Böbrek nakil alıcılarında post-transplant eritrositoz risk faktörlerinin retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of risk factors for post-transplant erythrocytosis in kidney transplant recipients
- Tez No: 1013892
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULMECİT YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Böbrek nakli, Mortalite, Post-transplant eritrositoz, Propensity score (eğilim skoru) eşleştirmesi, Tromboemboli, Emboli ve tromboz, Polisitemi, Kidney transplantation, Mortality, Post-transplant erythrocytosis, Propensity score matching, Thromboembolism, Embolism and thrombosis, Polycythemia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Böbrek nakli alıcılarında post-transplant eritrositoz (PTE) gelişiminde rol oynayan risk faktörlerini tanımlamak ve PTE'nin tromboemboli, mortalite ve sağkalım üzerine etkisini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Ocak 2007–Haziran 2024 arasında nakil yapılan 744 hasta retrospektif incelendi. PTE, ≥6 ay süren Hgb >17 g/dL ve/veya Hct >%51 olarak tanımlandı. PTE gelişen 70 (%9,4) hasta ve 674 kontrol hasta belirlendi. Karıştırıcı etkenleri azaltmak amacıyla, yaşa göre yakın eşleştirme ve cinsiyet ile donör tipi açısından birebir eşleştirme ile 1:2 oranında eğilim skoru (propensity score) eşleştirmesi yapıldı. Böylece 70 PTE hastası ile 140 eşleştirilmiş kontrol hasta detaylı analizlere dahil edildi. Kontrol grubunun verileri, eşleştirilen PTE hastalarının tanı tarihi (“indeks tarih”) esas alınarak hizalandı. Bulgular: PTE gelişme süresi medyan 10 ay (1–103 ay) olarak saptandı. Periton diyalizi öyküsü olan hastalarda PTE daha erken gelişti (medyan 4 ay; p=0,008). Eşleştirme sonrası, hemodiyaliz öyküsü (p=0,011), kardiyovasküler hastalık öyküsü (p=0,016) ve native böbrek nefrektomi yapılmamış olması (p=0,050) PTE ile anlamlı ilişkiliydi. Tromboemboli (p=0,809) ve mortalite (p=0,120) açısından gruplar benzerdi. PTE hastalarının %74,3'üne flebotomi uygulandı ancak bu müdahale tromboemboli ya da mortalite ile ilişkili bulunmadı. Çok değişkenli Cox regresyon analizinde, transplantasyon yaşı, serum kreatinin düzeyi ve BK virüs pozitifliği sağkalım için bağımsız prediktörler olarak belirlendi. PTE ise bağımsız bir belirleyici değildi. Sonuç: Merkezimizde PTE yaklaşık %10 prevalansla görülmektedir. Hemodiyaliz öyküsü, kardiyovasküler hastalık öyküsü ve native böbrek nefrektomi yapılmamış olması, PTE ile ilişkili bulundu. PTE'nin tromboembolik hadise, mortalite veya sağkalım üzerinde belirgin olumsuz bir etkisi saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Objective: To identify risk factors involved in the development of post-transplant erythrocytosis (PTE) in kidney transplant recipients and to evaluate the impact of PTE on thromboembolism, mortality and survival. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on 744 patients who underwent transplantation between January 2007 and June 2024. PTE was defined as Hgb>17 g/dL and/or Hct>51% persisting for ≥6 months. 70 patients (9.4%) developed PTE and 674 served as controls. To reduce confounding, 1:2 propensity score matching was performed using nearest-neighbor for age and exact matching for sex and donor type. Thus, 70 PTE patients and 140 matched controls were included in the detailed analyses. Control data were aligned to the diagnosis (“index”) date of their matched PTE patients. Results: The median time to PTE development was 10 months (1–103 months). In patients with a history of peritoneal dialysis, PTE occurred earlier (median 4 months; p=0.008). After matching, a history of hemodialysis (p=0.011), a history of cardiovascular disease (p=0.016), and absence of native nephrectomy (p=0.050) were significantly associated with PTE. Thromboembolism (p=0.809) and mortality (p=0.120) were similar between groups. Phlebotomy was performed in 74.3% of PTE patients but was not associated with thromboembolism or mortality. In multivariable Cox regression analysis, age at transplantation, serum creatinine level, and BK polyomavirus positivity were identified as independent predictors of survival, whereas PTE was not an independent determinant. Conclusion: In our center, PTE is observed with a prevalence of approximately 10%. A history of hemodialysis, a history of cardiovascular disease and the absence of native nephrectomy were associated with PTE. No significant adverse effect of PTE was detected on thromboembolic events, mortality, or survival.