Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sonrası uygulanan iki farklı rehabilitasyon yaklaşımının karşılaştırılması
Comparison of two different rehabilitation approaches applied after anterior cruciate ligament reconstruction
  1. Tez No: 1013844
  2. Yazar: GÖKÇE HARPUT ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ, rehabilitasyon, köpük silindir, çift görevlendirme, denge egzersizleri, Anterior cruciate ligament, rehabilitation, foam roller, dual tasking, balance exercises
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu (ÖÇB-R) sonrası uygulanan konvansiyonel fizyoterapiye entegre edilen çift görevlendirme (dual task) egzersizleri ile buna ek olarak uygulanan köpük silindir (foam roller) miyofasyal gevşetme tekniğinin etkilerini karşılaştırmaktır. Literatürde dual task ve foam roller uygulamalarının birlikte değerlendirildiği çalışmaların sınırlı olması, araştırmanın güncelliğini artırmaktadır. Foam roller'ın quadriceps ve hamstring kaslarında ağrıyı azaltarak eklem hareket açıklığını artıracağı; dual task yaklaşımıyla birlikte yürüme, denge, fonksiyonellik, yaşam kalitesi ve kinezyofobi üzerinde daha olumlu sonuçlar meydana getireceği öngörülmüştür. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 1 Nisan–1 Kasım arasında İstanbul'daki Doç. Dr. Selahattin Özyürek Kliniği'ne başvuran, 18–40 yaş aralığında ÖÇB-R geçirmiş 28 gönüllü dahil edilmiştir. Basit randomize kontrollü tasarımda yürütülen araştırmada, katılımcılar geliş sırasına göre iki gruba ayrılmıştır. İki grupta 8 hafta boyunca haftada 3 gün konvansiyonel fizyoterapi, yürüyüş ve denge egzersizleri almıştır. Grup 1'e ek olarak dual task egzersizleri, Grup 2'ye ise dual task + foam roller miyofasyal gevşetme uygulanmıştır. Ağrı, eklem hareket açıklığı, fonksiyonellik, denge, kinezyofobi ve yaşam kalitesi ölçümleri müdahale öncesi ve sonrası değerlendirilmiştir. Bulgular: Sekiz hafta sonunda her iki grupta ağrı düzeyleri ve diz fleksiyon–ekstansiyon eklem hareket açıklıklarında anlamlı iyileşme gözlenmiştir (p<0.05). Gruplar arası karşılaştırmada anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Denge performansı her iki grupta artmış (p=0,001), ancak gruplar arası fark yine anlamlı değildir. Fonksiyonellik açısından Lysholm skorları iki grupta da belirgin artmıştır (Grup KT+DT: p=0,001; Grup KT+DT+FR: p=0,002). Tegner skorunda yalnızca Grup 1'de anlamlı gelişme görülmüştür (p=0,015). Yaşam kalitesi ve kinezyofobi düzeyleri her iki grupta da iyileşmiş, gruplar arası fark bulunmamıştır. Sonuç: ÖÇBR sonrası rehabilitasyonda dual task yaklaşımı; ağrı, eklem hareket açıklığı, denge ve fonksiyonellik üzerinde etkili bir yöntemdir. Foam roller uygulamasının eklenmesi grup içi gelişmeleri desteklemekle birlikte, iki protokol arasında tedavi sonrası ölçümlerde anlamlı fark saptanmamıştır. Bununla birlikte, foam roller uygulanan grupta bazı klinik parametrelerde (özellikle eklem hareket açıklığı ve fonksiyonellik) daha yüksek iyileşme eğilimi gözlenmiştir. Bu sonuçlar, dual task temelli rehabilitasyona miyofasyal gevşetme tekniklerinin eklenmesinin tedavi sürecine katkı sağlayabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the effects of dual task exercises integrated into conventional physiotherapy and foam roller myofascial release technique after anterior cruciate ligament reconstruction (ACL-R). The limited number of studies evaluating dual task and foam roller applications together in the literature increases the timeliness of this study. It was predicted that the foam roller would increase range of motion by reducing pain in the quadriceps and hamstring muscles, and that the dual task approach would produce more positive results on gait, balance, functionality, quality of life and kinesiophobia. Material and Method: Between April 1 and November 1, 28 volunteers between the ages of 18 and 40 who had undergone ACL-R and who applied to Assoc. Prof. Dr. Selahattin Özyürek Clinic in Istanbul were included in the study. In the study, which was conducted in a simple randomized controlled design, the participants were divided into two groups according to the order of arrival. Both groups received conventional physiotherapy, walking and balance exercises 3 days a week for 8 weeks. Group CT+DT also received dual task exercises and Group CT+DT+FR received dual task combined with foam roller myofascial release. Pain, range of motion, functionality, balance, kinesiophobia and quality of life parameters were assessed pre and post intervention. Results: At the end of eight weeks, both groups demonstrated a significant decrease in pain levels alıng with an increase in knee flexion-extension range of motion in both groups (p<0.05). There was no significant difference between the groups (p>0.05). Balance performance increased in both groups (p=0.001), but the difference between the groups was again not significant. In terms of functionality, Lysholm scores increased significantly in both groups (Group CT+DT: p=0.001; Group CT+DT+FR: p=0.002). A significant improvement in Tegner score was observed only in Group CT+DT (p=0.015). Quality of life and kinesiophobia levels improved in both groups, with no difference between the groups. Conclusion: The dual task approach in rehabilitation after ACL-R is an effective method on pain, range of motion, balance and functionality. Although the addition of foam roller application supported intra-group improvements, no significant difference was found in post-treatment measurements between the two protocols. However, a trend towards greater improvement in some clinical parameters (especially range of motion and functionality) was observed in the foam roller group. These results suggest that the addition of myofascial release techniques to dual task-based rehabilitation may contribute to the treatment process.