcı cerrahi teknikler ve agresif implant tasarımları primer stabiliteyi artırmaktadır. Torkta bu faktörlerin sinerjik etkisi görülürken, ISQ değerleri her iki faktörden bağımsız olarak olumlu yönde etkilenmiştir. Özellikle osseodensifikasyon, her iki implant tasarımıyla da yüksek başlangıç stabilitesi sağlamıştır. xiii
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to comparatively evaluate the effects of different bone density–enhancing surgical techniques and implant macro designs on primary implant stability under ex vivo conditions simulating low-density bone regions such as the posterior maxilla. Materials and Methods: Bone blocks obtained from bovine iliac bone were used to represent low-density bone conditions. A total of 104 dental implants with two different macro designs were placed into implant sites prepared using four surgical techniques: conventional drilling, undersized drilling, osteotome-mediated condensation, and osseodensification. The study assessed primary stability by measuring torque and Implant Stability Quotient (ISQ) values obtained using resonance frequency analysis (RFA). Results: Both surgical technique and implant macro design significantly affected torque values (p < 0.05). The analysis also demonstrated a significant interaction between surgical technique and implant design for torque values, indicating that aggressive implant designs provided greater mechanical advantages when combined with bone- condensing techniques (p < 0.05). The highest torque value (41.15 ± 5.54 Ncm) was observed in the osseodensification group with aggressive implants. Surgical technique and implant design had significant main effects on ISQ values (p < 0.05); however, their interaction was not significant (p = 0.095). Osseodensification produced the highest mean ISQ value (66.04 ± 4.96), regardless of implant macro design. A strong positive correlation existed between torque and ISQ values (r = 0.748; p < 0.05). Conclusion: Bone-condensing surgical techniques and aggressive implant designs improve primary stability under low-density bone conditions. Osseodensification provides consistently high initial stability independent of implant macro design.